Υπεύθυνοι και ανεύθυνοι άρχοντες

Υπεύθυνοι και ανεύθυνοι άρχοντες

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κανείς δεν κατηγορεί τον μητροπολίτη Κερκύρας για την πίστη του. Είναι δικαίωμά του να την υπηρετήσει όπως εκείνος κρίνει. Κανείς δεν κατηγορεί τη δήμαρχο Κερκύρας, επειδή δεν έχει τη δύναμη να αντισταθεί στις ορμές της ευλάβειάς της. Και κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η λειτουργία της δημοκρατίας μας εξαρτάται από τη δυνατότητα του κ. Βαρουφάκη να ταξιδεύει από την Αίγινα στην Αθήνα και πάλι πίσω στην Αίγινα. Το πρόβλημα με τον κ. Βαρουφάκη ξεκινά όταν αρνείται να τον ελέγξουν οι λιμενικοί, επιδεικνύοντας, όπως όλοι οφείλουμε, κάποιο αποδεικτικό της ταυτότητάς του. Το πρόβλημα συνεχίζεται με εκείνο το περίφημο «Δεν ξέρεις ποιος είμαι;» το οποίο, για να είμαι ειλικρινής, είχα πιστέψει ότι έχει εκλείψει από τον κοινό μας βίο, όπως το πτύειν δημοσίως. Και το πρόβλημα κορυφώνεται όταν ένας αρχηγός κόμματος συμπεριφέρεται στους λιμενικούς, εκπροσώπους του κράτους στην περίπτωση, σαν να είναι υπηρέτες του. Μια απολιθωμένη συμπεριφορά από τον αιώνα του παλαιοκομματισμού, όταν ο «άρχων» θεωρείται ανεύθυνος, κοινώς δεν δίνει λόγο σε κανέναν. Το ίδιο ισχύει και για τον μητροπολίτη Κερκύρας και για τη δήμαρχο. Ανεύθυνοι άρχοντες, ο καθένας με τον τρόπο του. Η χώρα μας έχει χορτάσει από δαύτους. Η δημοκρατία μας έχει ταλαιπωρηθεί από δαύτους. Σήμερα μας ψυχαγωγούν οι καρικατούρες τους.

Η καρικατούρα τους γίνεται ακόμη πιο γελοία, όταν τη συγκρίνεις με τη συμπεριφορά των πραγματικών «αρχόντων» του τόπου. Η κυβέρνηση ανέλαβε την ευθύνη της απέναντι στην πανδημία. Και δεν αναφέρομαι στην κατ’ επανάληψη επίκληση της «ατομικής» ευθύνης από τον πρωθυπουργό. Η κυβέρνηση πράττει υπευθύνως. Δεν αρκέστηκε να διδάσκει ευθύνη, λες και απευθύνεται σε ανηλίκους, με τον δείκτη της δεξιάς προτεταμένο. Κατάλαβε από την πρώτη κιόλας στιγμή ότι η υπόθεση υπερβαίνει τις δυνατότητες της πολιτικής και έθεσε εαυτήν στην υπηρεσία όσων ξέρουν να χρησιμοποιήσουν τα εργαλεία για την αντιμετώπισή της. Δεν φοβήθηκε τους ειδήμονες, όπως όλοι οι ανασφαλείς που σκαρφαλώνουν σε θέσεις εξουσίας. Αποφάσισε να αποδίδει λόγο για την εφαρμογή των μέτρων που αυτοί προτείνουν, παρά να τους ζητάει τον λόγο επειδή δεν αρέσουν τα μέτρα στον τάδε ή τον δείνα ξερόλα κομματάρχη που ζητεί εξαίρεση για την πελατεία του. Ο οποίος πολιτικάντης αδιαφορεί για το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που τα μέτρα δεν εφαρμοσθούν, να μην υπάρχει ούτε ο ίδιος ούτε η πελατεία του.

Ευχόμαστε να τελειώσουν όλα όπως άρχισαν. Να κηρυχθεί η λήξη της πανδημίας, όπως κηρύχθηκε η έναρξή της, με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες. Και να θυμόμαστε τους ανεύθυνους, κυρίως τους άρχοντες, σαν τις καρικατούρες μιας Ελλάδας που ανήκει στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή