Ιός με συνοδεία τουρκικής απειλής

Ιός με συνοδεία τουρκικής απειλής

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απορροφημένη στην εξάπλωση του κορωνοϊού, στα μέτρα για την αντιμετώπισή του, στην επικείμενη χαλάρωσή τους και στις επιπτώσεις στην οικονομία, που αντανακλούν και στις τσέπες σχεδόν όλων, η ελληνική κοινή γνώμη τείνει να ξεχάσει τη μεγάλη απειλή «Ερντογάν – Τουρκία». Φυσιολογικό, αν και για όποιον ενδιαφέρεται υπάρχει ενημέρωση μετά σχολιασμού (σε εφημερίδες κυρίως), σχεδόν καθημερινά, τόσο για τις προκλήσεις της Αγκυρας όσο και για τις εξελίξεις που σχετίζονται με τη γενικότερη συμπεριφορά της σε διάφορα μέτωπα. Ευτυχώς, το επίσημο ελληνικό κράτος δείχνει να είναι σε συνεχή εγρήγορση, όπως αποδείχθηκε προ μηνών στον Εβρο. Εκεί χτίστηκε και η αξιοπιστία της κυβέρνησης…

Η επέλαση του κορωνοϊού έβαλε κάποιο φρένο στην προκλητικότητα του Ερντογάν, μετά και την αποτυχία της καθοδηγούμενης από την κυβέρνησή του εισβολής μεταναστών από τον Εβρο. Ηταν αναμενόμενο, παρά τις μάταιες προσπάθειες να κρύψει τη σοβαρότητα της κατάστασης στο εσωτερικό της χώρας του. Αλλά όσο αναμενόμενη ήταν μια τέτοια εξέλιξη, άλλο τόσο αναμενόμενη ήταν και παραμένει η πραγματικότητα της προκλητικής και απειλητικής τουρκικής πολιτικής. Αυτή είναι αναλλοίωτη και συνεχής. Με τις επιθετικές δηλώσεις και ενέργειές τους οι Τούρκοι αξιωματούχοι δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας, και το διαπιστώνουμε καθημερινά, καθώς αυτές πληθαίνουν μετά την προσωρινή ανάπαυλα.

Οι μαζικές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά είναι πάλι καθημερινό φαινόμενο. Τις περιβάλλουν δηλώσεις υπουργών που «καταγγέλλουν» την ελληνική πλευρά ότι παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάννης γιατί έχει εξοπλίσει τα ακριτικά νησιά του Αιγαίου. Ταυτόχρονα, εγκάθετοι, προφανώς, απόστρατοι αξιωματικοί βοηθούν στη δημιουργία κλίματος τονίζοντας ότι η Μυτιλήνη και άλλα νησιά είναι πάντα στόχοι της τουρκικής επιβουλής. Ανάλογη είναι και η συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Απόδειξη, η αποστολή ξανά του «Γιαβούζ» για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν περνούν επίσης απαρατήρητες οι εξελίξεις στη Λιβύη και στη Συρία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονται στη δημοσιότητα, ο εκλεκτός της Τουρκίας Σαράζ έχει πάρει την πρωτοβουλία των κινήσεων με τη βοήθεια τουρκικών όπλων και δυνάμεων. Είναι φανερό ότι είναι διάτρητος ο θαλάσσιος αποκλεισμός που υποτίθεται ότι βρίσκεται σε ισχύ για να στηρίξει το εμπάργκο όπλων στους αντιπάλους του λιβυκού εμφύλιου. Η Τουρκία παραβιάζει με όλους τους τρόπους αυτό το εμπάργκο και δεν το κρύβει. Πριν από μερικές εβδομάδες το BBC πρόβαλε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αλλά κανείς από τους Ευρωπαίους «ενδιαφερομένους» δεν αντέδρασε. Αλλά ενώ στη Λιβύη η Τουρκία είναι σε επιθετικό οίστρο, προκειμένου να κρατήσει ζωντανούς τους σχεδιασμούς της στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία αποφεύγει να «τεντώσει το σχοινί». Δέχθηκε την απαίτηση της Μόσχας να αποσύρει από ζωτικής σημασίας αυτοκινητόδρομο τις δυνάμεις ανταρτών, που η ίδια συντηρεί και εξοπλίζει, κατά του καθεστώτος Ασαντ.

Τα παραπάνω αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξήσει η Αγκυρα την επιθετικότητά της στην Ανατολική Μεσόγειο και ίσως και στο Αιγαίο το καλοκαίρι. Με τη βελτίωση του καιρού είναι πολύ πιθανό να δούμε μεγάλη έξαρση κατευθυνόμενων μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά. Παράλληλα, η Τουρκία δεν έχει να χάσει τίποτα από τη δημιουργία «θερμού» κλίματος στην περιοχή, αφού ο τουρισμός θα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτος, ειδικά στη δική της πλευρά, λόγω κορωνοϊού. Ούτε η κατάσταση της οικονομίας της (και η δική μας δεν θα είναι πολύ καλύτερη) θα τη σταματήσει, αν αποφασίσει να κλιμακώσει την επιθετικότητά της. Αντίθετα, η αποτυχία των Ευρωπαίων να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και η ενασχόλησή τους με την κορωνοϊκή πανδημία και τις οικονομικές επιπτώσεις της ίσως την ενθαρρύνουν. Αρα η επιδίωξη θερμού επεισοδίου, είτε στον αέρα είτε στη θάλασσα, είναι μέσα στο «παιχνίδι».

Οπως επανειλημμένως έχει επισημανθεί, η Ελλάδα, ως όμηρος της γεωγραφίας, δεν μπορεί να απαλλαγεί από τον «μπελά» που ονομάζεται Τουρκία. Εκείνη αποφασίζει για την ποιότητα των διμερών σχέσεων, για την ένταση ή την ύφεση, για την κανονικότητα ή όχι. Δυστυχώς αυτή την περίοδο είναι σαφές ότι η τουρκική κυβέρνηση προτιμά την ένταση. Η Ελλάδα το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να θωρακίζεται κατά το δυνατόν. Ελπίζοντας ότι η κατάσταση θα παραμείνει ελεγχόμενη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή