Θεωρείο (29/04/20)

3' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «κάδρο» των υφυπουργών

Αν δεν το παρατηρήσατε θα σας το επισημάνω: τις πολυαναμενόμενες ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα τις έκαναν χθες μόνον υφυπουργοί και κανένας υπουργός. Νίκος Χαρδαλιάς, Νίκος Παπαθανάσης, Θεόδωρος Λιβάνιος, Γιάννης Κεφαλογιάννης και Βασίλης Κοντοζαμάνης ήταν μόνοι στο «κάδρο». Η απόφαση, ωστόσο, δεν αποτελεί κάποια έκπληξη για όποιον θυμάται πως ήδη από την αρχή της πανδημίας είχαν οριστεί από κάθε υπουργείο ως εκπρόσωποι οι εν λόγω υφυπουργοί. Πάντως, για να αποφευχθούν τυχόν παρεξηγήσεις, ο σχεδιασμός είναι να ακολουθήσουν και οι υπουργοί όποτε χρειαστεί, αρχής γενομένης από σήμερα, οπότε η Νίκη Κεραμέως θα βρεθεί στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου των Τσιόδρα – Χαρδαλιά για να εξειδικεύσει τα μέτρα του υπουργείου Παιδείας.

Ανθρακας η «βόμβα»

Μία αποστροφή του Κώστα Κυρανάκη στον τηλεοπτικό σταθμό Κontra έγινε… θέμα και υποψιάζομαι πως θα γινόταν ακόμη μεγαλύτερο εάν δεν επισκίαζαν τα πάντα οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού. Ο βουλευτής της Ν.Δ., ερωτώμενος για το αν προβλέπει εκλογές, είπε πως δεν μπορεί να κάνει πρόβλεψη, ωστόσο πρόσθεσε πως «αν οι συνθήκες (σ.σ. μετά τον κορωνοϊό) είναι εντελώς διαφορετικές» και χρειαστεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα, θα μπορούσε ο Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή. Η  αποστροφή όπως ήταν λογικό αναπαράχθηκε δεόντως, με πολλά Μέσα να κάνουν λόγο για «βόμβα». Κακώς όμως. Ο βουλευτής εξέφραζε την προσωπική του εκτίμηση, αφού από το Μαξίμου έχουν κόψει τη σχετική συζήτηση με κάθε τρόπο. Εχει ενδιαφέρον, πάντως, πως ο ΣΥΡΙΖΑ επισήμως δεν τοποθετήθηκε, καθώς μάλλον η συζήτηση περί εκλογών είναι «μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα». Να πει πως τις θέλει δεν γίνεται, αφού οι δημοσκοπήσεις δεν αφήνουν τέτοια περιθώρια. Να πει ότι δεν τις θέλει, πάλι δεν γίνεται καθώς θα δείξει αδυναμία. Ισως η αναφορά Κυρανάκη να προβλημάτισε τελικά περισσότερο την Κουμουνδούρου παρά το Μαξίμου, που μέσω του Πέτσα έχει χαρακτηρίσει τα σενάρια για εκλογές «φοβίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Με τη συμμετοχή Θεοχάρη – Κόνσολα

Στην καθιερωμένη εβδομαδιαία τηλεδιάσκεψη των Ελλήνων ευρωβουλευτών της Ν.Δ. συμμετείχαν ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης και ο υφυπουργός Μάνος Κόνσολας. Η πρόσκληση για τη συμμετοχή τους έγινε από τον επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Βαγγέλη Μεϊμαράκη με σκοπό την ενημέρωση των ευρωβουλευτών για το σχέδιο της επόμενης μέρας στον τομέα του τουρισμού. Η «γαλάζια» ευρω-ομάδα έχει προγραμματίσει μάλιστα τηλεδιάσκεψη και με τους φορείς του τουριστικού κλάδου, προκειμένου οι ευρωβουλευτές να αποκτήσουν συνολική εικόνα για τα προβλήματα του τουρισμού. Και αυτά, όπως είπαν και οι αρμόδιοι υπουργοί, είναι πολλά, καθώς ο τουρισμός οδεύει ήδη προς τη μεγαλύτερη κρίση που έχει περάσει ποτέ…

Με ακριβώς 59 βουλευτές

Η πρώτη κοινοβουλευτική μονομαχία ύστερα από καιρό θα γίνει αύριο Πέμπτη στη Βουλή με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Από… κάτω θα υπάρχουν ακριβώς 59 βουλευτές! Και θα αναρωτηθείτε γιατί όχι 60. Το 59 δεν έχει προκύψει αυθαίρετα, καθώς βγήκε βάσει της οδηγίας του ΠΟΥ για τα άτομα που θα πρέπει να υπάρχουν σε ένα χώρο ανάλογα με τα τετραγωνικά. Αυτός ο κανόνας θα ακολουθηθεί και στην Προανακριτική, με την αναλογία εδώ να αντιστοιχεί σε 24 άτομα. Οπότε μπορεί να ησυχάσει και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που εξέφρασε τον φόβο για το κατά πόσον η συνεδρίαση θα τηρεί τους υγειονομικούς κανόνες.

Ενόχληση Τασούλα

Μένω στα της Βουλής, καθώς χθες υπήρξε δήλωση του προέδρου της, Κώστα Τασούλα, με αφορμή δημοσιεύματα, που έκαναν λόγο για υποβάθμιση του Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Ο κ. Τασούλας ενοχλήθηκε σφόδρα, γιατί όλο αυτό το διάστημα έχει υπερβάλει εαυτόν ώστε οι λειτουργίες της Βουλής να μη σταματήσουν, αλλά να γίνονται όλα όσα πρέπει τηρώντας πάντα τους κανόνες της επιδημίας. «Η Βουλή έμεινε ανοιχτή καθ’ όλη τη μέχρι τώρα διάρκεια της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης» και «τήρησε με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας για τα μέλη της και το προσωπικό της», ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως όλο αυτό το διάστημα «νομοθέτησε και άσκησε κοινοβουλευτικό έλεγχο με βάση προβλεπόμενες διαδικασίες οργανωμένης συζήτησης». Ο κ. Τασούλας, αναφέροντας πως υπήρχαν προτάσεις ακόμη και για κλείσιμο της Βουλής, υπογράμμισε πως δεν έγιναν δεκτές και αποφασίστηκε η αδιάκοπη λειτουργία της με τρόπο ιδιαίτερα προσεκτικό, ώστε να σταλεί και στην κοινωνία το σωστό μήνυμα.

Στο προσκήνιο ο Σκέρτσος

Είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού και ένας από τους τρεις –οι άλλοι δύο είναι οι Γρηγόρης Δημητριάδης και Γιώργος Γεραπετρίτης– που δεν λείπουν από καμία σύσκεψη. Ο λόγος για τον Ακη Σκέρτσο, ο οποίος χθες ήταν η πρώτη φορά που «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό, αφού ανέλαβε τη βασική παρουσίαση του σχεδίου της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα. Αρκετοί μάλιστα, εντός και εκτός Μαξίμου, τον προέτρεψαν η χθεσινή παρουσίαση να είναι μόνο η αρχή και να συνεχίσει να βγαίνει στο προσκήνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή