Θεωρείο (31/03/20)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σωκράτης και το ευρωομόλογο

Επίκληση –μάλιστα δις– του Σωκράτη έκανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας για την κρίση του κορωνοϊού. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ξεκινώντας μια διαφορετική παρέμβαση από αυτές που μας έχει συνηθίσει, καθώς είχε έντονο συναίσθημα, ανέφερε το περίφημο σωκρατικό απόφθεγμα «δεν είμαι Αθηναίος, ούτε Eλληνας, είμαι πολίτης του κόσμου». Με αυτή τη φράση του αρχαίου φιλοσόφου, ο Σχοινάς υπογραμμίζει πως αυτή η κρίση δεν βρίσκει κανέναν μόνον, αλλά θα αντιμετωπιστεί συλλογικά από την Ευρώπη. Πηγαίνοντας ένα βήμα παρακάτω ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν θεωρεί πως ο κόσμος, μετά την κρίση του κορωνοϊού, «θα συμβάλει στο να έρθουν τα κράτη-μέλη πιο κοντά, συνειδητοποιώντας συγχρόνως ότι η μοίρα μας ως Eυρωπαίων είναι κοινή». Προσθέτει δε να μη λησμονούμε «την άλλη προειδοποίηση του Σωκράτη, ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα χωρίς να επιδιώξουμε να γίνουμε καλύτεροι», καταλήγοντας πως η Ευρώπη σε αυτή τη μάχη «δεν θα γίνει το επίκεντρο του προβλήματος, αλλά αντίθετα θα καταστεί το επίκεντρο της αλληλεγγύης». Η τοποθέτηση μπορεί να διαβαστεί και ως μήνυμα υπέρ του ευρωομολόγου, έστω μέσω… παράκαμψης στην Αθήνα του 5ου αι. π.Χ.

Τα σενάρια του Αγίου Φωτός

Δύσκολη εξίσωση αποτελεί ο τρόπος με τον οποίο θα έλθει φέτος το Αγιο Φως στην Ελλάδα. Το βέβαιο είναι πως οι πολυπληθείς αποστολές που ξέραμε μέχρι τώρα αποτελούν παρελθόν. Κατά τα λοιπά, τα σενάρια που εξετάζονται αυτή τη στιγμή είναι κυρίως δύο, όπως μου μετέφεραν πηγές του ΥΠΕΞ. Το πρώτο είναι στο αεροπλάνο που θα μεταφέρει στην Ελλάδα το Αγιο Φως να υπάρχουν μάξιμουμ δύο άτομα – ένα της Εκκλησίας και ένα της κυβέρνησης. Και το δεύτερο σενάριο περιλαμβάνει μόνο έναν: τον εκπρόσωπο της Εκκλησίας. Λόγω μάλιστα της καραντίνας που πρέπει να επιβληθεί σε όποιον έρχεται από το εξωτερικό, το σχέδιο προβλέπει να μην κατέβει κανένας από το αεροπλάνο, αλλά να πάρουν μόνο το Αγιο Φως και να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ώστε να μην αναγκαστεί κανείς να μπει σε καραντίνα 14 ημερών. Η τελετή άφιξης στην Ελλάδα δεν θα είναι ίδια με το παρελθόν, καθώς θα υπάρχει πολύ λιτή υποδοχή, και στη συνέχεια κατά τα προβλεπόμενα θα μεταφερθεί το Φως σε όλη την Ελλάδα. Πάντως, πηγές του ΥΠΕΞ έλεγαν πως τα σενάρια είναι ανοικτά, καθώς όλα εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί ο ιός στη χώρα.

Το έγραψε ο ίδιος…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ασχολήθηκε ο ίδιος και όχι κάποιος συνεργάτης του με το κείμενο αποχαιρετισμού στον Μανώλη Γλέζο. Εξ ου και η προσωπική αναφορά για το βράδυ που «έφυγε» ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καθώς ο εκλιπών πήγε στο σπίτι του με ένα κόκκινο γαρίφαλο, για να αποτίσει φόρο τιμής στον επίτιμο πρόεδρο της Ν.Δ. Αυτό πάντως που σχολιάστηκε από φίλους και εχθρούς του πρωθυπουργού είναι πως το μήνυμά του ήταν πολύ θερμό για έναν πολιτικό αντίπαλο.

Μαντάτα στο WhatsApp

Mε μήνυμα στο WhatsApp ενημερώθηκαν βουλευτές, ευρωβουλευτές, υπουργοί και υφυπουργοί, για τον τρόπο με τον οποίο θα καταθέσουν το ήμισυ του μισθού τους ώστε τα χρήματα αυτά να χρησιμοποιηθούν για την αγορά υγειονομικού υλικού και εξοπλισμού. Στα κινητά τους έλαβαν έναν λογαριασμό, με το ποσό να πιστώνεται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας. Τις τεχνικές συνεννοήσεις έχει αναλάβει ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Μπάμπης Σιάτρας.

Οι νέοι είναι OK

Οι βουλευτές πάντως δέχθηκαν αγόγγυστα την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού σημειώνοντας πως δεν μπορεί κανείς να μη συμμετάσχει με πράξεις και όχι μόνο με λόγια στην πρωτοφανή κρίση που ζούμε. Ενδεικτικό είναι πως πριν από λίγες ημέρες μια ομάδα νέων βουλευτών είχε προθυμοποιηθεί να λάβει σχετική πρωτοβουλία.

Πρώτος ο Μεϊμαράκης

Ο πρώτος πάντως που καλωσόρισε την πρωτοβουλία Μητσοτάκη ήταν ο επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο πολύπειρος πολιτικός με ανάρτησή του στο Τwitter έγραψε πως επικροτεί την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού «και ανταποκρίνεται άμεσα στο κάλεσμά του». Κάλεσε δε εμμέσως αλλά σαφώς και την υπόλοιπη ευρωομάδα να πράξει τα ίδιο, λέγοντας πως «όλοι μαζί πρέπει να βοηθήσουμε για να ξεπεράσουμε την πανδημία».

Στήριξη από Μητσοτάκη

Ο μέχρι πρότινος γ.γ. της Πολιτικής Προστασίας και νυν υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς βρέθηκε απότομα στο προσκήνιο με την κρίση του κορωνοϊού. Κληθείς να διαχειριστεί το επιχειρησιακό κομμάτι μιας τέτοιας κρίσης, αναπόφευκτα γίνεται και «κακός», με πολλούς να σχολιάζουν το αυστηρό ύφος που έχει στις απογευματινές ενημερώσεις. Οι επικρίσεις είναι προφανώς σε γνώση του πρωθυπουργού, που όχι μόνο δεν τις αποδέχεται, αλλά αντίθετα θεωρεί πως η αυστηρότητα και η σοβαρότητα είναι επιβεβλημένες αυτή τη στιγμή. Μια λεπτομέρεια μάλιστα είναι πως ο Χαρδαλιάς πριν από την ενημέρωση επικοινωνεί πάντα απ’ ευθείας με τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή