Ξερόλες κατά covidiots

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Aυτές τις μέρες παρατηρείται μια έξαρση αναφορικά με τη διαπόμπευση όσων παραβιάζουν την καραντίνα τους. Ξεμπροστιάζονται με φωτογραφίες στα σόσιαλ μίντια, δημιουργήθηκε μάλιστα στα αγγλικά και ειδικός νεολογισμός για τις αδιόρθωτες περιπτώσεις: quarantine shaming.

Αντί να τους βάλουμε κίτρινο αστέρι που ξεχύνονται ασκόπως στα πάρκα και στις παραλίες, τους αποκαλούμε covidiots (ηλίθιους του κορωνοϊού) ή επί το ελληνικότερον «ζώα». Τους δείχνουμε –εικονικά– με το δάχτυλο: «Να αυτοί είναι που δεν μένουν σπίτι, δεν τους αρέσει ο Κηλαηδόνης, κρεμάστε τους στα μανταλάκια του Facebook, κλείστε τους τα πάρκα και όλους τους χώρους συνάθροισης, να μαζευτούν».

Συνειδητοποιούμε έτσι και πάλι πόσο λιγοστός και ακριβός είναι ο δημόσιος χώρος, ειδικά στα αστικά κέντρα και δη στην Αθήνα. Συνήθως αυτοί που φωνάζουν έχουν μια μικρή διαφυγή: έναν μικρό κήπο, μια βεράντα με άνοιγμα, ένα τόσο δα μπαλκονάκι με γλάστρες έστω.

Εκατοντάδες χιλιάδες άλλοι γύρω μας όμως, κυρίως οικογένειες με παιδιά, αυτοί που υπό Κ.Σ. (Κανονικές Συνθήκες) έτρεχαν με μανία και πλημμύριζαν τα Σαββατοκύριακα με λιακάδα το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, είναι εγκλωβισμένοι στους τέσσερις τοίχους ενός μικροσκοπικού, ανήλιαγου διαμερίσματος.

Οι οικονομικά ασθενέστεροι, που πιθανότατα θα χάσουν τις δουλειές τους τούς επόμενους μήνες, αλλά και οι άστεγοι, είναι εκείνοι που συχνά καταφεύγουν στα πάρκα και στις θάλασσες. Αυτοί είναι που χρειάζονται αυτές τις μέρες τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη από όλους μας.

Η χλεύη μόνο τον δικό μας ναρκισσισμό υπηρετεί. Μοναδικό στόχο έχει να καθησυχάσει τους εαυτούς μας, είναι ένα κατευναστικό χάιδεμα στο άγχος που εμφιλοχωρεί σε όλους μας: «Μπράβο, κοριτσάρα μου, εσύ κάνεις το σωστό, οι άλλοι είναι ανεγκέφαλοι».

Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, η επίδειξη πνευματικής ανωτερότητας είναι περιττή. Οπως περιττές είναι και οι τοξικές νουθεσίες, διανθισμένες με ύβρεις. Eπιείκεια, ενημέρωση, εθελοντική στήριξη είναι κάποια από τα «φάρμακα» για την πανδημία. Εξάλλου αν αυτό που επιζητούμε είναι δραστικές λύσεις, υπάρχει πάντα κάτι αποτελεσματικότερο στη φαρέτρα μας – πέρα από το ρεζίλεμα, τα πρόστιμα και τις  ποινές. Το πρότεινε χθες ο Τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ: «Οποιος παραβιάζει την καραντίνα να εκτελείται!». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή