Ροές στο Αιγαίο και κορωνοϊός

Ροές στο Αιγαίο και κορωνοϊός

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη είναι η επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων της χώρας για την αποτροπή άφιξης μεταναστών από την Τουρκία, μετά τις πληροφορίες που κυκλοφόρησαν περί αποστολής από την Τουρκία προς την Ελλάδα ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό.

Αρμόδιοι υπουργοί τήρησαν προσεκτική στάση στο συγκεκριμένο θέμα, που είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Ο αναπληρωτής υπ. Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι κάθε πιθανή μεταναστευτική άφιξη θα μπαίνει σε καραντίνα, είτε υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από τις ροές είτε όχι, προσθέτοντας πάντως ότι η Αθήνα λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας περί πιθανού «ανοίγματος» των μεταναστευτικών πυλών.

Ο υπ. Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε ότι αυτό που προβληματίζει την Αθήνα, και φάνηκε και στην περίπτωση του δεξαμενόπλοιου που προσάραξε στη Τζια, είναι ότι «προσπαθούν, χρησιμοποιώντας παλιά δεξαμενόπλοια, να μεταφέρουν μετανάστες στην πατρίδα μας».

Δεν θα σταθώ στο εάν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο. Η απειλή είναι υπαρκτή και χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Αρκούν οι μαζικές αφίξεις στο Αιγαίο. Στις σημερινές συνθήκες δημιουργούν πολλαπλάσια προβλήματα.

Η Ελλάδα καλείται να τους διαχειριστεί ως εν δυνάμει πάσχοντες, και άρα να τους θέσει σε 14ήμερη καραντίνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πίεση που θα ασκείται στις υπάρχουσες υποδομές και στην ανάγκη δημιουργίας νέων. Μια πρώτη γεύση είχαμε από το περιστατικό στην Τζια, όπου στελέχη του ΕΟΔΥ υπέβαλαν σε τεστ για κορωνοϊό τους 190 αλλοδαπούς επιβάτες του τουρκικού δεξαμενόπλοιου.

Και μόνο υπό αυτό το πρίσμα, ευλόγως προκαλεί αυξημένη ανησυχία η προοπτική μαζικών ροών, ακόμη και αυτών που έχουμε φθάσει πλέον να θεωρούμε «φυσιολογικές» ιδιαίτερα κατά τη θερινή περίοδο. Ηδη, περισσότερα από δύο χιλιάδες άτομα που διαμένουν στα νησιά και θεωρούνται ευάλωτα στον COVID-19 –άνθρωποι με προβλήματα υγείας και άνω των 65 ετών– θα μεταφερθούν προσωρινά σε ξενοδοχεία και διαμερίσματα, στα νησιά και στην ενδοχώρα.

Η Ελλάδα έχει αποφασίσει να κατασκευάσει νέες δομές φιλοξενίας. Ωστόσο, κάποιες παραμένουν κλειστές λόγω της καραντίνας, ενώ δεν είναι απολύτως σαφές κάτω από ποιες συνθήκες θα λειτουργήσουν στο επικίνδυνο περιβάλλον της πανδημίας.

Οι κίνδυνοι πολλοί και η εξίσωση σύνθετη, χωρίς εύκολη λύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή