Θεωρείο (19/03/20)

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Συριζαίοι στηρίζουν Ν.Δ.

Θα σας μεταφέρω σήμερα τα ευρήματα έρευνας που «τρέχει» για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Oπως μου λένε, το ποσοστό που είναι ικανοποιημένο από την αντίδραση της κυβέρνησης στην πανδημία ξεπερνά τους 7 στους 10 στο σύνολο. Το εντυπωσιακό είναι πως ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την κυβέρνηση στην αντιμετώπιση του εν λόγω ζητήματος είναι και όσοι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ το 2019, καθώς το ποσοστό θετικής γνώμης κυμαίνεται σε παρόμοια ποσοστά. Αντίθετα, πάνω από τους μισούς δηλώνουν πως δεν τους άρεσε η στάση της Εκκλησίας.

Τιτάνια προσπάθεια

Εν μέσω τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης, η προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για να μην κατεβάσει ρολά το κράτος είναι πραγματικά τιτάνια. Και αυτή τη μάχη φαίνεται να την κερδίζουν ο Πιερρακάκης και η ομάδα του, καθώς μετά τη λειτουργία του e:prensence τις επόμενες ημέρες θα είναι έτοιμη και η πλατφόρμα gov.gr, που σχεδιαζόταν αρχικά να δοθεί για χρήση στο κοινό τους επόμενους μήνες, αλλά λόγω των έκτακτων συνθηκών επιταχύνθηκε η χρήση της. Μέσω της συγκεκριμένης πλατφόρμας, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν αιτήσεις και εξουσιοδοτήσεις και λοιπές διαδικασίες με τον δημόσιο τομέα από το σπίτι τους, χωρίς να χρειάζεται αυτοπρόσωπη παρουσία στις δημόσιες υπηρεσίες. Το όφελος από αυτήν τη διαδικασία, εν μέσω κορωνοϊού, είναι προφανές και δεν χρειάζεται να αναλυθεί. Μία λεπτομέρεια που χρειάζεται προσοχή από όσους τα χρησιμοποιήσουν: τα παραπάνω θα γίνονται με τη χρήση του κωδικού του Τaxis, κάτι που σημαίνει πως όσοι θέλουν, για λόγους ασφαλείας, θα πρέπει να αλλάξουν τους κωδικούς.

Στο «κόκκινο» τα ΚΥΤ για κρούσμα

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την πιθανότητα να παρουσιαστεί κρούσμα κορωνοϊού στα κέντρα υποδοχής. Σε πρώτη φάση, το κράτος έχει λάβει πολύ αυστηρά μέτρα ώστε να ελαχιστοποιήσει αυτή την πιθανότητα, καθώς είναι δεδομένο πως αν υπάρξει κρούσμα σε κάποιο κέντρο το πρόβλημα θα είναι τεράστιο αφού μπορεί να μεταδοθεί αυτομάτως σε ολόκληρη τη μικρή κοινότητα. Γι’ αυτό τον λόγο έχουν γίνει ήδη οι πρώτες κινήσεις να υπάρξουν ειδικοί χώροι για νοσηλεία κάποιου πρόσφυγα στην περίπτωση που εμφανίσει ύποπτα συμπτώματα ή βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό.

Το παρασκήνιο της ΔΙΣ

Πολλά έχουν γραφτεί και ακόμη περισσότερα έχουν ειπωθεί για τη στάση της Εκκλησίας σε σχέση με τα μέτρα εναντίον του κορωνοϊού. Η αλήθεια είναι ότι η ΔΙΣ της περασμένης Δευτέρας άργησε πάρα πολύ να τελειώσει –κράτησε σχεδόν 4 ώρες– κάτι που αποτυπώνει το έντονο παρασκήνιο που υπήρξε. Η στήλη θα σας πει πού ακριβώς υπήρξε το πρόβλημα. Ο Αρχιεπίσκοπος πρότεινε τρία βασικά μέτρα: Αναστολή των λοιπών ακολουθιών από τούδε και στο εξής, οι ναοί να παραμένουν ανοιχτοί ως χώροι ατομικής λατρείας για όποιον θέλει να προσευχηθεί και, τρίτον, να ανασταλεί για το κοινό και η κυριακάτικη Λειτουργία, η οποία θα πραγματοποιείτο από έναν κληρικό και έναν ιεροψάλτη και θα μεταδιδόταν ζωντανά από την τηλεόραση. Αυτό το τρίτο μέτρο ήταν που δεν έγινε δεκτό από μερίδα κληρικών και τελικά στο κείμενο πέρασε η φράση περί «λιτής» Θείας Λειτουργίας, την οποία ωστόσο θα μπορούσε να είχε γράψει ο Γιάνης Βαρουφάκης με τόση ασάφεια. Γιατί δεν έλεγε το πιο σημαντικό: για την προσέλευση ή όχι των πιστών. Εξ ου και ακολούθησε η ανακοίνωση της κυβέρνησης περί αναστολής λειτουργίας των χώρων λατρείας χωρίς ασάφειες και αστερίσκους.

Χαμηλοί τόνοι από Εκκλησία

Στα θετικά πάντως είναι πως οι τόνοι μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για αναστολή των χώρων λατρείας ήταν πολύ χαμηλοί. Ακόμη και οι πιο συντηρητικοί κύκλοι επέλεξαν να μην πέσει λάδι στη φωτιά. Ισως είναι και ένστικτο αυτοσυντήρησης, καθώς η συντριπτική πλειονότητα του κόσμου υποδέχθηκε με θέρμη το μέτρο του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράπτωμα Παπαδημούλη

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, επιστρέφοντας από Βρυξέλλες στην Ελλάδα, πήγε σούπερ μάρκετ. Οι περισσότεροι τον κατηγόρησαν για τα δύο γεμάτα καρότσια που αγόρασε. Λάθος. Αυτό είναι δικαίωμά του. Υπάρχει κάτι πολύ πιο σοβαρό: ο ευρωβουλευτής έσπασε την καραντίνα των 14 ημερών, κατά τις οποίες οφείλει να καθίσει κάποιος σπίτι του αφού επιστρέψει από το εξωτερικό. Τραγικό και εξοργιστικό συνάμα…

Διπλωματικές ενισχύσεις

Σε μία απόφαση που ενισχύει τόσο το προσωπικό του γραφείο όσο και επί της ουσίας τις επικείμενες διαπραγματεύσεις της χώρας για το νέο καθεστώς ασύλου, προχώρησε, όπως μαθαίνω, ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου όρισε διευθυντή του γραφείου του τον έμπειρο διπλωμάτη Φραγκίσκο Βέρρο. Ο πρέσβης επί τιμή θα έχει πολλή δουλειά να κάνει το επόμενο διάστημα, καθώς εκτός των άλλων είναι βέβαιο πως τα προβλήματα της χώρας σε Εβρο και Αιγαίο χρειάζονται περαιτέρω διεθνοποίηση, εν μέσω μάλιστα της παγκόσμιας κρίσης του κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή