Βρίζοντας τους διεθνείς οργανισμούς

Βρίζοντας τους διεθνείς οργανισμούς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν σαν να ακούς τον κ. Παύλο Πολάκη να ελεεινολογεί την εννιά μηνών κυβέρνηση για την κατάσταση στο ΕΣΥ που κληροδότησε μετά την πεντάχρονη θητεία του στο υπουργείο Υγείας. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, αφού στο παρελθόν είχε διαπιστώσει ότι η πανδημία του κορωνοϊού δεν θα είναι τίποτε περισσότερο από «μια ενισχυμένη επιδημία γρίπης», αφού έβρισε τα Μέσα Ενημέρωσης για δημιουργία πανικού με στόχο να χάσει τις εκλογές, βρήκε τον «ένοχο» για τους 2.000 νεκρούς που έχουν ημερησίως οι ΗΠΑ.

«Ο ΠΟΥ τα έκανε πραγματικά θάλασσα», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. «Για κάποιο λόγο, αν και χρηματοδοτείται κυρίως από τις ΗΠΑ, είναι πολύ κινεζοκεντρικός. Θα το δούμε προσεκτικά αυτό. Ευτυχώς απέρριψα τις προτάσεις τους να κρατήσω ανοιχτά τα σύνορά μας με την Κίνα. Γιατί μας έδωσαν μια τέτοια σκάρτη σύσταση;» (7.4.2020).

Η αλήθεια είναι πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας βρίσκεται σε χειρότερη θέση από όλα τα υπόλοιπα όργανα του ΟΗΕ. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, τουλάχιστον, μπορεί να δει τις παραβάσεις του διεθνούς δικαίου· μια εισβολή είναι καταφανής. Βγάζει κάποια ψηφίσματα, τα οποία οι εθνικές κυβερνήσεις – παραβάτες ουδέποτε τα κάνουν σεβαστά· η περίπτωση της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο είναι το πιο οικείο στην Ελλάδα παράδειγμα. Ο ΠΟΥ, όμως, δεν μπορεί καν να δει τι γίνεται εντός των εθνικών συνόρων. Βασίζεται μόνο στην καλή προαίρεση των κρατών. Οφείλει να θεωρεί ότι αυτά που μεταδίδουν είναι αληθή και δεν αποτελούν προπαγάνδα κάθε καθεστώτος.

Ετσι «την πάτησε» στις 14 Ιανουαρίου 2020 ανακοινώνοντας ότι «προκαταρκτικές έρευνες που έκαναν οι κινεζικές αρχές ανακάλυψαν ότι δεν υπάρχουν ξεκάθαρες αποδείξεις ότι ο νέος κορωνοϊός (2019-nCoV) που βρέθηκε στη Γουχάν της Κίνας, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο». Αυτό μόνο επιτρέπει η (από γεννησιμιού τους) φιλοσοφία και δομή των διεθνών οργανισμών και αυτό έπραξε. Ο ΠΟΥ, ελέω του δόγματος της εθνικής κυριαρχίας, δεν μπορούσε να πάει στην Κίνα για να κάνει τις δικές του έρευνες. Επρεπε να βασιστεί στα «επιστημονικά» ευρήματα των κινεζικών αρχών και γι’ αυτό τώρα τρέχει όλος ο πλανήτης και δεν φτάνει να γεμίζει τις εντατικές.

Σύμφωνοι! Ολοι γνωρίζουμε την αρχιτεκτονική και τους περιορισμούς της μεταπολεμικής συμφωνίας που έφτιαξε τον ΟΗΕ και τους οργανισμούς του. Ολοι επίσης γνωρίζουμε ότι αυτό που χτίστηκε το 1945 (την εποχή που δεν υπήρχε Διαδίκτυο, ούτε καν τηλεόραση στα σπίτια, οι μετακινήσεις των ανθρώπων από χώρα σε χώρα ήταν ακριβές και δύσκολες) δεν μπορεί να υπηρετήσει με αξιώσεις την εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Το περίεργο είναι ότι περισσότερο δυσανασχετούν για την αδυναμία των διεθνών οργανισμών εκείνοι που τους υπονομεύουν. Οπως ο Τραμπ και οι ακόλουθοι του δόγματος «Η χώρα μου πρώτα»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή