Θεωρείο (17/03/20)

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φόβοι για το Διαδίκτυο

Ενας από τους αρκετούς φόβους που υπάρχει στην κυβέρνηση είναι μήπως «κρασάρει» το δίκτυο επικοινωνιών. Οχι στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως, καθώς τις τελευταίες ημέρες είναι όλοι «κρεμασμένοι» στο Διαδίκτυο και ένας απίστευτος όγκος ανθρώπινης επικοινωνίας περνάει μέσα από το Internet. Οπως μου έλεγε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ως εκ τούτου το στοίχημα είναι μεγάλο. Για αυτόν τον λόγο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο γραμματέας Τηλεπικοινωνιών Αντώνης Τζωρτζακάκης θα βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους των δικτύων όπου θα μελετούν τα δεδομένα. Χθες έγινε η πρώτη τηλεδιάσκεψη και πλέον αυτό θα γίνεται όλο και πιο συχνά. Οι ίδιες πηγές μου υπογράμμιζαν πως το Διαδίκτυο δεν πρόκειται να πέσει, καθώς εάν διαπιστωθούν προβλήματα, υπάρχει τρόπος να επανέλθει με το κόψιμο κάποιων δεδομένων.

Δωρεάν παροχές

Μένω στον Πιερρακάκη, που σηκώνει, μετά το υπουργείο Υγείας, μεγάλο βάρος, καθώς όλες οι επικοινωνίες περνάνε από το υπουργείο του. Η στήλη το είχε επισημάνει εγκαίρως: στην πρωτοφανή συγκυρία που ζούμε θα επιχειρηθεί να υπάρξουν δωρεάν θεάματα για τους πολίτες που εφαρμόζουν την εντολή «μένουμε σπίτι». Χθες, υπήρξε σχετική εισήγηση από τον υπουργό, ο οποίος ζήτησε να διατεθούν δωρεάν όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα συνδρομητικές υπηρεσίες από Nova, Wind Vision, Cosmote και Vodafone TV. Ολες ανταποκρίθηκαν θετικά μου λένε, και σταδιακά θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις τους.

Πτήσεις τσάρτερ για εγκλωβισμένους

Πολλοί Ελληνες είναι αυτή τη στιγμή «εγκλωβισμένοι» στο εξωτερικό μετά τη διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων. Για παράδειγμα στην Ισπανία είναι καθηλωμένοι πολλοί Ελληνες φοιτητές που ήταν εκεί με Εrasmus. Το ΥΠΕΞ έχει απόλυτη εικόνα και, όπως πληροφορούμαι, θα υπάρξουν πτήσεις τσάρτερ για την επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Ωρα ευθύνης

Μέγαρο Μαξίμου, Νέα Δημοκρατία και Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. δρουν ακριβώς στο ίδιο μοτίβο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Το Σαββατοκύριακο ο Σταύρος Καλαφάτης, γραμματέας της Κ.Ο., έβγαλε ανακοίνωση με την οποία καλούσε τους βουλευτές να αναστείλουν τη λειτουργία των πολιτικών τους γραφείων λόγω των έκτακτων συνθηκών. Οπως έλεγε μάλιστα ο κ. Καλαφάτης, το μεγαλύτερο «στοίχημα» είναι να εφαρμοστεί το μέτρο στην επαρχία, όπου πολλές φορές οι εντολές του κέντρου αργούν να υλοποιηθούν. Ο γραμματέας έκανε λόγο για «ώρα ευθύνης για όλους». Προφανώς δεν είδε από όλους την ίδια διάθεση για την εφαρμογή των μέτρων…

Η απάντηση που δεν δημοσιεύθηκε

Σε παράλληλο χρόνο με το βασικό θέμα του κορωνοϊού, που απασχολεί τώρα ολόκληρη την κοινωνία, η κυβέρνηση προσπαθεί να αναχαιτίσει και τα αρνητικά δημοσιεύματα που προέκυψαν με πηγή διάδοσης τους Νew York Times και αναφέρονταν σε κρυφό κέντρο κράτησης μεταναστών στον Εβρο. Στην κυβέρνηση είναι πλέον βέβαιοι πως το δημοσίευμα ήταν «εσκεμμένο». Δεν είναι μόνο η παραδοχή του δημοσιογράφου Πάτρικ Κίνγκσλεϊ, ενός εκ των συντακτών του άρθρου, που αναγνώρισε δημόσια ότι μάρτυρας που στήριζε την ιστορία τους δεν ήταν πρόσφυγας και μάλιστα Σύρος αλλά… Τούρκος υπήκοος. Είναι κυρίως αυτό που φέρνει σήμερα η «Κ» στη δημοσιότητα: Η εφημερίδα ζήτησε από την κυβέρνηση πριν από τη δημοσίευση του ρεπορτάζ να καταθέσει τη δική της εκδοχή, δίνοντας διορία 6 ωρών. Το χρονοδιάγραμμα από το Μαξίμου τηρήθηκε και απάντηση εστάλη, η οποία ωστόσο δεν δημοσιεύθηκε ποτέ…

Σφραγίζονται Εβρος και Αιγαίο

Το ερώτημα πλανάται τις τελευταίες ημέρες, ιδίως από τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι γίνεται στο εσωτερικό της Τουρκία με τα κρούσματα του κορωνοϊού. Θα κλείσουν τα σύνορα με τη γειτονική χώρα; Την απάντηση έδωσε χθες η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έκανε εισήγηση που θα τεθεί προς έγκριση στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με αυτή ζητεί την απαγόρευση όλων των αφίξεων από τρίτες χώρες προς τη Ζώνη Σένγκεν. Θα εξαιρούνται οι πολίτες των χωρών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, διασυνοριακοί εργαζόμενοι. Πρακτικά, αυτό για την Ελλάδα σημαίνει «σφράγισμα» των συνόρων σε Εβρο και Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή