Θεωρείο

4' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οδικός χάρτης από την Κομισιόν

Πυρετωδώς εργάζεται το τελευταίο διάστημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μετά το Πάσχα θα δοθεί στη δημοσιότητα ένα σημαντικό εργαλείο προς τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών, με τα βασικά κριτήρια που θα πρέπει να πληρούνται ώστε να αρχίσει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού. Η πρωτοβουλία δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παρέμβαση στις εθνικές πολιτικές αντιμετώπισης του ιού, καθώς ούτως ή άλλως αυτές ποικίλλουν ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε χώρας. Αποτελεί όμως ένα σημαντικό επιστημονικό και αντικειμενικό εργαλείο πάνω στο οποίο θα μπορούν να δουλέψουν οι κυβερνήσεις. Για παράδειγμα, θα αναφέρεται στα πόσα κρούσματα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ο κίνδυνος είναι πλέον χαμηλός και μπορεί να ξεκινήσει η «αποσωλήνωση» του κράτους. Σε κάθε περίπτωση, η εργαλειοθήκη θα είναι πάνω στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 23 του μηνός.

Εξεπλάγη ο Στουρνάρας

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν εξεπλάγη, όπως μαθαίνω, από τη στάση των Γερμανών στο τελευταίο Eurogroup, την οποία θεωρούσε αναμενόμενη, εξεπλάγη όμως από το ποσό που συμφωνήθηκε. Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί μικρό το πακέτο των 520 δισ. που ενέκρινε το Eurogroup και πως σε καμία περίπτωση δεν φτάνει για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής και οικονομικής κρίσης. Πάντως εξέφρασε την πεποίθηση πως η Ελλάδα θα πάρει αρκετά χρήματα από το πακέτο ώστε να αντεπεξέλθει σε πρώτη φάση στις μεγάλες ανάγκες.

Αγιο Φως μόνο στην Αθήνα

Δεν αποκλείεται καθόλου φέτος το Αγιο Φως να παραμείνει μόνο στην Αθήνα. Αυτή η σκέψη υπάρχει πάνω στο πρωθυπουργικό γραφείο και έχει αρχίσει τις τελευταίες ημέρες να κερδίζει έδαφος, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει έντονος φόβος πως η πιθανή μεταφορά του σε διάφορα σημεία ανά την Ελλάδα θα δημιουργήσει κινητοποίηση πιστών και άρα συνωστισμούς και δύσκολα προβλήματα. Κανείς, είναι βέβαιο αυτό, δεν θα ήθελε να δει πασχαλιάτικα αστυνομία να παρεμβαίνει σε πολίτες που έχουν πάει για να πάρουν το Αγιο Φως. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά αεροπορικώς σε εννέα σημεία σε όλη την επικράτεια: Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Αλεξανδρούπολη, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Κω, Χανιά, Κέρκυρα και Πάρο. Σχέδιο που μάλλον θα μείνει επί χάρτου.

Το sms Μπακογιάννη

Ο δήμαρχος της Αθήνας χαρακτηρίζεται για τη δυνατότητά του στην προσωπική επικοινωνία, ήδη από όταν ξεκίνησε την πορεία του στον δημόσιο βίο από τον Δήμο Καρπενησίου. Το πλεονέκτημα αυτό γίνεται μεγαλύτερο σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία καθώς εμψυχώνει και δημιουργεί ψυχολογική ενότητα στην ομάδα. Αυτό επιστράτευσε και μέσα στην εβδομάδα ο δήμαρχος Αθηναίων, στέλνοντας προσωπικό sms στους εργαζομένους της καθαριότητας που δίνουν τον τιτάνιο αγώνα να κρατήσουν την πρωτεύουσα καθαρή. Το μήνυμά του έκανε λόγο για προσφορά ζωής από τους εργαζομένους και έφερε το δικαιολογημένο χαμόγελο της αναγνώρισης στα πρόσωπά τους.

