Αδηλο το μέλλον

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κρίσιμη θεωρείται η σημερινή μέρα, καθώς ο πρωθυπουργός θα αναγγείλει τις διαδικασίες χαλάρωσης των μέτρων που λήφθηκαν πριν από αρκετές εβδομάδες για να αντιμετωπισθεί η διασπορά του κορωνοϊού και να προστατευθεί ο πληθυσμός. Πολλοί περιμένουν με ανακούφιση αυτές τις εξαγγελίες, άλλοι πάλι με φόβο, αλλά στην πραγματικότητα τα μέτρα έχουν ήδη χαλαρώσει, όπως μπορεί εύκολα να παρατηρήσει ο οποιοσδήποτε. Η κυκλοφορία ανθρώπων και οχημάτων στους δρόμους και στις πλατείες έχει πολλαπλασιαστεί και αυξάνεται συνεχώς μετά τη Δευτέρα του Πάσχα. Είτε γιατί οι πολίτες «πλάνταξαν» από τόσες μέρες «κλεισούρας», είτε γιατί οι περισσότεροι νιώθουν ασφαλείς επειδή η Ελλάδα τα πήγε καλά σε αυτή τη φάση, είτε γιατί τα αστυνομικά όργανα δεν επιτηρούν πλέον με την ίδια αυστηρότητα, είτε για όλους αυτούς τους λόγους και μερικούς άλλους.

Στην πραγματικότητα, η κρίσιμη μέρα δεν είναι η σημερινή, παρόλο που είναι σαφές ότι η κυβέρνηση και οι ειδικοί επιστήμονες μετά φόβου Θεού πήραν τις αποφάσεις περί χαλάρωσης. Η κρίσιμη μέρα, ή μάλλον περίοδος, θα αρχίσει με την εφαρμογή των μέτρων χαλάρωσης και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν. Πάντως, το επιχείρημα κάποιων που σπεύδουν από τώρα να ξεχυθούν στους δρόμους, ή να αρχίσουν τις συναθροίσεις και τις επισκέψεις επειδή έκαναν την… προσφορά τους προς την κοινωνία ως έγκλειστοι τόσες μέρες, δεν ευσταθεί. Ούτε βέβαια ή μπουρδολογία εκείνων που είδαν την «κλεισούρα» ως τιμωρία, περιορισμό ατομικών ελευθεριών. Στους τελευταίους περιλαμβάνονται, επίσης, όσοι υποστηρίζουν ότι αν η χαλάρωση των μέτρων εξαιρεί γενικά τις ευπαθείς ομάδες, θα πρόκειται για έκφραση… ρατσισμού!

Αναμφίβολα, τόσο η κοινωνία όσο και η οικονομία δεν μπορούν να αντέξουν εγκλεισμό και «πάγωμα» πολλών μηνών. Αυτό ισχύει για όλες τις χώρες και γι’ αυτό οι απανταχού κυβερνήσεις αγωνιούν και σπεύδουν να προχωρήσουν στη χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Το γεγονός της έλλειψης βεβαιότητας περί τη συμπεριφορά του ιού υποκλίνεται μπροστά στους φόβους για τις βαριές επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι άλλωστε πολλοί οι οικονομολόγοι που προβλέπουν δεινά μεγάλης διάρκειας στις δυτικές κοινωνίες, αλλά και παγκοσμίως. Και όταν μιλάμε για δεινά, εννοούμε φτωχοποίηση, ανεργία, κλιμάκωση των ανισοτήτων, ενίσχυση αυταρχικών τάσεων, διάλυση θεσμών.

Ευτυχώς, αλλά προς το παρόν, τα δείγματα στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά, αν και προκαλούν εύλογες απορίες. Ισως επειδή η χώρα διακρίθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο στην αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, οι Ελληνες δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι, σίγουροι, υπερήφανοι και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Αντίθετα δηλώνουν λιγότερο ανασφαλείς, απογοητευμένοι, θυμωμένοι και ντροπιασμένοι. Σύμφωνα με νέα έρευνα της διαΝΕΟσις και της Μέτρον Ανάλυσις, στην οποία επίσης δηλώνεται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε θεσμούς και θεσμικά όργανα, αλλά και μικρότερη απέναντι στην Εκκλησία, τον συνδικαλισμό, τα κόμματα, τις ΜΚΟ και κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το συμπέρασμα από όλα τα παραπάνω είναι ότι δεν μπορεί να εξαχθεί… συμπέρασμα. Αδηλο και ρευστό το μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή