Θεωρείο

4' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αόρατες» δημοσκοπήσεις

Το Μέγαρο Μαξίμου προφανώς και παρακολουθεί και δίνει βάση στις δημοσκοπήσεις, αλλά μέχρι εκεί. Την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες, το Μαξίμου έδωσε εντολή σε ολόκληρο τον κυβερνητικό αλλά και τον κομματικό μηχανισμό να μην υπάρξει ουδεμία αναφορά από κανένα κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Στην Ηρώδου Αττικού θεωρούν πως η παραμικρή νύξη στα ευρήματα των δημοσκοπήσεων μπορεί πολύ εύκολα να γυρίσει μπούμερανγκ και να θεωρηθεί κομματική καπήλευση της τραγικής συγκυρίας ή, ακόμα χειρότερα, ένδειξη αλαζονείας πάνω στα χαλάσματα του COVID-19.

Υποδείξεις από Καλαφάτη

Απαγορεύσεων συνέχεια, γιατί την Πέμπτη που μας πέρασε είχαμε και άλλες. Συγκεκριμένα, ο γραμματείας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης έστειλε μήνυμα… πολλαπλής αποστολής προς τους κυβερνητικούς βουλευτές, με το οποίο τους έκανε εμμέσως πλην σαφώς παρατήρηση για να σταματήσουν να διαφημίζουν δημοσίως την καταβολή του μισού μισθού τους για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Τούτο πρέπει να σας πω ότι καθόλου δεν άρεσε στην πλειονότητα των βουλευτών, που γκρίνιαζαν λέγοντας πως η δημοσιοποίηση της καταβολής του μισού μισθού ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικών…

Πολιτεία Καινοτομίας

Και κάτι αισιόδοξο εν μέσω υγειονομικής κρίσης. Την Παρασκευή πήρε έγκριση από τη διυπουργική επιτροπή ΣΔΙΤ η σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για μια εμβληματική δράση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που υλοποιεί ο υφυπουργός Χρίστος Δήμας: την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν φυσικό χώρο όπου ερευνητές, startup επιχειρήσεις και τμήματα Ερευνας και Ανάπτυξης (R&D) εταιρειών και βιομηχανιών θα δημιουργούν επιχειρηματικές συνέργειες παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Το κέντρο προβλέπεται να εγκατασταθεί στο εγκαταλελειμμένο για 30 χρόνια εργοστάσιο της ΧΡΩΠΕΙ και όταν ολοκληρωθεί θα απασχολεί περίπου 2.500 εργαζομένους. Ειδικά από εργαζομένους θα έχουμε ανάγκη την επόμενη μέρα…

Η πρόβλεψη Σαμαρά

Αυτόν τον προβληματισμό –για την οικονομία την επόμενη μέρα– εκφράζει σε όλους τους συνομιλητές του ο Αντώνης Σαματάς. Ο πρώην πρωθυπουργός παράλληλα δηλώνει ιδιαίτερα ικανοποιημένος από την αντίδραση της κυβέρνησης κατά του COVID-19. Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού εντός της εβδομάδας στο Βloomberg έδωσε ένα στίγμα των σκέψεών του. Οπως μαθαίνω, πάντως, ο κ. Σαμαράς λέει πως ο κρίσιμος μήνας θα είναι ο Ιούνιος, όπου θα φανεί κατά πόσον η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανασυνταχθεί άμεσα.

«Γαλάζιος» ο Γεραπετρίτης

Ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης δίνει το τελευταίο διάστημα μάχη σε όλα τα μέτωπα. Και δεν είναι μόνο το νομικό κομμάτι, καθώς ο υπουργός Επικρατείας ασχολείται με ευρεία γκάμα θεμάτων. Μέσα σε όλα βρίσκει σχεδόν πάντα χρόνο να απαντάει στα τηλεφωνήματα των «γαλάζιων» βουλευτών, να ακούει θέματα και να δίνει λύσεις. Πολλοί μάλιστα από τους βουλευτές της Ν.Δ., κάνοντας αντιπαραβολή με το πασοκικό παρελθόν του, έλεγαν με ιδιαίτερα θετικό πρόσημο πως από «πράσινος» έχει γίνει και με τη βούλα «γαλάζιος».

Η υπομονή του Ιερώνυμου

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος το τελευταίο διάστημα έχει βρέθηκε μεταξύ σφύρας και άκμονος. Οι μεν του καταλόγιζαν πως δεν… κλείνει τις εκκλησίες, οι δε φανατικοί της ΔΙΣ πως τις… κλείνει. Τελικά η υπομονή φαίνεται πως είναι από τα προτερήματα του κ. Ιερώνυμου, καθώς όλα έγιναν τελικά με τον σωστό τρόπο, καθώς ούτε οι εκκλησίες θα κλείσουν ούτε οι πιστοί θα στριμωχτούν. Το επιμύθιο από όλο αυτό το εξομολογείτο ο κ. Ιερώνυμος στους στενούς συνεργάτες του: Η πανδημία είναι εθνικό θέμα και απαιτεί εθνική συναίνεση, συνεργασία και συμπόρευση.

Πάιατ μέχρι 2021;

Του Καλιφορνέζου πρέσβη τού αρέσει η Ελλάδα και δεν το κρύβει. Φαίνεται πως έχει προσαρμοστεί εδώ και έχει γίνει «κομμάτι» της χώρας. Την Παρασκευή, σε ενημέρωση που έκανε στους διπλωματικούς συντάκτες, ερωτηθείς για τον χρόνο που θα παραμείνει ακόμη στη χώρα μας, είπε πως στις αμερικανικές εκλογές του 2016 ήταν εδώ και όπως φαίνεται θα είναι και στις εκλογές του 2020. Θα πρόσθετα πως είναι πολύ πιθανόν να γιορτάσουμε του χρόνου τα 200 χρόνια με πρέσβη τον Πάιατ. Νομίζω πως και ο ίδιος θα το ήθελε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε… Ν.Δ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν διάγει και την καλύτερη φάση της. Στέλεχος του κόμματος που δεν μασάει τα λόγια του έλεγε σε συνομιλητή του πως «ψάχνουμε να βρούμε τα πατήματά μας». Και πώς να γίνει διαφορετικά εν μέσω τέτοιας πρωτοφανούς κρίσης. Στη διαχείριση, πάντως, του υγειονομικού κομματιού δεν συμφωνούν μόνο οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ με τους χειρισμούς Μητσοτάκη, αλλά και η ηγεσία του κόμματος. Εκεί όπου υπάρχουν αντιρρήσεις και εστιάζει η αντιπολίτευση είναι στο οικονομικό.

Το στοίχημα του Μηταράκη

Από τη στιγμή που «έσκασε» το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στο hot spot της Ριτσώνας, άρχισαν να αναδεικνύονται και επιπλέον προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί ο Νότης Μηταράκης. Μεταξύ άλλων μου λένε πως πολλοί εργαζόμενοι στις δομές έχουν μεγάλο φόβο πλέον να προσεγγίσουν τα hot spots και δεν δείχνουν ιδιαίτερα πρόθυμοι για ανανέωση των συμβάσεων. Γενικά ο Μηταράκης, ο οποίος δεν έχει παρουσιάσει έως τώρα σπουδαία δείγματα γραφής, καλείται το επόμενο διάστημα να φορτσάρει και να βρει λύσεις σε πολλαπλά και καυτά μέτωπα.

Στη μάχη  και η Ακαδημία

Με ανακοίνωσή της η Ακαδημία Αθηνών πήρε θέση για την πανδημία του κορωνοϊού και την αντιμετώπισή της, λέγοντας πως τα αρμόδια επιστημονικώς μέλη της Ακαδημίας –ιατροί και βιολόγοι– είχαν εγκαίρως επισημάνει την ανάγκη δραστικών λύσεων. Συμβάλλοντας στην εθνική προσπάθεια η Ακαδημία (στη φωτ. η πρόεδρός της Αννα Ψαρούδα-Μπενάκη) έχει δρομολογήσει τη διενέργεια μοριακών διαγνωστικών αναλύσεων για την ανίχνευση του ιού στον πληθυσμό, πραγματοποιεί μετρήσεις για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, ενώ προγραμματίζει και τη διεξαγωγή μελετών ανάπτυξης ανοσίας του πληθυσμού μέσω της ανίχνευσης των εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι του ιού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή