Θεωρείο (09/04/20)

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανδρ. Παπανδρέου vs Κων. Μητσοτάκη

Με φόντο την all time classic αντιπαράθεση μεταξύ Ανδρέα Παπανδρέου και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κονταροχτυπήθηκαν, χθες στη Βουλή, Κ. Σκανδαλίδης και Θ. Σκυλακάκης, υποστηρίζοντας ο καθένας τις δύο διαφορετικές σχολές ως προς το τι πρέπει να κάνει ένας Ελληνας πρωθυπουργός σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σε καιρούς αιτημάτων: Ο Σκανδαλίδης είπε: «Προσέξτε κάτι που μας έμαθε ο Ανδρέας Παπανδρέου από τον τρόπο που διαπραγματευόταν με την Ε.Ε., ξεκινώντας από το μνημόνιο του 1981-1982, τα ΜΟΠ, τα προγράμματα σύγκλισης κ.λπ. Πρέπει να μη φεύγετε από το τραπέζι αν δεν κερδίσουμε κάτι σημαντικό για τη χώρα, ακόμη και αν χρειαστεί να προβάλετε σθεναρή αντίσταση, που φτάνει μέχρι το βέτο». Ο Σκυλακάκης απάντησε με… Κωνσταντίνο Μητσοτάκη: «Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, εγώ να σας πω ότι είχα διδάσκαλο τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, που είχε μια διαφορετική λογική από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις διαπραγματεύσεις και έφερε, κατά τη γνώμη μου, πολύ σημαντικά θετικά αποτελέσματα στην εποχή του. Αυτό, λοιπόν, που εδίδασκε είναι ότι πρέπει να σχηματίζεις μεγάλες συμμαχίες και να συμμετέχεις στις συμμαχίες αυτές με αποτελεσματικό τρόπο. Το να κάθεσαι μόνος σου στο τραπέζι είναι ωραίο και ηρωικό. Το σημαντικό είναι να κάθεσαι με αρκετούς άλλους, ώστε να φέρεις αποτέλεσμα». Ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις…

Η εξαφάνιση της «Προοδευτικής Συμμαχίας»

Πάω λίγο στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γεγονός πως με Εβρο και κορωνοϊό έχει χάσει τα πατήματά του, καθώς η κυβέρνηση εμφανίζεται να ενισχύεται. Στο εσωτερικό πεδίο εκτός των άλλων έχει προκαλέσει αίσθηση το γεγονός πως τα στελέχη που απαρτίζουν τη λεγόμενη «Προοδευτική Συμμαχία», δηλαδή τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ προς έναν πιο κεντρώο χώρο, έχουν ουσιαστικά… εξαφανιστεί. Και όχι όπως καταλαβαίνω με δική τους ευθύνη. Σε όλες τις τηλεδιασκέψεις του κ. Τσίπρα, αλλά και γενικά στην πρώτη γραμμή, εμφανίζονται στελέχη από τον κλασικό ΣΥΡΙΖΑ, σαν αίφνης η «Προοδευτική Συμμαχία» να μην υπάρχει. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, μάλιστα, έθεσα σε στελέχη που προέρχονται από τη Συμμαχία και δεν το αρνήθηκαν, αποδίδοντάς το σε… «κεκτημένη ταχύτητα»: δηλαδή, λόγω της κρισιμότητας των στιγμών, ο Τσίπρας προτιμά αυτούς που ξέρει χρόνια.

«Εχουμε… Skype»

Οι ίδιες πηγές, πάντως, προσέθεταν πως δεν θέλουν καν να υιοθετήσουν το σενάριο πως ο βαθύς ΣΥΡΙΖΑ βρήκε ευκαιρία λόγω της κρίσης να κλωτσήσει και πάλι τη συνεργασία. «Είναι σενάριο που δεν θέλω να το πιστέψω», μου έλεγε ένας παλιός πασόκος και νυν συριζαίος. Και προσέθετε με δηκτική διάθεση: «Skype πάντως σπίτι έχουμε και εμείς. Αν θέλουν να συμμετάσχουμε σε κάποια τηλεδιάσκεψη»…

Τέλος οι περιοδείες

Εκρυθμη εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να καταστεί  η κατάσταση στις ελληνικές φυλακές, καθώς έχει φτάσει η πληροφορία πως σε άλλες χώρες λόγω κορωνοϊού προχωρούν «αποσυμφορήσεις». Οι εν Ελλάδι έγκλειστοι ζητούν το ίδιο, κάτι που έχει προκαλέσει και την αναστάτωση. Γι’ αυτό τον λόγο, μάλιστα, έχει διακόψει τις περιοδείες της η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, αναμένοντας την ΠΝΠ που θα δίνει λύση.

Ποιμαντική πρωτοβουλία

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος από την αρχή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση βρήκε τη χρυσή τομή μεταξύ των οδηγιών των επιστημόνων και της δύναμης της πίστης.

Σε αυτό το πλαίσιο, και μάλιστα μέσω social media, πήρε μία ακόμη πρωτοβουλία. Ζήτησε από τους πιστούς να στείλουν τα ονόματα δικών τους ανθρώπων που νοσούν από τον COVID-19 ώστε να πραγματοποιήσει δέηση υπέρ υγείας.

Αλληλεγγύη χωρίς σύνορα

Ελληνικό χρώμα, διά της υπογραφής του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, έχει μεταξύ άλλων διακοινοβουλευτική πρωτοβουλία που ανέλαβε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ιταλίας, Ρομπέρτο Φίκο, η οποία έχει αποδέκτη τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Σεντένο και τους προέδρους των θεσμικών οργάνων της Ενωσης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η επιστολή αυτή, την οποία συνυπογράφουν συνολικά οι πρόεδροι δέκα κοινοβουλευτικών σωμάτων από επτά κράτη-μέλη της Ε.Ε., συνιστά αφενός κοινή καταγραφή αγωνίας για τις επιπτώσεις της πανδημίας, τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία της Ευρώπης, και αφετέρου μια σημαντική πολιτική παρέμβαση, χωρίς σύνορα, με τη μορφή έκκλησης για την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και του επιμερισμού των βαρών.

Βέβαιη για το Πάσχα

Την πίστη της πως οι Ελληνες θα τηρήσουν τους αναγκαίους περιορισμούς και τις ημέρες του Πάσχα, εξέφρασε χθες η πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχαν. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την πρώτη πολίτη της χώρας για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η… απειλή Δένδια

Για έναν υπουργό Εξωτερικών τα ταξίδια στο εξωτερικό είναι κάτι σαν τον πρωινό καφέ. Μέρος της καθημερινότητάς του. Λόγω της κατάστασης παγκοσμίως αυτά έχουν κοπεί με το μαχαίρι, με τον υπουργό Νίκο Δένδια να μένει… Αθήνα. Οπως μου λένε όμως, η προειδοποίηση για τη μετά κορωνοϊό εποχή έχει ήδη γίνει. «Μόλις η πανδημία υποχωρήσει ετοιμαστείτε για… μίλια», λέει ο ΥΠΕΞ στους συνεργάτες του. Να δούμε μόνο πότε η… απειλή του ΥΠΕΞ θα γίνει πράξη, καθώς ο παράγοντας ιός είναι απρόβλεπτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή