Θεωρείο (19/04/20)

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λεπτομέρειες δημοσκοπήσεων

Οι δημοσκοπήσεις που τρέχουν αυτή την περίοδο έχουν ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες που εξάγουν όμως πολιτικά συμπεράσματα. Αναφέρομαι στις δημοτικότητες των υπουργών εν μέσω κρίσης. Το πρώτο που θα σταθώ είναι πως η διεύρυνση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε άλλους πολιτικούς χώρους φαίνεται πως έχει πετύχει σε βάθος, καθώς κορυφαίοι υπουργοί που δεν προέρχονται από την παραδοσιακή Ν.Δ. έχουν ενσωματωθεί πλήρως στην κυβέρνηση και απολαύουν υψηλής δημοτικότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Αντίθετα, δεν φαίνεται να περνάνε τις καλύτερες μέρες τους οι δύο πιο δεξιοί Αδωνις Γεωργιάδης και Μάκης Βορίδης. Ο μεν υπουργός Ανάπτυξης έχει υποχωρήσει στη δημοτικότητά του, που πάντα ήταν αρκετά υψηλή, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δείχνει πως το συγκεκριμένο κοστούμι δεν του πάει γάντι.

Πιο κάτω οι παραδοσιακοί

Η υποχώρηση βέβαια των δύο δεξιών μπορεί να σημαίνει και κάτι ακόμα. Είμαστε στη φάση όπου η κρίση και τα πολλά προβλήματα απομακρύνουν τους πολίτες από όσους αρέσκονται στην έντονη πολιτικοποίηση των πάντων και στη σκληρή αντιπαράθεση. Τα κριτήρια έχουν μετατοπιστεί πλέον στο εξής… ένα: ποιος κάνει καλά τη δουλειά του και μπορεί να δώσει λύσεις. Εξ ου και προηγούνται όσοι είναι στην πρώτη γραμμή της επιτυχημένης μάχης κατά του κορωνοϊού. Αξιοσημείωτο είναι πάντως πως παραδοσιακά στελέχη της Ν.Δ., όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, αυτή τη στιγμή δεν είναι στους δημοφιλέστερους υπουργούς. Οπως μου έλεγε όμως άριστος γνώστης της νεοδημοκρατικής κουλτούρας, «οι παραδοσιακοί πολιτικοί μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς τη δόξα τραβούν».

Μπρος Κυριάκος και πίσω 53

Οι πολιτικοί πάντως που τρέφονται από την πολιτική αντιπαράθεση δεν διάγουν εν γένει τις καλύτερες μέρες τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο Τσίπρας, που αποτελεί έναν εκ φύσεως συγκρουσιακό πολιτικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποχωρήσει αισθητά και η λάμψη του ίδιου έχει θαμπώσει. Ο τέως πρωθυπουργός δυσκολεύεται να ισορροπήσει στα νέα δεδομένα. Από τη μια, η καθολική αποδοχή των μέτρων και η δημοτικότητα του Μητσοτάκη τον αναγκάζουν να επιστρατεύσει τη συναίνεση ώστε να έχει συμμετοχή στην «εθνική προσπάθεια». Από την άλλη, υπάρχουν φωνές στο εσωτερικό του κόμματος –που όσο πάνε και αυξάνονται–, με πρώτους τους «53» που του ζητούν να κάνει πιο σκληρή αντιπολίτευση.

Ατόπημα Τσίπρα

Η προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ των δύο τον οδηγεί σε αμηχανία και η αμηχανία οδηγεί πάντα σε ατοπήματα. Ως τέτοιο λαμβάνω την εντελώς άστοχη σύγκριση που έκανε εντός της εβδομάδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας για τις επιπτώσεις από τον κορωνοϊό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να «κοντύνει» την επιτυχή αντιμετώπιση του ιού από την κυβέρνηση, τη συνέκρινε με την εξάπλωση της νόσου στην Αλβανία. Το ατόπημα όμως είναι διπλό. Οχι μόνο γιατί η Αλβανία δεν τα έχει πάει καλύτερα –μετράει 25 θανάτους με 2,5 εκατ. πληθυσμό–, αλλά κυρίως γιατί την ώρα που τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά πρακτορεία παγκοσμίως αποθεώνουν την Ελλάδα, έρχεται ο τέως πρωθυπουργός της χώρας να πει «δεν είναι έτσι», το έχουν πετύχει και… άλλοι.

Τρις εξαμαρτείν

Ισως η αναφορά του στην Αλβανία να ήταν εν τη ρύμη του λόγου, αν δεν ερχόταν και το τρίτο ατόπημα για να δείξει πως η αναφορά ήταν απόλυτα συνειδητή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στη σταθερή προσπάθειά του να μειώσει την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης στην εξάπλωση της πανδημίας, είπε πως «κατατασσόμαστε στις χώρες της Βαλκανικής όσον αφορά τους θανάτους και όχι στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης». Βαλκάνια και όχι Ευρώπη; Λάθος σας, κ. Τσίπρα…

Ασφαλής ο «ναός»

Η επιστροφή στην κοινοβουλευτική καθημερινότητα, όπως την ξέραμε στα προ κορωνοϊού δεδομένα, θα αργήσει. Η Βουλή όλο το διάστημα της κρίσης, με τον πρόεδρο Κώστα Τασούλα να είναι διαρκώς στο πόστο του, έχει βρει τη φόρμουλα να δουλεύει κανονικά, και αυτό δίνει το περιθώριο η επιστροφή να γίνει χωρίς βιασύνες. Τούτο επιτείνεται και από το γεγονός ότι ο κόσμος που εργάζεται συνολικά στη Βουλή είναι, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατών των βουλευτών, κοντά στις 2.000. Είναι προφανές πως μια καθολική άρση των μέτρων θα δημιουργούσε έναν άνευ λόγου συνωστισμό. Και ένα πιθανό κρούσμα εντός του Κοινοβουλίου θα οδηγούσε σε νέο γύρο αυστηρότερων περιορισμών στον «ναό της δημοκρατίας». Συνεπώς, η λογική του Κώστα Τασούλα είναι η επιστροφή να γίνει πολύ σταδιακά και με μέτρο, ώστε το Κοινοβούλιο να μην κινδυνεύσει από «βίαια μέτρα».

Επιτροπές με τηλεδιάσκεψη

Σε αυτό το πλαίσιο, μη σας φανεί περίεργο να δούμε στο άμεσο μέλλον συνεδρίαση επιτροπών με τηλεδιάσκεψη. Το πιθανότερο πάντως, όπως μαθαίνω, είναι πως η πρώτη επιτροπή που θα επιστρέψει θα είναι η Προανακριτική, έτσι για να ζεσταθούμε απότομα, μαζί με τη θερμοκρασία που θα έχει ανέβει λόγω καλοκαιριού.

sms από το Μαξίμου

Πώς θα σας φαινόταν αν λαμβάνατε στο Viber μήνυμα από την ελληνική κυβέρνηση; Ε, κάτι τέτοιο θα γίνεται, καθώς, στο πλαίσιο της ψηφιακής ενημέρωσης, η επίσημη κοινότητα της ελληνικής κυβέρνησης στο Viber είναι πλέον διαθέσιμη σε όλους τους χρήστες της πλατφόρμας στην Ελλάδα. Μέσω της κοινότητας, οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται άμεσα στο κινητό τους για όλες τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό, ενώ η εφαρμογή θα μείνει και μελλοντικά για θέματα που χρήζουν ενημέρωσης. Με δυο λόγια, απευθείας ενημέρωση από τον πρωθυπουργό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή