Θεωρείο (03/04/20)

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποβολή Ορμπαν

Με επιστολή προς τον πρόεδρο του ΕΛΚ Ντόναλντ Τουσκ, ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης και ακόμα 11 επικεφαλής κομμάτων της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς ζητούν την αποβολή του κόμματος Fidesz από το ΕΛΚ μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ουγγαρία. Στην επιστολή εκφράζεται μεγάλη ανησυχία για τη νομοθεσία που πέρασε από το Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας στις 30 Μαρτίου και η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση της Ουγγαρίας να επεκτείνει επ’ αόριστον την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ δίνει τη δυνατότητα στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπαν να κυβερνά με διατάγματα! «Πρόκειται για σαφή παραβίαση των ιδρυτικών αρχών της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών αξιών. Η μάχη κατά του COVID-19 απαιτεί εκτεταμένα μέτρα, ωστόσο ο ιός δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως πρόσχημα για την επέκταση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης επ’ αόριστον», αναφέρεται στην επιστολή.

Και οι ΥΠΕΞ στην ίδια λογική

Τα παραπάνω τα λέγαμε και τις προάλλες. Τα μέτρα κατά του κορωνοϊού δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς στον δυτικό κόσμο για τις επιπτώσεις που έχουν στο κράτος δικαίου και στη φιλελεύθερη δημοκρατία και δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι για φασίζουσες νοοτροπίες. Αυτός ο προβληματισμός εκφράζεται και στην κοινή δήλωση που υπογράφει ο Μιλτ. Βαρβιτσιώτης με ομολόγους του επί των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, όπου οι Ευρωπαίοι υπουργοί εξωτερικεύουν την ανησυχία τους για τον κίνδυνο παραβίασης των αρχών του κράτους δικαίου και των θεμελιωδών δικαιωμάτων που απορρέουν από την έγκριση ορισμένων επειγόντων μέτρων. Πλην της Ελλάδας, τη δήλωση υπογράφουν οι υπουργοί Βελγίου, Δανίας, Φινλανδίας, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Ισπανίας και Σουηδίας.

Δύο τάσεις στη Ν.Δ.

Μένω στο θέμα γιατί απασχολεί όλο και περισσότερο και εντός της κυβερνώσας παράταξης, όπου έχουν σχηματιστεί δύο βασικά «μπλοκ» ενόψει της συνέχισης των μέτρων. Το ένα είναι στη γραμμή που εκφράζεται και μέσω της κοινής δήλωσης που αναφέρθηκε πιο πάνω. Λέει εν ολίγοις πως τα μέτρα πρέπει να λαμβάνονται με φειδώ ώστε να μην κινδυνεύσουν άλλα κεκτημένα του δυτικού κόσμου. Η άλλη, αντίθετη γραμμή, είναι από μερικούς σκληρούς της Ν.Δ. και εκφράζει τη λογική «κλειστά όλα και όσα χρειαστεί» προκειμένου να αποφύγουμε τον υγειονομικό κίνδυνο.

Η γραμμή Μητσοτάκη

Οι διαφορετικές απόψεις, ακόμα και στην τρέχουσα δύσκολη συγκυρία, είναι θεμιτές. Αυτό όμως που μετράει στο τέλος είναι η άποψη του πρωθυπουργού. Ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι θιασώτης των ακραίων μέτρων και επιλέγει μια αριστοτελική μεσότητα. Πώς μεταφράζεται αυτό; Νέα μέτρα είναι σχεδόν βέβαιο πως θα ληφθούν, ειδικά ενόψει Πάσχα, ώστε να κερδίσουμε την πιο κρίσιμη μάχη, αλλά αυτά τα μέτρα δεν θα είναι επιβολής, αλλά συνεργασίας με τους πολίτες.

Ο Χαρδαλιάς απαντά με τον… Βύρωνα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, λόγω της καθημερινής πλέον έκθεσης στην τηλεόραση, έχει γίνει ο νέος love – hate πολιτικός, με φανατικούς υποστηρικτές αλλά και εχθρούς. Οσοι του ασκούν κριτική, πάντως, του καταλογίζουν πολύ δεξιά νοοτροπία και συμπεριφορά αστυφύλακα, λόγω της αυστηρότητας με την οποία μιλάει. Πώς απαντάει ο ίδιος; Δείχνοντας τον Βύρωνα. Ο Χαρδαλιάς εξελέγη τρεις φορές διαδοχικά δήμαρχος Βύρωνα με πολύ υψηλά ποσοστά. Και ο συγκεκριμένος Δήμος της Αττικής είναι μια προσφυγική περιοχή που φημίζεται για την παράδοσή της στην Αριστερά.

2.000.000 ευρώ για κουνουποκτονία

Η Ελλάδα έχει και άλλα προβλήματα παράλληλα με τον κορωνοϊό. Διαβάζω πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου πιστώνει 2.000.000 ευρώ για κουνουποκτονία και καταπολέμηση της ελονοσίας, ειδικά στη Σκάλα Λακωνίας που είχαν εκδηλωθεί κρούσματα τα προηγούμενα χρόνια.

50 ΜΕΘ με υπογραφή Τασούλα

Ομόφωνα δεκτή έκανε η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής την πρόταση του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα, αποφασίζοντας τη δωρεά ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών του εθνικού συστήματος υγείας για τη διαχείριση ασθενών με COVID-19, αλλά και τη δημιουργία επιπλέον 50 κλινών μονάδων εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) στο νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι ΜΕΘ αναμένεται να παραδοθούν εντός 60 ημερών. Και αν κάποιος θεωρεί πως οι 60 ημέρες, δηλαδή οι δύο μήνες, είναι πολλοί, κάνει λάθος. Το ουδέν κακόν αμιγές καλού στην περίπτωση του κορωνοϊού είναι πως θωρακίζεται το σύστημα υγείας τόσο για την πιθανότητα ενός δεύτερου κύματος του ιού το φθινόπωρο όσο και ευρύτερα… διά πάσαν νόσον.

Μεταβατικός ο Μάιος

Κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή με βεβαιότητα πότε ακριβώς και με ποια σειρά θα αρχίσει η επιστροφή στην κανονικότητα. Υπάρχουν, όμως, σαφείς ενδείξεις που δείχνουν πως η υπομονή πρέπει να είναι από τις βασικές αρετές μας το επόμενο διάστημα. Η τελευταία ανακοίνωση του υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη λέει πως για την αποφυγή της διασποράς και της διάδοσης του κορωνοϊού τα μέτρα στα ΜΜΜ επεκτείνονται μέχρι τις 31 Μαΐου. Γενικά και αν όλα πάνε καλά, ο Μάιος δεν θα είναι ακριβώς μήνας άρσης των μέτρων, αλλά μεταβατικός μήνας, με τη μισή χώρα να επιστρέφει και την άλλη μισή ακόμη να μένει σπίτι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή