ΑΠΟΨΕΙΣ

Πάνδημη άμυνα στην πανδημία

Τα κυβερνητικά μέτρα άμυνας κατά του κορωνοϊού ήσαν τόσο έγκαιρα και τόσο αυστηρά που άγγιξαν σχεδόν το σύνολο της παραγωγής. Και ενώ τα μέτρα προκαλούν τους χειρότερους φόβους για την οικονομία μας, ιδιαίτερα για τον τουρισμό μας (που έχει το 25% του ΑΕΠ), παραδόξως αυτά τα ίδια μπορεί να τον πριμοδοτήσουν, αφού καταφέραμε να είμαστε στην 21η θέση επικινδυνότητας της Ε.Ε. και στην 85η στον κόσμο. Τα επιτεύγματα αυτά δεν ανήκουν αποκλειστικά στην κυβέρνηση. Ανήκουν κυρίως στον εντυπωσιακό βαθμό συμμόρφωσης των Ελλήνων.

Παρά ταύτα, η οικονομία μας είναι εύθραυστη και τα προγνωστικά των διεθνών οργανισμών είναι δυσμενή. Χρειάζεται να επιμείνουμε στην πανστρατιά, υπακούοντας στις εντολές αυτού που τη διευθύνει, χωρίς επιθέσεις εναντίον του όσο διαρκεί ο πόλεμος. Αυτή την ανάγκη φαίνεται να μην την κατανοεί η αριστερή αξιωματική αντιπολίτευση, όπως την είχε κατανοήσει το 1940 ο Ν. Ζαχαριάδης. Υπονομεύει με άχρηστες κριτικές την κοινωνική και πολιτική συνοχή, υπονομεύοντας έτσι και τον εαυτό της. Σε ένα λεκτικό ατόπημα σε κάποιο ΚΕΚ αναμείχθηκε προσωπικά ο κ. Τσίπρας και κατηγόρησε ως υπεύθυνο προσωπικά τον πρωθυπουργό! Ο ίδιος δήλωνε, πασχαλιάτικα, ότι «είναι καιρός να ενταχθούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στα βαρέα ανθυγιεινά». Σαν να μην ήταν πέντε χρόνια πρωθυπουργός στην Ελλάδα, αλλά στη Σουαζιλάνδη! Εύχομαι για το καλό των ίδιων και όλων μας να αποβάλουν αυτοί οι άνθρωποι τις άγονες μικροκομματικές τους αντιλήψεις.

Την ίδια πασχαλιάτικη μέρα (19/4) ο Στέφανος Μάνος έδινε παράδειγμα, καλύτερα υπόδειγμα, γόνιμης κριτικής σε άρθρο του στην «Κ». Στο άρθρο εντοπίζει τις δύο κύριες πληγές στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βιομηχανίας. Την ενέργεια (έχουμε το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα στην Ευρώπη) και τις ασφαλιστικές εισφορές (52% ενός μισθού σε σχέση με 23% στη Γερμανία).

Για την επούλωση των πληγών διατυπώνει αντίστοιχα δύο προτάσεις. Είναι και οι δύο καινοτόμες! Το έπαθλο της εφαρμογής τους θα είναι η αύξηση του παραγόμενου πλούτου και η αύξηση της απασχόλησης.

Ασύγκριτα προτιμότερο για τους εργαζομένους και τους ανέργους από τα συνεχή επιδόματα που ζητεί η αντιπολίτευση. Οι προτάσεις του Στ. Μάνου δεν είναι ούτε φιλοκυβερνητικές ούτε αντικυβερνητικές. Είναι συμβολή στο πλαίσιο της πάνδημης συσπείρωσης εναντίον της πανδημίας. Και ενδεδειγμένη και για έπειτα από αυτήν.