Κατάστιχα ανοήτων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν θα “ισοφαρίσουμε” τους νεκρούς εγώ θα αρχίσω να μετράω πτώματα και να ζητάω ευθύνες… Αν θα λογαριαστούμε λέει;». Αυτό έγραψε –και διέγραψε μετά την κατακραυγή– γνωστή και μη εξαιρετέα Μυτιληνιά φίλη του ΣΥΡΙΖΑ προχθές, κάνοντας ακόμα και τη Νομαρχιακή Επιτροπή Λέσβου του κόμματος να πάρει αποστάσεις («Η ανάρτηση προσβάλλει και εκθέτει την Αριστερά»). Δυστυχώς δεν είναι η μόνη που έχει τη συνήθεια να κάνει τέτοιους μακάβριους «λογαριασμούς».

Ηταν 24 Ιουλίου 2018, μία ημέρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Μικρές εστίες σιγόκαιγαν ακόμα, το πλήρες μέγεθος της τραγωδίας δεν είχε αποκαλυφθεί. Αλλωστε η συμπλήρωση της μακράς λίστας των θυμάτων θα συνεχιζόταν για πολλές εβδομάδες. Ομως κάποιοι τα είχαν ήδη βάλει κάτω και έκαναν τους υπολογισμούς τους. «Κόψτε τα “πρωτοφανής τραγωδία”, οι νεκροί το 2007 ήταν 63», είχε γράψει την ίδια εκείνη πένθιμη μέρα δημοσιογράφος, φίλα προσκείμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, για να σβήσει μετά λίγη ώρα την ανάρτηση που είχε ξεσηκώσει αντιδράσεις. Μετά το σοκ της τραγωδίας, το σοκ του κυνισμού. Ηταν μόνο μια μικρή γεύση αυτού που θα ακολουθούσε, της τακτικής της αποποίησης όλων των ευθυνών και της ενοχοποίησης ακόμα και των ίδιων των θυμάτων από την κυβέρνηση. «Αυτό είναι ένα έγκλημα του παρελθόντος, γιατί στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια. Εχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους» είχε πει, θυμίζουμε, ο Πάνος Καμμένος σε συνέντευξή του στο BBC στις 26/7. Την ίδια μέρα, ο τότε υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης προανήγγειλε έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι. Το επόμενο διάστημα θα ακούγαμε για «στραβή στη βάρδια», ότι «κάηκε κόσμος στη θάλασσα επειδή δεν είχε εκπαιδευτεί», «ναι, αλλά βγαίνουμε από τα μνημόνια…». Το δυστύχημα φυσικά ήταν ότι τη σκυτάλη είχαν πάρει τότε οι πολίτες-ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, πολλοί από τους οποίους, βασιλικότεροι του βασιλέως, επιδόθηκαν σε διαγωνισμό απανθρωπιάς, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο τις πληγές από την πυρκαγιά.

Αυτοί οι τελευταίοι συνεχίζουν στο ίδιο μοτίβο και στην πρωτοφανή (ας μας επιτρέψουν τον χαρακτηρισμό τώρα) κρίση που διανύουμε. «Γιατί τα ΜΜΕ δεν πηγαίνουν στα σπίτια των νεκρών από κορωνοϊό όπως πήγαιναν στα σπίτια των νεκρών στο Μάτι;» γράφτηκε. Παλιοί λογαριασμοί, νέες παρτίδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή