Θεωρείο (24/03/20)

3' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ετοιμοι από Φεβρουάριο

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση αντιλήφθηκε νωρίς το πρόβλημα που ερχόταν. Το λένε άπαντες, το έγραψε χθες και το πρακτορείο Reuters το οποίο σε δημοσίευμα έθιξε το θέμα, επισημαίνοντας πως πράγματι η ελληνική κυβέρνηση κινήθηκε εγκαίρως. Για του λόγου το ασφαλές, να σας πω πως το πρώτο σχέδιο προετοιμασίας εκπονήθηκε μέσα Φεβρουαρίου, ενώ ήδη στις 25 Φεβρουαρίου διακινήθηκε εσωτερικό έγγραφο μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών που έκανε λόγο για την ανάγκη  πλήρους ετοιμότητας αλλά και για τη δημιουργία taskforce. Κάπως έτσι η ελληνική κυβέρνηση αποδείχθηκε έτοιμη και δεν την έπιασε εξαπίνης ο «αόρατος εχθρός».

Σήμερα η κρίσιμη μέρα

Τα δύσκολα, ωστόσο, είναι μπροστά μας. Σας θυμίζω πως σήμερα είναι ένα κρίσιμο ορόσημο, καθώς συμπληρώνονται 14 ημέρες από το κλείσιμο των σχολείων. Συνεπώς, από σήμερα θα αρχίσουμε να μετράμε τα αποτελέσματα από τη σταδιακή λήψη μέτρων. Τα κρούσματα είναι βέβαιο πως θα αυξηθούν. Το θέμα είναι να δούμε μία «ομαλή» αύξηση της καμπύλης που θα συνεπάγεται πως τα μέτρα με κάποιον τρόπο έλεγξαν την κατάσταση. Σε κάθε περίπτωση, ο στόχος είναι να μην υπάρξει εκτόξευση των κρουσμάτων, αλλά να συνεχίσει η καμπύλη να είναι ελεγχόμενη.

Είκοσι ΠΝΠ!

Από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έχει εκδώσει συνολικά 20 Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου! Με δεδομένο πως όλες τις επιμελείται νομικά ο Γ. Γεραπετρίτης, εξυπακούεται πως ο υπουργός Επικρατείας έχει παρά πολύ αυξημένο φόρτο εργασίας το τελευταίο διάστημα. Εξάλλου, δεν ασχολείται μόνο με τις ΠΝΠ…

Μάσκες από την Περιφέρεια Κρήτης

Ελλειψη μασκών παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στα νοσοκομεία της Κρήτης με τη λύση να δίνει ο Στ. Αρναουτάκης, ο οποίος έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του. Η Περιφέρεια Κρήτης είχε στις αποθήκες της περίπου 20.000 μάσκες οι οποίες βεβαίως δόθηκαν άμεσα για την κάλυψη αναγκών.

Κορωνοϊός και 25η Μαρτίου

Ο Κ. Τασούλας είναι από εκείνους τους πολιτικούς –που τους βρίσκεις πλέον όλο και πιο σπάνια– με μία έμφυτη έφεση στον λόγο και στα γράμματα. Με αυτό ως εφαλτήριο ο πρόεδρος της Βουλής κατάφερε να συνδυάσει το μήνυμά του για την επέτειο της 25ης Μαρτίου με τη σύγχρονη μάχη της χώρας κατά του κορωνοϊού. Σας μεταφέρω το σχετικό απόσπασμα γιατί είναι πραγματικά εξαιρετικό: «Ενας σύγχρονος σοφός όρισε ως ελευθερία την αυτοδύναμη άσκηση του χρέους.  Συνεπώς, σήμερα που ελευθερία και ευθύνη γίνονται συνώνυμα, καλούμαστε να προστατεύσουμε την ελευθερία μας και τον τρόπο ζωής μας με ασπίδα την ευθύνη μας. Δύο αιώνες μετά το 1821 και πάλι, ως λαός και πολιτεία αυτή τη φορά, προτάσσουμε την ευθύνη για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση από την πρωτοφανή υγειονομική απειλή που μας δοκιμάζει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «μένει σπίτι»

Με ένα ωραίο βίντεο ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχε στην καμπάνια «Μένουμε Σπίτι». Ολοι οι βουλευτές τού κόμματος με πλακάτ που κρατούσαν έλεγαν «Μένουμε Σπίτι». Το βίντεο ήταν υπό τους ήχους του αγαπημένου Λουκιανού Κηλαηδόνη να τραγουδά «θα κάτσω σπίτι, θα αράξω σπίτι» και με αυτόν τον τρόπο η αξιωματική αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες να τηρήσουν τα μέτρα της πολιτείας.

Η προνοητικότητα Θεοδωρικάκου

Οι παρενέργειες από την εξάπλωση του ιού μπορεί να είναι σε τομείς που αυτή τη στιγμή ούτε καν πηγαίνει το μυαλό μας. Ευτυχώς πήγε το μυαλό του Τ. Θεοδωρικάκου, που «μαγείρεψε πριν πεινάσει». Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει εντολή στους δήμους να σπάσουν στα δύο οι βάρδιες της καθαριότητας, ώστε αν νοσήσει κάποιος υπάλληλος και χρειαστεί να μπουν σε καραντίνα όλες οι επαφές του να είναι βέβαιο πως με κάποιους δεν θα έχει έρθει σε επαφή και ως εκ τούτου η υπηρεσία θα συνεχίσει ομαλά την αποκομιδή. Παράλληλα, ο υπουργός έδωσε τη δυνατότητα για 4μηνες συμβάσεις από δήμους και ιδιώτες ώστε να ενισχυθούν όπου χρειάζονται οι υπηρεσίες καθαριότητας. Με δεδομένο πως αυτή τη στιγμή δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, το να εξασφαλιστεί, εν μέσω υγειονομικής κρίσης, πως οι υπηρεσίες καθαριότητας θα συνεχίσουν αδιάκοπα τη δουλειά τους μόνο ελάσσονος σημασίας δεν είναι. 

Μάχιμη καραντίνα

Παρά το γεγονός πως βρίσκεται σε υποχρεωτική καραντίνα, λόγω της ασθένειας της συζύγου του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δίνει καθημερινά μία μάχη. Δεν είναι μόνο οι συσκέψεις στο Μαξίμου που συμμετέχει μέσω τηλεδιάσκεψης, είναι κυρίως η παρουσία του στα ΜΜΕ. Ο εκπρόσωπος  της κυβέρνησης τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει δώσει συνολικά 18 τηλεοπτικές συνεντεύξεις, επιχειρώντας να περάσει τη γραμμή της κυβέρνησης, να ενημερώσει και να προειδοποιήσει τους πολίτες για τους κινδύνους του ιού. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή