Γυναίκες και πανδημία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συνέντευξή του στη χθεσινή Ζeit, ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λέει κάτι ενδιαφέρον: ότι μπορεί η πανδημία να ωφελήσει τελικά τις γυναίκες επειδή επανεκτιμήθηκε το είδος της εργασίας που προσφέρουν, συχνότερα από ό,τι οι άνδρες (νοσηλευτικό προσωπικό, ταμίες σούπερ μάρκετ, κ.λπ.). Κατά τον πρώην υπουργό Οικονομικών της χώρας, η κρίση μπορεί σταδιακά να αναβαθμίσει τη θέση των γυναικών όχι μόνο στους χώρους εργασίας αλλά και στην κοινωνία συνολικότερα.

Βλέπουμε πολλά αφιερώματα, κυρίως στον ξένο Τύπο, για τις γυναίκες-ηρωίδες που στελέχωσαν τα επαγγέλματα πρώτης γραμμής. (Στον αντίστοιχο ελληνικό υπήρχε ο τίτλος «το ωραίο φύλο», οπότε σταμάτησα να διαβάζω). Τα διεθνή MME επιχειρούν εξάλλου να ερμηνεύσουν γιατί οι γυναίκες ηγέτες, από τη Νεοζηλανδή Τζασίντα Αρντερν μέχρι την καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, τα πήγαν καλύτερα στη διαχείριση της κρίσης. Μήπως επειδή δεν έχουν γαλουχηθεί με υπερμεγέθη εγώ, προκρίνουν τη δημόσια υγεία και κοινωνική συνοχή αντί του ναρκισσισμού τους; Μήπως γιατί δεν θεωρούν πως τσιτάροντας Θουκυδίδη ισοφαρίζουν τη συμβατική επιστημονική γνώση κι εμπειρία, ούτε προορίζονται εξ απαλών ονύχων για τσωρτσιλικής εμβέλειας ομιλίες και πειραματικές μοναχικές αυτοχειρίες (όρα Μπόρις Τζόνσον και Ντόναλντ Τραμπ);

Αυτή είναι η θετική ανάγνωση της σχέσης των γυναικών με την πανδημία. Οπως και το γεγονός ότι για κάποιο λόγο ο κορωνοϊός είναι πιο επιεικής στο γυναικείο ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να εξετάζεται το ενδεχόμενο θωράκισης των ανδρικών οργανισμών με οιστρογόνα. Η συνέχεια της ιστορίας όμως είναι αποκαρδιωτική. Κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, με απόφαση επιτροπών εμπειρογνωμόνων, που στελεχώνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα (οποία έκπληξη!) από άνδρες. Οπισθοχώρηση της γυναικείας χειραφέτησης στη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού, καθώς η φροντίδα των παιδιών, των νοικοκυριών και της τηλεκπαίδευσης πέφτει κυρίως στις γυναίκες. Οι άνδρες είναι πολύ απασχολημένοι: έχουν να συμμετάσχουν σε απανωτές τηλεδιασκέψεις. Τρεις δολοφονίες γυναικών στην Ισπανία στη διάρκεια του λοκντάουν, μία στην Ιταλία όταν ο δράστης θεώρησε ότι η σύντροφός του τον «κόλλησε». Δραματική κλιμάκωση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων, χωρίς όμως αντίστοιχη αύξηση των καταγγελιών, προφανώς εξαιτίας του φόβου των θυμάτων να απευθυνθούν στην αστυνομία.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε μια αισιόδοξη πρόβλεψη. Η πραγματικότητα, αντίθετα, επιβεβαιώνει ότι η κρίση σπάνια είναι ευκαιρία. Απλώς ενισχύει υπάρχουσες ανισότητες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή