Αρνητές αλληλεγγύης

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οένας μετά τον άλλο επιχειρηματικοί όμιλοι, εφοπλιστές, ιδρύματα μπαίνουν στη  μάχη κατά του κορωνοϊού, ανταποκρινόμενοι με χρήματα και δωρεές στις εκκλήσεις της πολιτείας για συστράτευση τούτες τις κρίσιμες ώρες. Μεταξύ εκείνων που απευθύνθηκαν σε  ιδρύματα της Ελλάδας  και του εξωτερικού, ζητώντας βοήθεια, ήταν και ο Δήμος Ιωαννιτών και ανάμεσα σε αυτούς που ανταποκρίθηκαν, χωρίς δεσμεύσεις, όπως βεβαίωσε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ήταν και το Open Society Foundation του Ιδρύματος Σόρος με δωρεά 50.000 ευρώ για τις ανάγκες προστασίας από τον κορωνοϊό του Οργανισμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Προστασίας και Προσχολικής Αγωγής (ΟΚΠΑΠΑ).

Η αντιπολίτευση, αριστερή και δεξιά, ανέβηκε στα κεραμίδια. «Ηanibal ante portas». «Ο Σόρος κατά καιρούς απασχολεί τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ, με τρόπο αμφιλεγόμενο, για θέματα ιδιαίτερα ευαίσθητα για τη χώρα μας, όπως το μεταναστευτικό, η συμφωνία των Πρεσπών, κ.ά.» – (παράταξη της Ν.Δ.!).

«Το ίδρυμα Σόρος έχει αξιοποιηθεί πολλές φορές στο παρελθόν για την επιχορήγηση ανατολικοευρωπαϊκών και βαλκανικών κυβερνήσεων μετά την ανατροπή της ΕΣΣΔ όπως την “Πορτοκαλί Επανάσταση” στην Ουκρανία που είχε ως αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση της σημερινής φασιστικής κυβέρνησης» – (παράταξη της Αριστεράς). Δεν θέλουμε τα χρήματά του και ας είναι ένα νόμιμο ίδρυμα ενός οικονομικού μεγιστάνα, διακήρυξαν.

Δεν ξενίζουν αντιδράσεις του είδους, ούτε είναι κάτι καινούργιο. Είναι σύμπτωμα μιας νοοτροπίας εχθροπάθειας, με ψεκασμένες ερμηνείες και θεωρίες συνωμοσίας που διατρέχει διαχρονικά και οριζόντια την πολιτική τάξη, την κοινωνία μας γενικότερα. Ποιος δεν θυμάται τις οργισμένες καταγγελίες των ΕΛΜΕ στη Θεσσαλονίκη, στον Βόλο και αλλού, εναντίον διευθυντών σχολείων οι οποίοι είχαν την ατυχή έμπνευση να δεχθούν δωρεές από μεγάλη πολυεθνική για να βάψουν τα τρισάθλια κτίρια των σχολείων τους ή να αγοράσουν (με ιμπεριαλιστικό χρήμα) πετρέλαιο για να μην τουρτουρίζουν οι μαθητές τον χειμώνα;

Υπάρχουν και χειρότερα, θα πείτε. Στην Ουγγαρία ο ρέπων στον ολοκληρωτισμό Ορμπαν, με το που ανέλαβε την εξουσία, το πρώτο που έκανε ήταν να διώξει το χρηματοδοτούμενο από το εν λόγω ίδρυμα του συμπατριώτη του ιδιωτικό πανεπιστήμιο, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, αρνείται τώρα  να δεχθεί πρόσφυγες, απεχθάνεται τους Ρομά και μόλις την περασμένη εβδομάδα «κατήργησε» και το Κοινοβούλιο. Αν σημειωθεί  ότι στα Γιάννενα ο δήμαρχος είναι Εβραίος, όπως και ο Σόρος, στην καταγωγή, η  «γοητεία» του ορμπανισμού μάλλον  βρήκε θιασώτες, στην πόλη.   

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή