Περί ηγεσίας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το αν κάποιος έχει τα προσόντα να ανταποκριθεί σε ηγετικά καθήκοντα δεν μπορεί να το ξέρει κανείς παρά μόνον αν δοκιμαστεί στην πράξη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλήθηκε μέσα σε έξι μήνες από την ανάληψη της πρωθυπουργίας να χειρισθεί δύο πολύ μεγάλες κρίσεις: την εργαλειοποίηση του προσφυγικού/μεταναστευτικού από τον Ερντογάν και τον κορωνοϊό. Ηταν και οι δύο κρίσεις απρόσμενες. Και πραγματικές. Υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει κάποιο εγχειρίδιο ή σεμινάριο που μπορεί να σε προετοιμάσει γι' αυτές.

Ο κ. Μητσοτάκης ξέραμε ότι είχε το μεγάλο προσόν του τεχνοκράτη που είναι σχολαστικός με τη λεπτομέρεια. Είναι εξαιρετικά πιθανό να έχει μελετήσει καλύτερα από τους ειδικούς τι έκανε η Ν. Κορέα ή η Σιγκαπούρη για να μην εξαπλωθεί ο ιός. Στη δική μας πολιτική κουλτούρα των χαρισματικών ηγετών, αυτό μπορεί να εθεωρείτο και γραφικό αν δεν συνοδευόταν από τη λήψη άμεσων αποφάσεων με ρίσκο, την επιλογή σωστών τεχνοκρατών για θέσεις-κλειδιά και την αίσθηση ότι σε στιγμές κρίσιμες υπάρχει ηγεσία. Ισως αυτό είναι το πιο σημαντικό. Ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να έχει βρει και το περιβάλλον που του αρμόζει τώρα με τις τηλεδιασκέψεις. Στο Μαξίμου ξοδεύονταν ώρες και ώρες επί χρόνια από τους υπουργούς σε «κοζερί». Τώρα, ό,τι είναι να λεχθεί λέγεται σε είκοσι λεπτά και η οθόνη κλείνει. Υπάρχει ένα επιτελείο που συνεννοείται «με τα μάτια» και αποφεύγονται οι πολύωρες συζητήσεις χωρίς ιδιαίτερο νόημα.

Χρειάζεται ασφαλώς προσοχή. Το ελληνικό κράτος κάνει θαύματα με τη σωστή ηγεσία, παραμένει όμως το… ελληνικό κράτος με πολλές ελλείψεις, αλλά και θυλάκους επαγγελματισμού. Θα χρειαστεί χρόνος για να φτάσει στο επίπεδο που πρέπει. Yποθέτω πως, τώρα πια, έχει εμπεδωθεί το γιατί δεν παίζουμε με τοποθετήσεις που αφορούν τον ζωτικό τομέα του κράτους, όπως τους διοικητές νοσοκομείων. Πρέπει να είναι off limits για ρουσφέτια και παλιές συνήθειες.

Είναι νωρίς για να πούμε ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε μια νέα περίοδο πολιτικής κουλτούρας. Σίγουρα έχει περάσει σε άλλη γενιά. Και σίγουρα η επάρκεια, ο επαγγελματισμός και η καλή προετοιμασία μοιάζουν πολύ πιο γοητευτικά από εκείνο το καταραμένο πολιτικό «χάρισμα». Οσο για τον κ. Τσίπρα, στάθηκε καλά στη Βουλή, αλλά πρέπει να αλλάξει στην πράξη. Δεν προετοιμάζεται συνήθως, αλλά μαθαίνει. Αν ξεπεράσει τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και διευρύνει τη «μαγιά» των τεχνοκρατών-συμβούλων δίπλα του, χωρίς να τους κρύβει για εσωκομματικούς λόγους, θα κάνει καλό στον ίδιο και στη χώρα.

Ξέρω ότι οι δυσκολίες είναι μπροστά μας.

Ο Ερντογάν δεν θα μετακομίσει από τη γειτονιά μας, κάθε άλλο. Η διαχείριση της αποκλιμάκωσης της κρίσης με τον ιό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση. Και βέβαια, η οικονομική κρίση της επόμενης μέρας θα απαιτήσει υπομονή και τσαγανό.

Η πολιτική είναι ένας μαραθώνιος. Ο κ. Μητσοτάκης έχει τρέξει μόλις 5 χιλιόμετρα.

Τι χιλιόμετρα όμως…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή