Θεωρείο (30/04/20)

3' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επεξήγηση της Γέφυρας

«Γέφυρα Ασφαλείας» ονόμασαν στο Μέγαρο Μαξίμου το σχέδιο της «νέας κανονικότητας» που παρουσιάστηκε πριν από δύο 24ωρα. Το όνομα έχει ενδιαφέρον και ρώτησα κυβερνητικό παράγοντα πώς προέκυψε. Η απάντηση έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. «Η γέφυρα που χτίζουμε», μου είπε, «πρέπει να προσφέρει σε κάθε περίπτωση ασφάλεια. Δηλαδή είναι μία γέφυρα που τη διασχίζει κάποιος και αν δει μπροστά του κινδύνους τότε μπορεί να γυρίσει πάλι πίσω ώστε να μείνει ασφαλής». Ουσιαστικά, η «Γέφυρα Ασφαλείας» είναι δύο λέξεις που περιγράφουν αυτό το οποίο λένε άπαντες οι κυβερνητικοί παράγοντες: είμαστε πλέον στη φάση άρσης των περιορισμών, αλλά αν χρειαστεί μπορεί και να ξαναπάρουμε νέα μέτρα.

«Φλερτ» ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ

Παραμένω πάνω στις γέφυρες, αλλά της άλλης πλευράς, της συριζαϊκής. Ενας από τους βασικούς γεφυροποιούς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι ο πολύπειρος και μετρ του πολιτικού παρασκηνίου Νίκος Μπίστης. Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επικοινωνεί τακτικά με στελέχη του ΚΙΝΑΛ και προσπαθεί να βρει σημεία που θα δημιουργήσουν κοινό μομέντουμ. Οπως για παράδειγμα μου λένε πως συνέβη στο θέμα της πρώτης κατοικίας. Αν το φλερτ καταλήξει κάπου, τότε ο Μπίστης θα έχει παίξει σημαντικό ρόλο.

Επιζητούν συνεργασία

Γενικά, πάντως, η τάση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι καθαρά υπέρ της συνεργασίας με το ΚΙΝΑΛ. Πηγές μου στον ΣΥΡΙΖΑ μου μετέφεραν πως αυτό αποτυπώθηκε καθαρά και ξάστερα στο χθεσινό Πολιτικό Συμβούλιο της Κουμουνδούρου. Μάλιστα, στο κείμενο που ακολούθησε αποτυπώθηκε αυτή η τάση, αλλά πολύ πιο ήπια για ευνόητους λόγους.

Εκλογικός συναγερμός

Ουσιαστικά στον ΣΥΡΙΖΑ τείνουν καθαρά χείρα φιλίας στο ΚΙΝΑΛ, καθώς φοβούνται τον εκλογικό αιφνιδιασμό. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγησή του τόνισε πως οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, ώστε να δείξει πως δεν τις βλέπει αρνητικά. Τα κουκιά, πάντως, δεν βγαίνουν και σίγουρα θα θέλει τη βοήθεια του μικρού κεντροαριστερού κόμματος, το οποίο κρατά συμπαγές ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 6%.

Ο Τσίπρας και η παρέα του

Μένω στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ξέρω πως τα εσωτερικά του πάντα ιντριγκάρουν πολύ κόσμο. Γράφαμε τις προάλλες αν θυμάστε –σίγουρα το θυμάστε– πως η πτέρυγα των πασοκογενών είναι δυσαρεστημένη από τον ακούσιο ή εκούσιο παραγκωνισμό της. Για τους παρατηρητικούς να φέρουμε ως παράδειγμα τον Χρήστο Σπίρτζη που τελευταία δεν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή όπως άλλοτε. Βεβαίως δεν είναι ο μόνος. Πολλά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανήκουν στις κεντρώους… αναζητούνται. Αντίθετα, μπροστά το τελευταίο διάστημα είναι και πάλι η «παρέα Τσίπρα». Ετσι αποκαλούν οι πασοκογενείς τον στενό πυρήνα του 3%. Και δεν το λένε καθόλου θετικά.

Η απουσία Ζαχαράκη

Σας είπα πολλά κεντροαριστερά σήμερα και επιστρέφω στο γαλάζιο στρατόπεδο. Στην προχθεσινή ενημέρωση των υφυπουργών έλειπε το Παιδείας. Λογικό θα πει κάποιος, καθώς το σχέδιό του αφορά εκατομμύρια οικογένειες και επιλέχθηκε να παρουσιαστεί ξεχωριστά από την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως. Από τη χθεσινή ενημέρωση έλειπε η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η οποία εντέλει δεν εμφανίστηκε ούτε την Τρίτη ούτε την Τετάρτη. Αρκετοί το χαρακτήρισαν αδικία, καθώς η υφυπουργός έχει δουλέψει αρκετά το τελευταίο διάστημα. 

Τρισδιάστατη Αρχαία Ολυμπία

Μικρό διάλειμμα από τα πολιτικά, να σας πω ένα ωραίο αρχαιολογικό νέο, από αυτά που μου αρέσουν πολύ. Η Microsoft με μία εφαρμογή της θα αναπαριστά εικονικά την Αρχαία Ολυμπία! Πρόκειται για χορηγία του αμερικανικού κολοσσού της νέας τεχνολογίας που εγκρίθηκε από το ΚΑΣ, το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα υπέρ της αποδοχής της πρότασης για την Πολιτιστική Χορηγία, η οποία προβλέπει την υλοποίηση της ψηφιακής εφαρμογής που θα δίνει στους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου της Ολυμπίας, και του Μουσείου της Αρχαίας Ολυμπίας, τη δυνατότητα θέασης τρισδιάστατων παραστάσεων των μνημείων, όπως αυτά εκτιμάται, με βάση τα στοιχεία της επιστημονικής έρευνας, ότι υφίσταντο στην αρχαιότητα.

Τρία χρόνια για επιστροφή στο… 2019

Ο Ντέιβιντ Καλχούν είναι ο CEO της Boeing. Χθες, σε επίσημη ενημέρωση που έκανε σε μετόχους και επενδυτές προέβλεψε το εξής δυσοίωνο: ο αριθμός των επιβατών στις αερομεταφορές θα επιστρέψει σε δύο ή τρία χρόνια στα επίπεδα του 2019. Αυτό για τον ελληνικό τουρισμό δεν είναι καλό νέο…

Επαναφορά Αβραμόπουλου

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε η πρόσφατη επανεμφάνιση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος, έπειτα από καιρό, επέλεξε να μιλήσει δημόσια (ΕΡΤ) για την επικαιρότητα και την πανδημία. Ο τέως επίτροπος χρησιμοποίησε κολακευτικά λόγια για την προσπάθεια της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού έναντι της COVID-9. Η ευθεία πάντως κριτική του τέως επιτρόπου στην Ε.Ε., την οποία κατηγόρησε για έλλειμμα αλληλεγγύης στη διαχείρισή της στον κορωνοϊό, έκανε πολλούς να σχολιάσουν πως ο πρώην αντιπρόεδρος της Ν.Δ. πραγματοποιεί οριστική επιστροφή στα ελληνικά δρώμενα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή