ΑΠΟΨΕΙΣ

Εκκλησία και κυβέρνηση

Η εξαγγελία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την Τρίτη, ότι η λειτουργία των εκκλησιών θα επιτραπεί με τη συμμετοχή των φιλακόλουθων χριστιανών από τη 17η Μαΐου ήταν μια προσπάθεια σχετικής στηρίξεως του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερωνύμου. Μένει να αποδειχθεί εάν αρκεί για την αποκατάσταση σχέσεων εκκλησιάσματος και κυβερνήσεως.

Η απόφαση της κυβερνήσεως να εφαρμόσει αυστηρότατο lockdown στη συμμετοχή των πιστών στις θείες λειτουργίες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο υπερβάλλων ζήλος που επέδειξε η Πολιτεία σε όσους ιερείς παραβίασαν τις περιοριστικές αποφάσεις, η παραπομπή του μητροπολίτου Κερκύρας σε δίκη, σε αντίθεση με τη σχετική ανοχή που επεδείχθη κατά τον εορτασμό του Ραμαζανίου στη Θράκη, έχουν εξάψει επικίνδυνα τα πνεύματα.

Ωστόσο, κατά γενική εκτίμηση, το κλίμα που αναμένεται πως θα κυριαρχήσει, σήμερα, στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο θα είναι μάλλον ήρεμο. Θέμα ανατροπής του Αρχιεπισκόπου δεν τίθεται βεβαίως. Ο κ. Ιερώνυμος είναι επιδέξιος χειριστής των ισορροπιών και αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από όσους ιεράρχες φιλοδοξούν να τον διαδεχθούν.

Κρίσεις στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας υπήρξαν σοβαρότατες στο παρελθόν, αλλά αυτές συνέβαιναν επί κυβερνήσεων Αριστεράς – μετριοπαθούς ή ακραίας, αδιάφορο. Για πρώτη όμως φορά η αντιπαράθεση αφορά τους φιλακόλουθους χριστιανούς με τη λεγόμενη Δεξιά. Ηταν αυτή ακριβώς η κατηγορία των πολιτών που, αντιδρώντας με αποστροφή στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χάρισε αυτοδυναμία στη Ν.Δ. κατά τις τελευταίες εκλογές.

Η όλη διαχείριση της κρίσεως κατέδειξε ότι η παρούσα εκσυγχρονιστική κυβέρνηση δεν κατανοεί σε βάθος τα εκκλησιαστικά ζητήματα. Ο μόνος υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων που είχε αντίληψη των θεμάτων αυτών ήταν ο κ. Νίκος Φίλης, που όμως συνεκρούσθη βιαιότατα με την Εκκλησία και αποπέμφθηκε. Είναι και αυτό ένα από τα παράδοξα στη χώρας μας.

Αυτό που αναμένεται να επιτευχθεί σε αυτή τη φάση είναι μια κάποια εκεχειρία. Αλλά εάν η κυβέρνηση επιχειρήσει να επιβάλει απαγόρευση στη μετάληψη των πιστών, τότε είναι βέβαιο πως θα οδηγηθούμε σε ρήξη, με όντως απρόβλεπτες συνέπειες.