Πίεση για ανακοινώσεις

Πληθαίνουν οι πιέσεις από στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και παραγωγικούς φορείς, που ζητούν μετά το Πάσχα, και σε κάθε περίπτωση προς το τέλος Απριλίου, να δοθεί δημοσίως ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα που θα αποτυπώνει το πρώτο φως στο τούνελ. Δηλαδή την πρώτη άρση των απαγορεύσεων. Με δεδομένο πως τα μέτρα αποκλείεται να αρθούν εντός του Απριλίου, ο σχεδιασμός, όπως έχει γράψει η «Κ», είναι περί την 27η του τρέχοντος μηνός, οπότε λήγει η εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων, να υπάρξει μεν ακόμα μία παράταση ενόψει και της Πρωτομαγιάς, αλλά ταυτόχρονα και το πρώτο δημόσιο λάκτισμα άρσης κάποιων μέτρων εντός του Μαΐου.

Κερδίζει η… πειθώ

Για τα δύο βασικά γκρουπ που συνυπάρχουν στην κυβερνώσα παράταξη, όσον αφορά τα μέτρα, σας έχω ξαναγράψει. Οι μεν είναι εραστές της αυστηρότητας και δεν… ορρωδούν προ ουδενός μέτρου. Οι άλλοι είναι υπέρ της πειθούς και των ήπιων συστάσεων. «Δεν πρέπει να κουνάμε το δάχτυλο», λένε χαρακτηριστικά οι δεύτεροι. Το καινούργιο είναι πως ενώ στην αρχή η πρώτη κατηγορία ήταν πλειοψηφούσα, τώρα πια, και με δεδομένη την κόπωση της καραντίνας, έχει κερδίσει έδαφος η δεύτερη κατηγορία, αυτή της πειθούς, με φανατικότερους εκπροσώπους τους Κ. Πιερρακάκη, Τ. Θεοδωρικάκο και Μ. Βαρβιτσιώτη.

Εκτός κάδρου ο Μητσοτάκης

Πάντως, για να ξέρετε, και στο Μαξίμου είναι σε αυτή τη λογική, καθώς η φράση «είμαστε δημοκρατία της πειθούς» ανήκει στον ίδιο τον πρωθυπουργό. Για τους λάτρεις ωστόσο της σημειολογίας, η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στην πολιτική, τις τελευταίες ανακοινώσεις των μέτρων επελέγη να τις κάνει ο αρμόδιος υφυπουργός Ν. Χαρδαλιάς και όχι ο πρωθυπουργός, που αυτή τη φορά έμεινε «εκτός τηλεοπτικού κάδρου». Τα παραπάνω πάντως δεν σημαίνουν πως δεν αποκλείεται να έρθει ένα τελευταίο πακέτο συστάσεων εντός της Μεγάλης Εβδομάδας, που θεωρείται η πιο κρίσιμη περίοδος πριν από το πρώτο ξέφωτο.

Η Αριστερά του Κυρίου

Σημεία των καιρών και αυτά. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις δύσκολες απαγορεύσεις στις εκκλησίες ενόψει της Μεγάλης Εβδομάδας, εμφάνισαν την… Αριστερά του Κυρίου. Αντιλαμβανόμενοι πως υπάρχει μια μερίδα κόσμου που δυσανασχετεί με τις αποφάσεις, βρήκαν μια καλή ευκαιρία να ρίξουν γέφυρες στους πιστούς. Ε, δεν είναι και τόσο εύκολο εδώ που τα λέμε…

Η ισορροπία… Τσίπρα

Ουκ ολίγοι από την αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασαν θετικά το δημοσίευμα της στήλης εντός της εβδομάδος που έλεγε για εξαφάνιση της Προοδευτικής Συμμαχίας από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επιβεβαιώνοντας πως τα πράγματα έτσι είναι και η Προοδευτική Συμμαχία έχει υποχωρήσει σημαντικά στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου, μου έλεγαν πως τέτοιες επισημάνσεις βοηθούν και τον Τσίπρα να βρίσκει καλύτερες ισορροπίες και να… πιέζεται, με την καλή έννοια. Αν είναι να βελτιωθεί ο Τσίπρας και άρα ο θεσμικός πυλώνας της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συνεχίσουμε στην ίδια γραμμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή