Η εξωτική είδηση της ημέρας

Η εξωτική είδηση της ημέρας

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Φίλε, αυτό είναι ένα drone”, αναφωνεί στο βίντεο ο πιλότος, ενώ ένα άλλο άτομο αναφέρει ότι “βλέπει έναν ολόκληρο στόλο από αυτά”. “Κινούνται όλα κόντρα στον άνεμο που έχει ταχύτητα 120 κόμβους στα δυτικά. Κοίτα αυτό το πράγμα φίλε, περιστρέφεται” λέει ο πρώτος πιλότος». Αντιγράφω από χθεσινή είδηση στην ιστοσελίδα της «Κ»: «ΗΠΑ: Το Πεντάγωνο δημοσίευσε απόρρητα βίντεο με μη αναγνωρισμένα εναέρια φαινόμενα».

Σύμφωνα με τους New York Times, δύο χειριστές καταδιωκτικών σε εκπαιδευτική αποστολή ρουτίνας κλήθηκαν να διερευνήσουν ένα μη αναγνωρισμένο αεροσκάφος εντοπίζοντας πάνω από τον Ειρηνικό «ένα επίμηκες αντικείμενο μήκους περίπου 12 μέτρων να αιωρείται περίπου 15 μέτρα πάνω από το νερό και το οποίο ξεκίνησε μια γρήγορη ανάβαση, καθώς οι πιλότοι το προσέγγιζαν, προτού πετάξει μακριά. “Επιτάχυνε με ταχύτητα που δεν έχω ποτέ ξαναδεί”, είπε ένας από τους πιλότους στην εφημερίδα».

Η είδηση θα αποτελέσει πιθανότατα «βούτυρο στο ψωμί» των απανταχού ουφολόγων: μοιάζει να επιβεβαιώνει την παμπάλαιη δοξασία τους ότι «η αλήθεια είναι εκεί έξω» και ότι οι μυστικές κρατικές υπηρεσίες μάς την κρύβουν.

Οι ουφολόγοι και οι συνωμοσιολόγοι γενικώς, πάσχουν από ακλόνητες βεβαιότητες που δεν εδράζονται πουθενά παρά μόνον σε υποκειμενικές ερμηνείες και στην αναβάθμιση προσωπικών πόθων σε αδιάσειστα τεκμήρια. Το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να μπλέξεις σε συζητήσεις μαζί τους: θα χάσεις, όπως χάνεις με οποιονδήποτε φλερτάρει με την παράνοια.

Ομολογουμένως, όμως, έχει κάτι εξωτικό μια τέτοια είδηση – ειδικά σε καιρό μαρασμού και εγκλεισμού όπως αυτός που διανύουμε τώρα. Το πιθανότερο είναι ότι ποτέ δεν θα μάθουμε τι ακριβώς συνέβη αλλά, υπό μία έννοια, πιάνω τον εαυτό μου να εύχεται αυτό που είδαν οι Αμερικανοί πιλότοι να ήταν κάτι αλλόκοτο. Από τους προϊστορικούς και αρχαίους χρόνους που ο άνθρωπος έβρισκε παντού θεούς και δαίμονες και επένδυε τα πάντα με μια σαγηνευτική μυθολογία έως σήμερα, φαίνεται πως ποτέ δεν αρκεί ο κόσμος να είναι απλώς αυτό που φαίνεται αλλά και κάτι άλλο, έξω από τα συνηθισμένα.

Για την ιστορία, ο πρώτος αστρονόμος που ασχολήθηκε σοβαρά με την αναζήτηση εξωγήινης ζωής ήταν ο Αμερικανός Φρανκ Ντρέικ (γενν. το 1930). Εργαζόταν στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Ραδιο-αστρονομίας στο Γκριν Μπανκ της Δυτικής Βιρτζίνια, όταν το 1960 οργάνωσε ένα σχετικό πείραμα, αναζητώντας εξωγήινη ζωή σε μακρινά ηλιακά συστήματα, ανιχνεύοντας ηλεκτρομαγνητικά σήματα στις συχνότητες των ραδιοκυμάτων.

Το νόστιμο ποιο είναι; Το πρόγραμμα ονομάστηκε «Οζμα», από την πριγκίπισσα Οζμα, της Σμαραγδένιας Πόλης του Οζ. Πάντως, την πιο ενδιαφέρουσα τοποθέτηση πάνω στο ερώτημα της ύπαρξης εξωγήινων πολιτισμών έκανε κάποτε ο μεγάλος Αρθουρ Κλαρκ: «Δύο τινά ισχύουν: είτε είμαστε μόνοι μας στο σύμπαν είτε όχι. Και τα δύο είναι εξίσου τρομακτικά». Θα πρόσθετα: και εξίσου συναρπαστικά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή