Πιο χαμηλά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απόφαση βγήκε ομόφωνα. Το ξενοδοχείο πρέπει να «χαμηλώσει» δύο ορόφους. Από δεκαώροφο να γίνει οκταώροφο. Και στην ταράτσα του να μην υπάρχει καμία κατασκευή, δηλαδή κοκτέιλ μπαρ, πισίνα, πέργκολα, τζακούζι ή ό,τι άλλο φτιάχνει ένα ξενοδοχείο με προνομιακή θέα στον Ιερό Βράχο, που να ξεπερνάει σε ύψος τα 27 μέτρα.

Η προχθεσινή, δύσκολη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ήταν μαραθώνια, αλλά ούτως ή άλλως το θέμα δεν ήταν εύκολο και είχε απασχολήσει και στο παρελθόν το Συμβούλιο χωρίς όμως να έχει προκύψει καθαρή στάση. Χθες, η γνωμοδότηση ήταν ξεκάθαρη.

Η ανέγερση του ξενοδοχείου της οδού Φαλήρου στην περιοχή Μακρυγιάννη έγινε μεγάλο ζήτημα ύστερα από προσφυγές κατοίκων για το ύψος του σε σχέση με το μνημείο της Ακρόπολης. Ενα κτίριο δέκα ορόφων, σε μια περιοχή όπου δεν επιτρέπονται ψηλά κτίρια και βέβαια δεν έχουν θεσπιστεί ειδικοί όροι δόμησης εδώ και πολλά χρόνια, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. Ή μήπως θα μπορούσε; Το ερώτημα δεν είναι θεωρητικό. Αντίθετα, απολύτως ρεαλιστικό.

Το ξενοδοχείο έλαβε άδεια το 2017 και ολοκληρώθηκε το 2018. Στην πορεία όμως άρχισαν να έρχονται στο φως σοβαρά ζητήματα ελέγχου, αρκετές «ανορθογραφίες», «τρύπες» στο σύστημα. Αυτά που δεν «είδαν» οι αρμόδιες υπηρεσίες και οι υπεύθυνοι, τα «είδαν» οι κάτοικοι. Με αίτημά τους και με την υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού το θέμα ετέθη στο ΚΑΣ δύο φορές μέσα στο 2019.

Στις συζητήσεις που έγιναν διαπιστώθηκε ότι η τελική μελέτη ανέγερσης του κτιρίου δεν πέρασε από την κρίση του Συμβουλίου, ενώ θα έπρεπε. Βέβαια, την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την πολεοδομία το οικοδόμημα ήταν σύννομο, καθώς υπήρχαν όλες οι σχετικές άδειες.

Ακολούθησε αυτοψία των μελών του ΚΑΣ στο ξενοδοχείο, αλλά ούτε τότε εκφράστηκε κάποια άποψη, εν αναμονή προφανώς της απόφασης του ΣτΕ όπου είχε ήδη πάει το θέμα.

Στο μεταξύ, η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά αναζητούσε ευθύνες στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Στην αρχή ζήτησε την παραίτηση της προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών Ελένης Μπάνου, μετά άλλαξε γνώμη και την πήρε πίσω –ενώ η προϊσταμένη κατήγγειλε πολιτική στοχοποίησή της– και εντέλει την παρέπεμψε μαζί με άλλους τέσσερις αρχαιολόγους της υπηρεσίας στο πειθαρχικό με το ερώτημα της απόλυσης.

Στα τέλη του 2019 το ΣτΕ έκανε δεκτές τις προσφυγές των κατοίκων, καθιστώντας ουσιαστικά άκυρη την άδεια του ξενοδοχείου. Μύλος; Πράγματι. Πιθανότατα θα υπάρξει και συνέχεια, καθώς ο επιχειρηματίας θα ζητήσει αποζημίωση.

Μια ιστορία παραλείψεων, λαθών, κενών στον έλεγχο, παθογενειών και αλληλοαναιρέσεων, με υψηλό ψυχικό και οικονομικό κόστος για όλους τους εμπλεκομένους. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή