Νέος πατριωτισμός (αλλά από όλους)

Νέος πατριωτισμός (αλλά από όλους)

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμβαίνει αυτό το παράδοξο: να μας έχει έρθει ο ουρανός στο κεφάλι κι εμείς να πιστεύουμε ότι όλα θα πάνε καλά, σύμφωνα τουλάχιστον με την τελευταία έρευνα της διαΝΕΟσις: ξαφνικά κι ενώ είμαστε ακόμα κλεισμένοι στα σπίτια μας η αισιοδοξία εμφανίζεται ως το κυρίαρχο συναίσθημα ανάμεσα στους Ελληνες με 39,8% (στο τέλος του 2019, όταν δηλαδη «όλα πήγαιναν καλά», το αντίστοιχο κυρίαρχο συναίσθημα ήταν η ανασφάλεια με 38%, σήμερα έχει πέσει στο 30,9%).

Ακόμα πιο «τρελό» αλλά όχι ανεξήγητο είναι η εκτόξευση του αισθήματος της «σιγουριάς» από το ταπεινό 5% το 2019 στο 25,5 %, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν δύο εξίσου θετικές ψυχικές στάσεις: η σιγουριά (23,7%) και η αυτοπεποίθηση (17,8 %).

Αυτή είναι η παρακαταθήκη που αφήνει πίσω στη χώρα ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης με την πανδημία του κορωνοϊού.

Παρά την «αδικία» να βρισκόμαστε ξανά αντιμέτωποι με μια νέα κρίση εκεί που μόλις είχαμε βγάλει το κεφάλι έξω από το νερό, παρά το κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία, έχουμε στα χέρια μας κάτι που δύσκολα θα αποκτούσαμε σε διάστημα δύο μηνών: εθνική αυτοπεποίθηση και μια νέα, αναβαπτισμένη διεθνή εικόνα της χώρας.

Σημασία έχει τώρα που φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μια νέα φάση όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Εχουμε μπροστά μας ένα απρόβλεπτο διάστημα με πολλές αναταράξεις και προκλήσεις για να το διατυπώσουμε όσο πιο κομψά γίνεται.

Απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός από όλους: από την κυβέρνηση που δοκιμάστηκε στην πράξη και είδε τι πετυχαίνουν οι σωστές επιλογές και τι δεν πετυχαίνει το παλαιοκομματικό «business as usual». Σίγουρα από την επιχειρηματική τάξη που έχει την ευκαιρία να στηρίξει την εθνική προσπάθεια ακόμα κι αν αυτό περιορίσει τα κέρδη της ή δυσαρεστήσει ορισμένους μετόχους.

Και φυσικά από το πολιτικό σύστημα στο σύνολό του, που όλοι ελπίζουμε αυτή η πρωτοφανής εμπειρία να κληροδοτήσει νέα ήθη και κυρίως νέα μυαλά.

Οι πολίτες έδειξαν ωριμότητα που κανείς δεν περίμενε. Είναι έτοιμοι να βάλουν πλάτη για το καλό της πατρίδας. Δείχνουν για πρώτη φορά εμπιστοσύνη στους θεσμούς της χώρας. Τώρα είναι η σειρά για όλους τους υπόλοιπους να τοκίσουν πάνω στην εθνική προσπάθεια.    

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή