Σεβαστές και σεβασμιώτατες απόψεις

Σεβαστές και σεβασμιώτατες απόψεις

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα έχουμε μια περίεργη άποψη για τις… απόψεις. Δεν ενστερνιζόμαστε τη ρήση του Κλιντ Ιστουγντ, ότι «όλοι έχουν από μία», αλλά τις διώκουμε απηνώς. Μια βιβλιοθήκη γεμίζουν οι αποφάσεις από τις δίκες του λόγου· γεμάτα είναι τα αστυνομικά δελτία με επιθέσεις κατά ανθρώπων που είπαν ή θέλουν να πουν κάτι.

Μπερδεύουμε τα πρόσωπα με τις απόψεις. Αντί να σεβόμαστε το πρόσωπο που εκφέρει λόγο (υπό την έννοια ότι δεν το προπηλακίζουμε, δεν το γιαουρτώνουμε, δεν το δικάζουμε, δεν το υβρίζουμε με ad hominem επιθέσεις κ.λπ.) δηλώνουμε ότι «όλες οι απόψεις είναι σεβαστές», είτε αυτές είναι σοβαρές είτε είναι απλές μπούρδες.

Μεγαλύτερου ακόμη σεβασμού τυγχάνουν οι… σεβασμιώτατες απόψεις. Οτιδήποτε πει κάποιος ιεράρχης αντιμετωπίζεται με δέος. Τους καλούν στα τηλεπαράθυρα για να… αντιπαρατεθούν με τους γιατρούς για θέματα δημόσιας υγείας. Επιστήμονες μεγάλου κύρους μετρούν τα λόγια τους όταν αναφέρονται στη μετάδοση του νέου κορωνοϊού δια της μετάληψης. Δεν θα πουν πως είναι μια ανθυγιεινή πρακτική που ενέχει σοβαρούς κινδύνους για πιστούς, ιερωμένους και το ευρύτερο περιβάλλον τους, αλλά ότι «σέβονται την πίστη των ανθρώπων». Α, ναι; Τότε γιατί δεν σέβονται τους πιστούς της επίπεδης γης ή τη δοξασία ότι ο ιός δεν μεταδίδεται με τη χειραψία; Θα βγουν και τέτοιοι –μην αμφιβάλλετε– που θα υποστηρίξουν ότι η φασαρία για τον κορωνοϊό γίνεται από τις μεγάλες πολυεθνικές ώστε να πουλήσουν αντισηπτικά. Εδώ ακούσαμε από τον αντιπρύτανη του ΑΠΘ ότι ο ιός είναι κατασκευασμένος, ενώ υπάρχει το εμβόλιο αλλά μας το κρύβουν. Εχουμε αρχηγό κόμματος που τηλεπουλάει «μαγική κηραλοιφή» και με 8 ευρώ το βαζάκι (τύφλα να έχουν οι μαυραγορίτες με τις μάσκες) προστατευόμαστε από την επιδημία.

Ο τέως μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος το τράβηξε ακόμη περισσότερο. Παρουσίασε από άμβωνος ένα μπουκαλάκι με αγιασμό ως το «φάρμακο και για τον κορωνοϊό». Εδωσε και οδηγίες χρήσεως: «Θα φροντίσετε να βρείτε ένα μπουκάλι, θα το γεμίσετε αγιασμό και όταν τελειώνει, μη φοβηθείτε. Αν έχει λίγο, βάζετε νεράκι και γίνεται πάλι αγιασμός. Θα το χρησιμοποιείται ψεκάζοντας τον εαυτό σας, βάζοντας στο στόμα σας και στα χέρια σας, αν φοβηθείτε ότι πιάσατε άρρωστο και κολλήσατε και θα λέτε “Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησέ με”. Αυτό είναι το αιώνιο και ακατανίκητο φάρμακο. Ο μεγάλος αγιασμός» (6.3.2020).

Σεβασμιώτατο το πρόσωπο του κ. Αμβροσίου, αλλά επ’ ουδενί πρέπει να γίνει σεβαστή η άποψή του· υπάρχουν άνθρωποι που πήγαν φυλακή διότι παραπλάνησαν εύπιστους υποσχόμενοι μαγικά φίλτρα για κάθε ασθένεια. Επειδή όμως υπάρχει μεγάλη δεξαμενή αφελών, πρέπει να το φωνάζουμε με κάθε ευκαιρία: δεν ξέρουμε τι γίνεται στον άλλο κόσμο, αλλά σε αυτόν μόνον οι γιατροί και οι ειδικοί σώζουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή