Η εμπιστοσύνη νικά τον φόβο

Η εμπιστοσύνη νικά τον φόβο

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πόσο διαφορετικός θα είναι ο κόσμος μετά την επέλαση του νέου κορωνοϊού θα εξαρτηθεί από τη διάρκεια της ανωμαλίας, το τίμημα σε ζωές και από τον τρόπο που κάθε χώρα και διακρατικός οργανισμός θα έχει διαχειριστεί την κρίση. Η επόμενη ημέρα θα κριθεί από τον βαθμό εμπιστοσύνης που θα υπάρχει μεταξύ πολιτών και κράτους, καθώς και μεταξύ χωρών. Ο φόβος υπονομεύει την εμπιστοσύνη μας σε όσα θεωρούμε δεδομένα, ανοίγει τον δρόμο για αλλαγές. Ομως, όπως η πίστη νικά τον φόβο, εάν αποκτήσουμε εμπιστοσύνη σε θεσμούς και πρόσωπα, αυτό θα μας δίνει κουράγιο σήμερα και θα είναι η αυριανή βάση της κοινωνίας, της οικονομίας και της πολιτικής.

Η εμπιστοσύνη εξαρτάται από τον βαθμό που καλύπτεται η ανάγκη μας για αίσθηση ασφάλειας. Αυτό απαιτεί πλήρη και ειλικρινή ενημέρωση, σταθερή αλλά και ευέλικτη πολιτική, επιστημονική και επιχειρησιακή επάρκεια, ουσιαστική επαφή μεταξύ κράτους και πολίτη. Η κυβέρνηση τα έχει πάει καλά έως τώρα στην επιλογή προσώπων και πολιτικής για τη διαχείριση της κρίσης. Ο λιτός και καθησυχαστικός λόγος της Προέδρου της Δημοκρατίας συμβάλλει σε αυτή την εικόνα. Ο σκληρός αγώνας ιατρών, νοσηλευτών και όλου του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καθώς και η σοβαρή στάση της αντιπολίτευσης, ενισχύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών. Βεβαίως, η σύνεση δεν είναι μόνιμη, κινδυνεύει να ανατραπεί εάν η διασπορά της νόσου και οι θάνατοι αυξηθούν ξαφνικά ή αν τα μέτρα απομόνωσης κρατήσουν πολύ. Οσο, όμως, επικρατεί ηρεμία στο εσωτερικό μέτωπο, τόσο θα εδραιώνεται μια νέα σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ όλων μας, με τους πολιτικούς και τους κρατικούς λειτουργούς να καλούνται να χτίσουν πάνω σε αυτήν.

Η πορεία της Ε.Ε. θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτήν και στις χώρες τους. Τις τελευταίες ημέρες, έγιναν σοβαρές προσπάθειες συντονισμού και συνεργασίας σε ευρωπαϊκό και διμερές επίπεδο, αφού η αρχή της αλληλεγγύης είχε πληγεί από την άρνηση κάποιων χωρών-μελών να εξαγάγουν υγειονομικό υλικό σε άλλες. Τώρα, εάν η Γερμανία και άλλες χώρες του «Βορρά» πεισθούν για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγου για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες του COVID-19, η κρίση θα έχει συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης. Τέτοιο άλμα εμπιστοσύνης στο μέλλον της Ενωσης θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των πολιτών στο εγχείρημα. Αντιθέτως, στασιμότητα ή οπισθοδρόμηση τώρα θα σήμαινε υποταγή στον φόβο, ομολογία ήττας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή