Η Ελλάδα ως παράδειγμα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πολύ τελευταίες μέρες καλλιεργείται η αίσθηση ότι τα χειρότερα ξεπεράστηκαν εδώ στην Ελλάδα και όχι μόνο βλέπουμε το φως στην άκρη του τούνελ, αλλά και βρισκόμαστε κοντά στην έξοδο. Η σχετική συζήτηση, μάλιστα, περιλαμβάνει και τη διαδικασία της άρσης των μέτρων κυκλοφορίας, απομόνωσης και εγκλεισμού στα σπίτια.

Πολύ πρόωρα και άκρως επικίνδυνα όλα αυτά ενόψει Πάσχα, βελτίωσης του καιρού και με δεδομένη τη ροπή του ελληνικού πληθυσμού προς την απειθαρχία. Ηδη, παρατηρείται αύξηση των παραβάσεων στα μέτρα που έχουν επιβληθεί και καλό θα είναι να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση οι δημοσιογράφοι που βιάζονται να «σπρώξουν» προς το τέλος της την πραγματικότητα που βιώνουμε, αλλά και οι ειδικοί που καλόπιστα δημιουργούν προσδοκίες ανακούφισης στους πολίτες. Το «δώσε θάρρος στον χωριάτη…» ισχύει διαχρονικά.

Τούτων λεχθέντων, είναι επίσης αλήθεια ότι η χώρα τα έχει πάει σχετικά καλά –σε σύγκριση με τις περισσότερες στη Δύση– στην αντιμετώπιση της επέλασης του κορωνοϊού. Το αναγνωρίζουν οι πάντες στο εξωτερικό και τα δημοσιεύματα θεωρούμενων σοβαρών εφημερίδων είναι ενδεικτικά. Αλλα υμνούν την ελληνική κυβέρνηση που πήρε έγκαιρα τα μέτρα, άλλα αναγορεύουν σε «σταρ» της παγκόσμιας μάχης κατά της πανδημίας τον άξιο Σωτήρη Τσιόδρα και άλλα εκφράζουν τον θαυμασμό τους για την πειθαρχία που επέδειξαν σε αυτή τη συγκυρία οι διάσημοι για την απειθαρχία τους Ελληνες. Είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι μετά πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα έγινε ξανά δακτυλοδεικτούμενη για τις καλές επιδόσεις της απέναντι σε μία παγκόσμια λαίλαπα.

Υπάρχει εξήγηση γι’ αυτές τις καλές επιδόσεις. Η έγκαιρη λήψη των απαραίτητων μέτρων είναι ασφαλώς η πρωταρχική, σε συνδυασμό με την απόφαση να δοθεί η προτεραιότητα στην περιφρούρηση της υγείας της ελληνικής κοινωνίας και όχι στη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην οικονομία. Παράλληλα, όμως, η αποτελεσματικότητα των καλών κυβερνητικών χειρισμών ενισχύθηκε αποφασιστικά στο επικοινωνιακό πεδίο από την αξιοπιστία που απέκτησε προηγουμένως η κυβέρνηση και ειδικά ο Κυρ. Μητσοτάκης κατά την αντιμετώπιση της καθοδηγούμενης από την Αγκυρα μεταναστευτικής πρόκλησης στον Εβρο. Τότε έδωσε εξετάσεις με επιτυχία η κυβέρνηση, με αποτέλεσμα ο λόγος, τα μηνύματα και οι αποφάσεις της στην αντιμετώπιση της επιδημίας να είναι σεβαστά στη συντριπτική πλειονότητα του λαού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση ευτύχησε να βρει άξιο συμπαραστάτη στη σημερινή δύσκολη συγκυρία το υψηλότατου επιπέδου ιατρικό προσωπικό που διαθέτει η χώρα, προ παντός μέσα, αλλά και έξω από τα δημόσια νοσοκομεία. Ο κ. Σωτ. Τσιόδρας το εκφράζει με μεγάλη επιτυχία προς τα έξω επικοινωνιακά, αλλά είναι σαφές ότι στη χάραξη στρατηγικής έχει τη συμπαράσταση ενός αξιότατου επιτελείου, ενώ την ανάλογη επιστημονική ικανότητα αποδεικνύουν και οι γιατροί της πρώτης γραμμής. Μαζί τους και το υπόλοιπο νοσοκομειακό προσωπικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή