Θεωρείο

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληξη από Μπορίσοφ

Αρκετές ήταν οι ιδιαίτερες και πιο χαλαρές στιγμές που είχε η πρόσφατη τηλεδιάσκεψη του ΕΛΚ. Το μείζον είναι πως υπήρχε αρκετή δόση από Ελλάδα, καθώς άπαντες συνεχάρησαν τον Μητσοτάκη για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε η χώρα μας την κρίση του κορωνοϊού. Ενδεικτικό είναι πως ακόμα και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπορίσοφ, γνωστός για τα… φιλοτουρκικά αισθήματά του, προχώρησε σε φιλοφρονήσεις προς τον Μητσοτάκη, κάνοντας ακόμα και σύγκριση με Τουρκία και Ρωσία, λέγοντας πως η Ελλάδα ήταν πιο έτοιμη στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι διακοπές του Τουσκ

Από την άλλη, όταν ο πρωθυπουργός κάλεσε τους κεντροδεξιούς ηγέτες να πραγματοποιηθεί η επόμενη Σύνοδος στην Αθήνα, είδε τον Ντόναλντ Τουσκ να είναι ο ένθερμος οπαδός της ιδέας. Μάλιστα ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δήλωσε πως η Ελλάδα θα είναι ούτως ή άλλως προορισμός του, καθώς θα έλθει για διακοπές. Και κάπως έτσι ο Θεοχάρης βρήκε τον πρώτο σίγουρο τουρίστα για φέτος για να κάνουμε την αρχή! Η τηλεδιάσκεψη πάντως – που προετοιμάστηκε με επιτυχία από τον Τάσο Χατζηβασιλείου, που εκτός από βουλευτής είναι και γραμματέας Διεθνών Σχέσεων, επικύρωσε πως η καλή διαχείριση της κρίσης έχει αρχίσει και φέρνει την επιθυμητή κεφαλαιοποίηση προς όφελος της χώρας.

Κριτική για τη «νέα κανονικότητα»

Εκτός από τα θετικά, πάμε και στα αρνητικά. Οι λέξεις ως γνωστόν έχουν πάντα τη δική τους δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει αρκετή κριτική για τη φράση που έχει επιλέξει το Μαξίμου για να περιγράψει την επόμενη μεταβατική φάση που θα ζήσει η χώρα. Στην κυβέρνηση μιλούν για μια «νέα κανονικότητα». Η φράση έχει δύο βασικά μειονεκτήματα: πρώτον φοβίζει, καθώς περιγράφει κάτι άγνωστο. Υπονοεί πως ο τρόπος ζωής που ξέραμε δεν θα επιστρέψει, κάτι που στέλνει λάθος μήνυμα στην κοινωνία ύστερα από μια κόπωση δέκα ετών, την ώρα που πρέπει να βρεθεί τρόπος να μπολιαστούν οι πολίτες με αισιοδοξία, πως με κοινή προσπάθεια θα πάρουμε ξανά τη ζωή μας πίσω. Εκεί που την αφήσαμε. Το δεύτερο μειονέκτημα είναι πως η λέξη «κανονικότητα», από την υπερβολική χρήση της την περίοδο των μνημονίων, έχει… καεί. Και δεν περνάει πλέον επικοινωνιακά. Επρεπε να βρεθεί κάτι πιο ευφάνταστο και πιο αισιόδοξο.

Νίκη των social media

H πίεση και τελικά η απόσυρση των vouchers των 600 ευρώ είναι μια νίκη των social media. To «σκοιλ ελικικού» έγινε viral και η σκόνη που σηκώθηκε οδήγησε στην πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη για κατάργησή τους. Τίποτα δεν θα είχε γίνει αν δεν είχε αντιδράσει η κοινωνία των πολιτών μέσω των κοινωνικών δικτύων και δεν είχε γίνει ανέκδοτο το συγκεκριμένο ατόπημα.

Ζεσταίνεται η Βουλή

Μία αισιόδοξη είδηση. Την επόμενη Πέμπτη στις 11.30 το πρωί, στην Αίθουσα Γερουσίας, θα ξεκινήσει η Προανακριτική για την υπόθεση της Novartis. Με όσα έχουμε ζήσει το τελευταίο διάστημα, μπορεί και να μας έλειψαν λίγο οι κοκορομαχίες, σαν μια αίσθηση επιστροφής στα φυσιολογικά μας.

Πέτυχε το… ΕRTflix

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ Κωνσταντίνος Ζούλας το χαρακτήρισε χαριτολογώντας για να γίνει κατανοητό ως… ERTflix. Πρόκειται για τη νέα πλατφόρμα της δημόσιας τηλεόρασης που προσιδιάζει στο διάσημο Netflix, καθώς έχει επιλογές, όπως ταινίες και ντοκιμαντέρ, που παίζουν όποτε θέλει ο τηλεθεατής. Η καμπάνια φαίνεται πως έπιασε, καθώς τις πρώτες 72 ώρες 342.000 οικογένειες ενεργοποίησαν την πλατφόρμα, κάτι που ξεπέρασε τις προσδοκίες των ιθυνόντων. Το φιλόδοξο εγχείρημα μάλιστα που εκσυγχρονίζει –επιτέλους– τη δημόσια τηλεόραση θα έχει και συνέχεια, καθώς το ERTflix θα φορτώνει συνεχώς με το πλούσιο και ανεκμετάλλευτο μέχρι τώρα αρχείο της δημόσιας τηλεόρασης.

Ετοίμαζαν «επανάσταση λαμπάδας»

Οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικράτησαν φέτος κατά την εορταστική περίοδο του Πάσχα τροφοδότησαν πολλά παρασκήνια, που δεν ήταν καθόλου αθώα. Ουσιαστικά κάποιοι επιχείρησαν να δημιουργήσουν την «επανάσταση της λαμπάδας». Με στόχο, όπως κάθε επανάσταση, την αλλαγή status quo τόσο πολιτικά όσο και εκκλησιαστικά. Οι ισορροπίες δεν ήταν καθόλου εύκολες. Και το γεγονός πως κύλησαν όλα τόσο ομαλά και δεν ζήσαμε νέες…. πλατείες, αυτή τη φορά έξω από εκκλησίες, δείχνει πως η δεκαετής κρίση μάς έχει αφήσει και θετικά διδάγματα.

Τσίπρας επικαλείται… Στουρνάρα

Να βάλει τον πήχυ εκεί που σίγουρα δεν θα τον φτάσει η κυβέρνηση επιχείρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στη Βουλή επικαλέστηκε πρόβλεψη του Γιάννη Στουρνάρα για ύφεση στο 4%. Ο Τσίπρας είπε –μάλλον γνωρίζοντας πως το 4% είναι πολύ αισιόδοξο– πως οτιδήποτε παραπάνω θα αποτελεί αποτυχία της κυβέρνησης. Υπάρχει όμως μία λεπτομέρεια. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έκανε πρόβλεψη για ύφεση από 4% έως… 8%. Αρα ο Αλέξης κάτι ξέχασε και απλά έκοψε την πρόβλεψη κατά το δοκούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή