Λειψές ηγεσίες και πανδημία

Λειψές ηγεσίες και πανδημία

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν γνωρίζουμε πόσοι εξακολουθούν να πιστεύουν τις ασυναρτησίες που κατά καιρούς εκστομίζει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ηταν πολλοί στις 14 Απριλίου, ήτοι το 45% των Αμερικανών, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Ipsos, που μετρά τον βαθμό επιδοκιμασίας-αποδοκιμασίας των προέδρων. Ας υποθέσουμε, λοιπόν, προς στιγμήν ότι όλα όσα είπε για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι αληθή. Οτι ο ΠΟΥ είναι κινεζοκεντρικός (για ποιον λόγο; τέλος πάντων…)· ότι υπήρξε «σοβαρή κακοδιαχείριση και συγκάλυψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού» στα αρχικά στάδια της επιδημίας· ότι ο διεθνής Οργανισμός «απέτυχε στο βασικό του καθήκον και πρέπει να καταστεί υπόλογος» και ότι προώθησε την «εκστρατεία παραπληροφόρησης» της Κίνας, γιατί είναι υπερβολικά εξαρτημένος από το Πεκίνο.

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι έχει το προνόμιο πληροφόρησης –επειδή ηγείται της ισχυρότερης χώρας του πλανήτη– και λέει την αλήθεια. Το πρώτο ερώτημα που προκύπτει είναι: τώρα τα έμαθε; Τώρα, που η πολιτική του οδήγησε σε εκατόμβες στη Νέα Υόρκη και άλλες Πολιτείες των ΗΠΑ: Ο ΠΟΥ τον πληροφόρησε ότι ο ιός SARS 2-Covid-19 είναι σαν τους άλλους της γρίπης; Εστω ότι ισχύουν και αυτά τα απίθανα. Υπάρχει και ένα δεύτερο ερώτημα: είναι τώρα η ώρα, εν μέσω πανδημίας, να αναστείλει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ; Στο ερώτημα ενός παλιού πολιτικού «τη δουλειά μας θα κάνουμε ή το γινάτι μας θα βγάλουμε;», ο Ντόναλντ Τραμπ απάντησε «το γινάτι», κάτι που είναι εντελώς ανόητο.

Η αλήθεια όμως είναι πως ο εκλεκτός των Αμερικανών ψάχνει απεγνωσμένα να δείξει ενόχους για την πλέον καταφανή –αλλά όχι μεγαλύτερη– αποτυχία του. Πότε τα βάζει με τους κυβερνήτες Πολιτειών: «Είπα στον αντιπρόεδρο “μην τηλεφωνείς σε αυτή τη γυναίκα στο Μίσιγκαν”»· εννοούσε στην κυβερνήτη Γκρέτσεν Ουίτμερ την οποία μάλιστα αποκάλεσε «Γκρέτσεν λίγη Ουίτμερ». Αλλοτε βάλλει εναντίον στελεχών μεγάλων εταιρειών που άλλαξαν τη γραμμή παραγωγής για να φτιάξουν αναπνευστήρες: «Οπως πάντα η General Motors σέρνει τα πόδια της». Αγαπημένος του στόχος παραμένουν τα ΜΜΕ, τα οποία ελεεινολογούσε πριν το κακό χτυπήσει τις ΗΠΑ ότι «δημιουργούν κλίμα πανικού για να ενισχύσουν τους Δημοκρατικούς», και τώρα τα κατηγορεί ότι δεν προβάλλουν σωστά τη «θαυμάσια», «εκπληκτική», «φοβερή», «απίστευτα καλή» δουλειά που κάνει αντιμετωπίζοντας την πανδημία. Μέχρι και οι παρουσιαστές του Fox News δυσανασχέτησαν και του τα είπαν ένα χεράκι. «Το Fox News δεν είναι αυτό που ήταν» ανταπάντησε ο Τραμπ και έπλασε μια νέα θεωρία συνωμοσίας.

Περί τις 30.000 νεκρούς μετρούν μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ. Η επιδημία ήταν αναπόφευκτη, αλλά οι ηγεσίες τού πλανήτη μετρήθηκαν. Αλλες βρέθηκαν επαρκείς, αλλά των ΗΠΑ βρέθηκε ελλιπής. Ετυχε να έχουν στο τιμόνι τον «Ντόναλντ λίγο Τραμπ» που θα έλεγε και ο Αμερικανός πρόεδρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή