Θεωρείο (23/04/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισηγήσεις για τις ανακοινώσεις

Ο Στέλιος Πέτσας δήλωσε προχθές πως αναμένονται ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις αρχές της άλλης εβδομάδας που θα αφορούν το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων. Υπάρχουν, ωστόσο, σκέψεις οι ανακοινώσεις να γίνουν και νωρίτερα. Ο λόγος είναι πως τα ΜΜΕ ήδη έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο, κάτι που θα συνεχιστεί μέχρι και τη Δευτέρα. «Δεν παίζει ρόλο η σεναριολογία» λένε κάποιοι από το Μαξίμου και προτείνουν στον πρωθυπουργό να βγει και να… «κάψει» τα σενάρια κάνοντας τις επίσημες ανακοινώσεις μία ώρα αρχύτερα.

Οι δύο αλήθειες του ΚΙΝΑΛ

Το αντίστοιχο με εκείνο στον ΣΥΡΙΖΑ πρόβλημα διαπιστώνουν στη Χαριλάου Τρικούπη. Στις τελευταίες συσκέψεις επισημαίνεται διαρκώς πως το ΚΙΝΑΛ δεν «παίζει» κατά το κοινώς λεγόμενον στα ΜΜΕ όπως παλαιότερα και σε κάθε περίπτωση υπάρχει σοβαρό πρόβλημα αναμετάδοσης της φωνής του. Το πρόβλημα γίνεται εντονότερο στα κανάλια, όπου σύμφωνα με τα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος δεν καλούνται βουλευτές και στελέχη. Βέβαια, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Γιατί η άλλη μισή είναι πως αν εξαιρέσεις κάποιους λίγους, που μπορεί να έχουν κάποιο βάθος σκέψης και να σταθούν αξιοπρεπώς σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τα περισσότερα στελέχη του κόμματος είναι καλοί μόνο στις κομματικές κοκορομαχίες και τις φτηνές ατάκες.

Πιερρακάκης στην ΟΝΝΕΔ

Πολιτικές συζητήσεις μέσω τηλεδιασκέψεων ξεκινά η Νεολαία της Ν.Δ. το επόμενο διάστημα, οι οποίες θα προβάλλονται σε live streaming. Βούληση της ΟΝΝΕΔ είναι να γίνουν συζητήσεις που βοηθούν στην πολιτικοποίηση και στο brainstorming κάτω από τα νέα δεδομένα που δημιουργεί ο κορωνοϊός. Στην πρώτη συζήτηση θα είναι καλεσμένος ένας υπουργός της νέας γενιάς,  ο Κυριάκος Πιερρακάκης. Η παρουσία του στα «εγκαίνια» της δράσης επιβεβαιώνει αυτό που σας είχα γράψει και παλαιότερα: ο Πιερρακάκης παρά το γεγονός πως δεν προέρχεται από τον παραδοσιακό πυρήνα της παράταξης έχει ενταχθεί πλήρως στη Ν.Δ., η βάση της οποίας τον εκτιμά για τη δουλειά του. Και αυτό είναι το πιο σημαντικό.

Πελοποννησιακός Πόλεμος

Τα μαζικά κρούσματα που σημειώθηκαν στο Κρανίδι έγιναν αφορμή για αναζωπύρωση της κόντρας –όχι ότι είχε σβήσει ποτέ– μεταξύ Νίκα και Τατούλη. Ο τέως περιφερειάρχης επιτέθηκε στο νυν Παναγιώτη Νίκα αλλά και στην κυβέρνηση, λέγοντας πως ήδη από τις αρχές Απριλίου υπήρχαν επιστολές που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή και δεν τις έλαβε κανείς υπόψη. Ο Νίκας απάντησε πως οι κατηγορίες του Τατούλη «προκαλούν θυμηδία», καθώς οι δομές στήθηκαν επί των ημερών του. Η ακραία πάντως και εκτός ορίων κόντρα μεταξύ Νίκα – Τατούλη είναι μοναδικό φαινόμενο στην Ελλάδα, καθώς έχει χαρακτηριστικά προσωπικής βεντέτας. Και όπως μου λένε έχει κουράσει πολλούς στην Πελοπόννησο, καθώς δεν αφορά κανέναν παρά μόνο τους… ίδιους.

Τηλε-υπογραφές

Κάτι πρωτοποριακό έγινε χθες, καθώς είχαμε –τουλάχιστον στην Ελλάδα – την πρώτη υπογραφή συμφωνίας με… τηλεδιάσκεψη. Από την ελληνική πλευρά τη συμφωνία υπέγραψε ο αν. υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εκπροσώπησε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Κρις Φίλιπ. Το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καταπολέμηση των δικτύων των παράνομων διακινητών, τη μετεγκατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο ασυνόδευτων παιδιών και την επανένωση αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα με συγγενείς τους που διαβιούν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η υπογραφή του Ελληνα υπουργού θα πάει… αεροπορικώς στη Μ. Βρετανία και αντίστοιχα θα έρθει του Βρετανού εδώ. Ακολούθως, θα μπουν δίπλα οι αντίστοιχες υπογραφές και η συμφωνία θα έχει ολοκληρωθεί.

Μάσκες made in Greece

Αυτάρκεια στις μάσκες θα αποκτήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, στη Θράκη θα παράγεται η πρώτη ύλη που θα στέλνεται στη Λάρισα. Η παραγωγή εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει έως τις 500.000 ημερησίως. Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, καθώς σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημήτρη Τσιόδρα η άρση των μέτρων θα συνοδευθεί από την υποχρεωτική σε πολλές δραστηριότητες χρήση μάσκας, κάτι που κάνει επιτακτική την ανάγκη να μην περιμένουμε δωρεές απέξω.

Τσακώνονται για την τηλεόραση

Σας μεταφέρω μία τραγική εικόνα από τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αθήνας. Εκεί μου λένε πως διοικητές τσακώνονται με… υποδιοικητές για το ποιος θα βγει στα κανάλια ώστε να πάρει τη δόξα της θετικής διαχείρισης του κορωνοϊού. Ευτυχώς που έχουν γνώση οι φύλακες και οι αλλαγές στις διοικήσεις μπορεί να έμειναν πίσω λόγω κορωνοϊού, αλλά η αξιολόγηση συνεχίζεται και αργά ή γρήγορα θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

Η μετεξέλιξη Χαρδαλιά

Φαντάζομαι πως θα έχετε διαπιστώσει και εσείς πως τελευταία ο Νίκος Χαρδαλιάς έχει αλλάξει. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας έχει μπει για τα καλά στο κοστούμι του υφυπουργού και διαχειρίζεται διαφορετικά την εικόνα του. Πολλοί λένε πως έχει γίνει πιο «θεσμικός». Δεν ισχύει, καθώς ούτως ή άλλως λειτουργούσε θεσμικά. Εγώ θα έλεγα πως πλέον μπορεί με μεγαλύτερη ευκολία να αποφεύγει τις κακοτοπιές, οι οποίες είναι πολύ περισσότερες στο δύσκολο θέμα που διαχειρίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή