Θεωρείο (16/04/20)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρόβλημα του ΚΙΝΑΛ

Σε περιόδους κρίσης ούτως ή άλλως οι πολίτες συσπειρώνονται γύρω από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν μάλιστα η κυβέρνηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως η παρούσα, τότε το πρόβλημα για την αντιπολίτευση γίνεται μεγαλύτερο. Αυτό φαίνεται ήδη διά γυμνού οφθαλμού στον ΣΥΡΙΖΑ και ακόμα περισσότερο όσο πας στα υπόλοιπα κόμματα. Το ΚΙΝΑΛ εν μέσω πανδημίας αδυνατεί να επικοινωνήσει το μήνυμά του, κάτι που είναι απολύτως κατανοητό στη Χαριλάου Τρικούπη. Το πρόβλημα το γνωρίζουν, αλλά φάρμακο δεν βρίσκουν. Το βασικό ερώτημα που τίθεται είναι αν η επικοινωνιακή δυστοκία θα περάσει μαζί με τον κορωνοϊό ή θα παραμείνει ως μια από τις πολλές επιπτώσεις της πανδημίας.

Η νίκη Λοβέρδου

Μένω λίγο στο ΚΙΝΑΛ και στον βουλευτή του Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος επί 4 συναπτά έτη έκανε συνολικά 11 κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, δίνοντας αγώνα για ένα κρίσιμο για πολλούς ανθρώπους ζήτημα: τη συνεπιμέλεια των τέκνων. Οπως ανακοίνωσε χθες στη σελίδα του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πριν από λίγες ημέρες συστάθηκε και συγκροτήθηκε νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του Οικογενειακού Δικαίου. Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σχολίασε λακωνικά τη νίκη του λέγοντας: «Προχωράμε».

Βενιζέλος: Εκλογές για ποιο λόγο;

Με δύο βασικά ζητήματα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν έχουν απάντηση, ο Ευάγγελος Βενιζέλος «ακύρωσε» τα σενάρια πρόωρων εκλογών. Ο τέως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το πρώτο που είπε είναι πως για να γίνει κάτι τέτοιο «θα πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε κανονικά ως δημοκρατία, ως κοινωνία, για να πάμε με ασφάλεια σε μια τέτοια διαδικασία». Το δεύτερο είναι πως για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να υπάρξει μια αιτιολογία. Η οποία, βεβαίως, αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση, ο πρώην υπουργός χαρακτήρισε αποπροσανατολιστική τη συγκεκριμένη δημόσια συζήτηση.

3.000 επιστροφές

Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών βρέθηκε ο αρμόδιος υφυπουργός Κώστας Βλάσης, συγχαίροντας τα στελέχη που έχουν επιφορτιστεί, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, με τον συντονισμό των αιτημάτων επαναπατρισμού των Ελλήνων του εξωτερικού. Ο κ. Βλάσης σημείωσε πως ήδη έχουν γίνει 3.000 επαναπατρισμοί «και συνεχίζουμε να προσπαθούμε για το καλύτερο, πάντα με σύνεση και με γνώμονα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας».

Καμπάνια Χατζηδάκη

Εδώ και μισό αιώνα ακριβώς, από το 1970 έως σήμερα και κάθε χρόνο, στις 22 Απριλίου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Γης, με τη συμμετοχή εκατομμυρίων ανθρώπων. Φέτος, λόγω των διαφορετικών συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας, αλλάζει και ο τρόπος εορτασμού. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλεί τους πολίτες να αναρτήσουν στα σόσιαλ μίντια φωτογραφίες και παιδικές ζωγραφιές με έμπνευση από τις ομορφιές της ελληνικής γης και να τα συνοδεύσουν με τα hashtags #ypen και #earthday2020, ώστε να διευκολυνθεί η ανάρτησή τους και στα αντίστοιχα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του υπουργείου. Ο Κωστής Χατζηδάκης, μάλιστα, έκανε και δήλωση για να προωθήσει την καμπάνια λέγοντας πως «εκτός από τις καλές επιδόσεις μας στην αντιμετώπιση της πανδημίας, μπορούμε να πρωταγωνιστήσουμε και στην προστασία του περιβάλλοντος».

Το viral βίντεο

Αξίζει να το αναζητήσετε στο Google και να το δείτε. Το βίντεο «Dreams can’t quarantined» δημιουργήθηκε από τον film maker Αρη Κατσιγιάννη με αφορμή το lockdown και αποτελεί έναν ύμνο στην Ελλάδα, στις ομορφιές της χώρας και στη δύναμη του ανθρώπου να ονειρεύεται ακόμα και σε καραντίνα. Πλαισιωμένο από εκπληκτικές εικόνες, καλεί τους πολίτες να ονειρευτούν «ένα μέρος όπου υπάρχει μόνο φως», «όπου η μόνη γεύση είναι η αλμύρα του κρυστάλλινου μεσογειακού νερού» και «η μόνη θέα είναι η βαθιά μπλε θάλασσα». Την Ελλάδα, που φαίνεται σαν να κερδίζει ένα πολύ δύσκολο στοίχημα.

Χαλάρωση ενημέρωσης

Ο σχεδιασμός χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων θα επηρεάσει κάποια στιγμή και την καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση από Τσιόδρα και Χαρδαλιά. Η σκέψη είναι πως το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, που αναμένεται να λάβει χώρα η πρώτη άρση περιορισμών, θα σταματήσει και η καθημερινή τηλεοπτική ενημέρωση από τον καθηγητή και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας. Οι λόγοι, εκτός από ουσιαστικοί –δηλαδή η υποχώρηση της πανδημίας–, είναι και ψυχολογικοί, καθώς θα συντελέσουν στην αίσθηση μερικής επιστροφής στην κανονικότητα. Βεβαίως, αν προκύψει έκτακτος λόγος, θα υπάρξει και έκτακτη ενημέρωση. Η καθημερινή ανακοίνωση εξέλιξης της νόσου θα γίνεται, πάντως, με το πατροπαράδοτο δελτίο Τύπου από το αρμόδιο υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή