Σπουδές στις ΗΠΑ;

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις πολλές πτυχές της πραγματικότητας της Αμερικής, που έχει συμβάλει καθοριστικά στην εξέλιξη και διατήρησή της ως ισχυρότερης χώρας στον κόσμο, είναι η γοητεία που ασκούν στους αριστούχους από όλο τον κόσμο τα κορυφαία πανεπιστήμια που διαθέτει.

Η προσέλκυση, συχνά με υποτροφίες, και ενσωμάτωση των καλύτερων από άλλες χώρες, ενισχύει το πνευματικό υπόβαθρο, την επιστημονική κατάρτιση και τελικά τη δύναμη της αμερικανικής κοινωνίας.

Οι άνθρωποι αυτοί εξελίσσονται στους κορυφαίους επιστήμονες και επιχειρηματίες, και ως σύνολο συμβάλλουν καθοριστικά στη διαιώνιση της επιτυχίας της Αμερικής.

Εδώ και πολλές δεκαετίες, χιλιάδες αριστούχοι μαθητές και φοιτητές από τις περισσότερες χώρες του κόσμου –και την Ελλάδα– είχαν στόχο να μεταβούν για σπουδές στις ΗΠΑ. Ανακάλυπταν τα καλύτερα πανεπιστήμια. Ρωτούσαν φίλους και γνωστούς για μαθήματα και καθηγητές, για κοινωνικές δραστηριότητες, ακόμη και για τις γειτονιές των πόλεων όπου σκέφτονταν να πάνε.

Κλασικό ίσως παράδειγμα η Βοστώνη, που έχει ταυτιστεί με την ακαδημαϊκή αριστεία, καθώς εκεί βρίσκονται κορυφαία ιδρύματα όπως το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, το Αμχερστ κ.ά.

Τώρα, αυτοί οι αριστούχοι τελειόφοιτοι –και των ελληνικών λυκείων ή πανεπιστημίων στις περιπτώσεις μεταπτυχιακών σπουδών– κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Η Αμερική είναι δύο κόσμοι. Είναι γνωστές η προοδευτική και η συντηρητική πλευρά της. Και παρά το αξιοπερίεργο αυτής της συνύπαρξης, μερικές φορές την έβλεπε κανείς ως ακόμη ένα στοιχείο της ιδιαιτερότητας αυτή της μεγάλης χώρας.

Αλλά αυτή τη φορά υπερβαίνει τα όρια. Η δημαγωγία, η άγνοια, η εσωστρέφεια, η επίθεση στους άλλους γενικά, ο τερματισμός της χρηματοδότησης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εν μέσω πανδημίας προβληματίζουν και απωθούν. Ιδιαιτέρως τους αριστούχους που έχουν αναπτύξει κριτική σκέψη.

Η ισχυρότερη χώρα του κόσμου, με τη μεγαλύτερη και πιο ευέλικτη οικονομία, αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων. Εκπέμπει μια ενοχλητική εικόνα. Δεν έχει την αίγλη του παρελθόντος.

Καθώς χάνει τον θαυμασμό πολλών, κινδυνεύει να απολέσει και ένα σημαντικό κομμάτι της διεθνούς αριστείας που τη θεωρούσε φυσικό της προορισμό. Τους πρωτοπόρους και τους καινοτόμους εφευρέτες του αύριο. Τα εξαιρετικά μυαλά που συνέβαλαν στο να είναι αυτή που είναι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή