«Επανάσταση» βγαλμένη από φαξ

«Επανάσταση» βγαλμένη από φαξ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το υπουργείο Παιδείας έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες δημοκρατικού-θεσμικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με αρνητικό  πρόσημο», λέει η ΟΛΜΕ, σχολιάζοντας τις αλλαγές που προωθεί, εν μέσω αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης για τη χώρα και διεθνώς, η ηγεσία του υπουργείου σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Βεβαίως, η υπουργός Νίκη Κεραμέως και οι συνεργάτες της οφείλουν να λάβουν υπόψη ότι απαγορεύονται οι συναθροίσεις και τα σωματεία δεν μπορούν να συγκαλέσουν γενικές συνελεύσεις.

Ομως, δεν νοείται την ώρα που «χιλιάδες εκπαιδευτικοί  εδώ και εβδομάδες είναι μπροστά στις οθόνες υπολογιστών ή στα τηλέφωνα, νυχθημερόν, προκειμένου να έχουν επαφή με τους μαθητές τους, στηρίζοντάς τους παράλληλα ψυχολογικά και μαθησιακά», (πάλι από την ανακοίνωση της ΟΛΜΕ),  οι ίδιοι να μην μπορούν να διατυπώσουν τη γνώμη τους διαδικτυακά. Πόσο μάλλον, όταν η ηλεκτρονική διαβούλευση επιτρέπει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή σε σύγκριση με τις παραδοσιακές γενικές συνελεύσεις, συνήθως ολίγων.

Η επιστροφή στην κανονικότητα περνάει και από την προετοιμασία της επόμενης σχολικής χρονιάς και την υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής, όπως επιβάλλουν οι θεσμικοί κανόνες τους οποίους επικαλείται η ΟΛΜΕ.

Στο νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες προς διαβούλευση η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, υπάρχουν ρυθμίσεις για την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, για τις οποίες ήδη η ΟΛΜΕ έχει δηλώσει κάθετα αρνητική (π.χ. η θεσμοθέτηση της Τράπεζας Θεμάτων). Απαιτείται οι μεταρρυθμίσεις να προωθηθούν με ειλικρινή διάλογο και χωρίς απόψεις όπως ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την αναστολή της κατάργησης της πολιτικής επιστράτευσης, ώστε να αποδυναμώσει τις πιθανές αντιδράσεις των εργαζομένων, ή ότι κύριος λόγος των αντιδράσεων είναι πως οι εκπαιδευτικοί δεν θέλουν να αξιολογηθούν.

Βεβαίως, το ζήτημα είναι ευρύτερο. Οι συνδικαλιστές πρέπει να κατανοήσουν ότι οι ανακοινώσεις πλέον δεν φτάνουν στα γραφεία με φαξ και ότι είναι αδύναμη επικοινωνιακά μια πορεία ολίγων στο κέντρο της Αθήνας. Επειδή έκλεισε από λίγους για δύο ώρες το κέντρο της Αθήνας, δεν γίνεται επανάσταση. Οι θέσεις όλων των πλευρών αλλά και τα μέσα διεκδίκησης έχουν πολιτικό πρόσημο και αξιολογούνται με όρους 2020 και όχι 1980!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή