Η «ευρωπαϊκή» σύμπτωση της ορκωμοσίας

Η «ευρωπαϊκή» σύμπτωση της ορκωμοσίας

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλά γράφηκαν έως σήμερα για τη σημασία της εκλογής της κ, Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Για όσους πιστεύουν στα σύμβολα, με την ανάδειξη για πρώτη φορά μιας γυναίκας και μάλιστα μη πολιτικού στο ύπατο αξίωμα ανοίγει ένα καινούργιο κεφάλαιο στην ανδροκρατούμενη δημόσια ζωή της Μεταπολίτευσης. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, παρά την παρουσία της Μελίνας και άλλων αξιόλογων γυναικών, τον τόνο, εδώ και σχεδόν πενήντα χρόνια, τον δίνει το στερεότυπο του άνδρα-επαγγελματία πολιτικού. Για τους λάτρεις των συμβόλων, εξάλλου, εξίσου καλός οιωνός για τη θητεία της νέας Προέδρου ήταν και η εκτυφλωτική λιακάδα του πρωινού της προχθεσινής ορκωμοσίας: σε μια πανέμορφη Αθήνα, τα λαμπερά χρώματα σε έκαναν να ξεχνάς για λίγο τον κορωνοϊό και τα άλλα δεινά της περιόδου που διανύουμε.

Σε όσους πάλι, όπως ο υπογράφων, στέκονται περισσότερο στην πολιτική πλευρά των γεγονότων, δεν διέλαθε την προσοχή μια άλλη «πρωτιά» της περασμένης Παρασκευής. Αναφέρομαι στην έμπρακτη (επιτέλους!) εκδήλωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, με αφορμή τα επεισόδια του Εβρου και τις προκλήσεις του κ. Ερντογάν.

Το σχετικό ανακοινωθέν του Frontex ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: πάνω από 100 άνδρες και γυναίκες από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εφοδιασμένοι με θερμικές κάμερες και άλλο κατάλληλο τεχνικό υλικό, έχουν σπεύσει τις τελευταίες ημέρες στον Εβρο και στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, για να συνδράμουν τους Ελληνες συναδέλφους τους. Οι αστυνομικοί αυτοί θα παραμείνουν επιτόπου για τουλάχιστον δύο μήνες. Προστίθενται στους 500 Ευρωπαίους αξιωματικούς και οπλίτες που βρίσκονταν από καιρό στην περιοχή μας, για θαλάσσιες προπάντων περιπολίες.

Εξ όσων γνωρίζω, είναι η πρώτη φορά που τόσο πολλά κράτη μέλη ανταποκρίνονται στο αίτημα μιας χώρας και σπεύδουν να απαντήσουν εμπράκτως και όχι μόνο με βαρετές δηλώσεις συμπαράστασης. Οπως μάλιστα διευκρίνισε προχθές στον Εβρο, ενώπιον του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη, ο εκτελεστικός διευθυντής του Frontex κ. Λετζερί, η αποστολή στον Εβρο προϊδεάζει για το πώς η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να αντιδράσει στο μέλλον, σε ανάλογες περιπτώσεις. Να λοιπόν ένα σπουδαίο βήμα για την προστασία των κοινών ευρωπαϊκών συνόρων. Επιβεβαιώνοντας με παραστατικό τρόπο τη ρήση ενός άλλου παλαιού φίλου της Ελλάδας, του ιστορικού Μαρκ Μαζάουερ, η πατρίδα μας, για μία ακόμη φορά, βρίσκεται στη μοναδική θέση να αφυπνίζει την Ευρώπη και προαναγγέλλει αυτά που πρόκειται να της συμβούν τα επόμενα χρόνια.

Μα πώς συνδέεται η δίχως άλλο θετική αυτή εξέλιξη με την ανάληψη των καθηκόντων της νέας Προέδρου, θα μπορούσε καλόπιστα κάποιος να διερωτηθεί. Η απάντηση βρίσκεται στη δημόσια παρουσία της κ. Σακελλαροπούλου έως σήμερα, όχι μόνον ως δικαστικής λειτουργού στο πιο «ευρωπαϊκό» δικαστήριο της χώρας, αλλά και γενικότερα. Διότι, με την συμμετοχή της σε επιστημονικές εκδηλώσεις και τη δράση της, έχει δείξει ότι ανήκει στη γενιά εκείνη των γυναικών της χώρας μας που, εδώ και μερικές δεκαετίες, βλέπουν τον εαυτό τους όχι μόνον ως Ελληνίδες αλλά εξίσου πολύ και ως Ευρωπαίες.

Εξωστρέφεια στη γνώση, κοσμοπολιτισμός στην κατανόηση και πατριωτισμός για την υπεράσπιση όχι μόνον των όσιων και ιερών του έθνους μας, αλλά και των κοινών αξιών της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της κοινωνικής αλληλεγγύης στην περιοχή αυτή του κόσμου. Γιατί, ό,τι και να λένε οι αιωνίως μεμψιμοιρούντες, σε καμιά άλλη ήπειρο, σε καμιά άλλη περιοχή του κόσμου, τόσο πολλοί άνθρωποι δεν απόλαυσαν για τόσο μακρό χρόνο τα αγαθά του υλικού και του άυλου πολιτισμού εν δημοκρατία, όσο στο ευρωπαϊκό κράτος πρόνοιας. Μπορεί τελευταία το επίτευγμα αυτό να απειλείται, αλλά σε εμάς ανήκει να το υπερασπισθούμε.

Σε αυτή την Ευρώπη, για την οποία πρέπει να είμαστε υπερήφανοι και ως Ελληνες, η πατρίδα μας έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να ευημερήσει, παρά αν τραβήξει τον μοναχικό δρόμο που της εύχονται οι κάθε είδους ευρωσκεπτικιστές. Και γι’ αυτή την προοπτική θέλω να πιστεύω ότι θα αγωνισθεί από τη μεριά της και η νέα Πρόεδρος.

* Ο κ. Ν. Κ. Αλιβιζάτος είναι ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή