Οταν έπιασαν το πιστόλι

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φανταστείτε ότι οδηγείτε στη Λεωφόρο Αθηνών με κατεύθυνση προς την Αθήνα και ξαφνικά τέσσερις μηχανές της Ελληνικής Αστυνομίας κολλάνε πίσω σας. Oι αστυνομικοί απαιτούν με νευρικά νεύματα να σταματήσετε δεξιά. Μόλις σταματήσετε, βλέπετε ότι εξελίσσεται γύρω σας μια χορογραφία του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Κάθε αστυνομικός βάζει το αριστερό χέρι επάνω στη θήκη με το πιστόλι, έτοιμος να το τραβήξει και ένας από αυτούς, ο πιο τολμηρός, κραυγάζει εναντίον σας: «Να βλέπω τα χέρια σου», «Τα χέρια πάνω στο τιμόνι», «Βγάλε τα χέρια από το παράθυρο». Μήπως εγκλωβιστήκατε σε κάποιο γύρισμα video clip; Ο αστυνομικός, αφού διαπιστώσει ότι δεν κρατάτε μπαζούκας, σας επιτρέπει να κατεβείτε από το αυτοκίνητο. Η επιχείρηση πάταξης της εγκληματικότητας λήγει όταν λέτε ήρεμα ότι είστε δημοσιογράφος. Η αστυνομική επιθετικότητα υποχωρεί, η ευγένεια εκδηλώνεται και τα θυμωμένα χέρια απομακρύνονται από τα πιστόλια. Κι όλα αυτά προτού ακόμα επιδείξετε την άδεια μετακίνησης.

Η Αστυνομία απέκτησε έκτακτες εξουσίες λόγω της επιδημίας. Ομως, οι αστυνομικοί χάνουν το μέτρο, όπως κάθε άνθρωπος που αναλαμβάνει έκτακτες εξουσίες, με αποτέλεσμα η κατάχρηση εξουσίας να τείνει να αποκτήσει επιδημικά χαρακτηριστικά. Ακριβώς γι’ αυτό οι έκτακτες εξουσίες όλων –πολιτικών και αστυνομικών– πρέπει να περιοριστούν το συντομότερο δυνατόν. Η κοινοτοπία του κακού οφείλεται στο γεγονός ότι κανένας δεν διαθέτει ανοσία στην άσκηση εξουσίας. Οταν ασκείς εξουσία, πρέπει διαρκώς να αναρωτιέσαι μήπως έχεις διολισθήσει στον αυταρχισμό. Αυτή είναι, άλλωστε, η αιτία που κανένας δεν πρέπει να ασκεί εξουσία για πολύ καιρό.

Πίσω από ένα αστυνομικό κράνος που κραυγάζει βρίσκεται συνήθως ένας ευγενικός και συνεσταλμένος νέος. Ομως, διαθέτει υπερβολική εξουσία που δυσκολεύεται να ασκήσει με μέτρο. Ευθύνη γι’ αυτό το κλίμα φέρουν και κυβερνητικά στελέχη, όπως ο κ. Ν. Χαρδαλιάς, ο οποίος ακριβώς όπως ο παραπάνω αστυνομικός δεν κατορθώνει πάντοτε να μην παρασύρεται σε μια ατμόσφαιρα γουέστερν. Στο συγκεκριμένο περιστατικό το «τυχαίο θύμα» δεν ανταπέδωσε τη βία με μια επίσημη καταγγελία. Ευχήθηκε στους αστυνομικούς υπομονή και Καλό Πάσχα. Αλλά η κυβέρνηση οφείλει να καταπολεμήσει την παραζάλη της εξουσίας που μάλλον την περικυκλώνει και να υπενθυμίσει στα κρατικά όργανα ότι η ηθική της αναγκαιότητας, που επιβάλλει ο κορωνοϊός, πρέπει να εξισορροπείται από την αναγκαιότητα της ηθικής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή