Κάνοντας και διορθώνοντας

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι πρωτόγνωρη η εξάπλωση ενός φονικού ιού, ασχέτως αν το ξεχάσαμε. Υπήρξαν πανδημίες και στο παρελθόν, η αντιμετώπιση των οποίων αφέθηκε στον Θεό, στη μοίρα, δηλαδή στην ανοσία της αγέλης. Αυτό που βλέπουμε για πρώτη φορά στην Ιστορία είναι η προσπάθεια των κρατών να την αντιμετωπίσουν ελαχιστοποιώντας τις απώλειες κι αυτό –η προτεραιότητα, δηλαδή, στη ζωή– είναι δείγμα προόδου των ανθρώπινων κοινωνιών.

Η αλήθεια επίσης είναι ότι ουδείς παγκοσμίως γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Ολοι, ακόμη και σε πολύ ισχυρότερες χώρες της Ελλάδος, βαδίζουν με το «κάνοντας, βλέποντας και διορθώνοντας». Το φωνάζουν οι επιστήμονες όλης της υφηλίου, το τονίζει κάθε μέρα ο πανελληνίως συμπαθής κ. Σωτήρης Τσιόδρας. «Είναι πολλά αυτά που δεν ξέρουμε, πρέπει να δούμε όλα τα δεδομένα πριν καταλήξουμε σε συμπεράσματα», λένε.

Οι μόνοι –πλην του Ντόναλντ Τραμπ– που δηλώνουν ότι ξέρουν τι πρέπει να γίνει είναι οι αντιπολιτευόμενοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η «γνώση» τους δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα αλλά στο δόγμα της «δομικής αντιπολίτευσης»: για κάθε «ναι» της κυβέρνησης έχουν ένα «όχι» και αντιστρόφως. Οπως πολιτεύεται ο Αμερικανός πρόεδρος, αντιδρούν κι αυτοί. Ο πρώτος βασίζεται σε «προαισθήματα» («I have the hunch…», λέει συχνά στις ανεκδιήγητες συνεντεύξεις Τύπου) οι δεύτεροι σε συναισθήματα: «Μακάρι τα συναισθήματα αυτά να αποδειχθούν υπερβολικά», καταλήγει η τελευταία ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την ανακοίνωση της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης διαπίστωσε ότι στο διάγγελμα που απηύθυνε ο πρωθυπουργός, «υπάρχει πολύ μεγάλη απουσία κάθε αναφοράς στο πώς θα μείνουμε όρθιοι, οικονομικά, κοινωνικά, ψυχολογικά, ως μονάδες και οικογένειες» («Στο Κόκκινο» 29.4.2020). Δηλαδή το μόνο που λείπει τώρα είναι να στέλνουμε SMS στο 13033, σχετικώς με την ψυχολογική μας κατάσταση. 1 για ηρεμία, 2 για νευράκια, 6 για οργή…

Εχει πέσει πανικός στην αντιπολίτευση μετά την παγκόσμια αναγνώριση ότι η κυβέρνηση τα πήγε καλά σε σχέση με την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να ακούμε άλλα αντ’ άλλων. Οι πολίτες «δεν άκουσαν τι θα γίνει με τις κλειστές επιχειρήσεις που θα πρέπει να καταβάλουν το 60% του ενοικίου τους. Πού θα τα βρουν αυτά τα χρήματα; Και οι μικροϊδιοκτήτες πού θα βρουν το 60% του ενοικίου για να πληρώσουν με τη σειρά τους τις δικές τους υποχρεώσεις;» ρώτησε ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κ. Αλέξης Χαρίτσης κατέφυγε σε επιχειρήματα μητροπολιτών: «Ανοίγουν τα κομμωτήρια αλλά όχι η Βουλή», είπε στον «Αθήνα 984» (29.4.2020).

Δύσκολο πράγμα η εποικοδομητική αντιπολίτευση. Οπως φαίνεται, στη μετά κορωνοϊό εποχή, δεν θα αλλάξουν όλα, όπως προβλέπουν οι αισιόδοξοι. Σίγουρα δεν θα αλλάξει η αντιπολίτευση και το γεγονός ότι ακραίοι τραβούν τον ΣΥΡΙΖΑ από το μανίκι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή