ΑΠΟΨΕΙΣ

Δύσκολη η απόφαση για πρόωρες εκλογές

Η συζήτηση μεταξύ αρχηγών που έγινε στη Βουλή παραμονή της Πρωτομαγιάς συμβόλισε σε μεγάλο βαθμό την επιστροφή στην κομματική αντιπαράθεση, παράλληλα με τη χαλάρωση των μέτρων. Δεν ήταν συζήτηση με ένταση και υψηλούς τόνους, ίσως γιατί οι αντίπαλοι δεν έχουν… ζεσταθεί ακόμη, κυρίως όμως γιατί η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν είχε ουσιαστικά επιχειρήματα κατά του τρόπου αντιμετώπισης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση. Οι δημοσκοπήσεις άλλωστε έστειλαν σαφή μηνύματα αποδοχής της κυβέρνησης και των μέτρων στην πρώτη φάση.

Ενώ λοιπόν η συζήτηση για τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην περίοδο του «μένουμε μέσα» δεν είχε νόημα, καθώς αποδείχθηκαν επιτυχημένες κατά γενική ομολογία, είχαν φανερή αντιπολιτευτική σημασία όσα ειπώθηκαν από πλευράς υγειονομικής στη φάση που αρχίζει από αύριο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει πώς και πώς να δημιουργηθούν προβλήματα με την επαναλειτουργία των σχολείων (το ρίσκο είναι όντως σημαντικό).

Αλλά τη μεγαλύτερη πολιτική σημασία είχαν όσα είπαν ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί για τις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και τις σκοτεινές προοπτικές της. Γιατί δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι προοπτικές είναι σκοτεινές, απόδειξη τα στοιχεία της ύφεσης στις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Η πολιτική σημασία της συζήτησης περί τα οικονομικά είναι βεβαίως αυταπόδεικτη, ενόψει μάλιστα των τεράστιων δυσκολιών που είναι ήδη εμφανείς, μαζί με την αοριστία που περιβάλλει τη διάρκεια της πανδημίας και τη συμπεριφορά του ιού τους επόμενους αρκετούς μήνες. Αλλά προκύπτει και από τη σχεδόν χειροπιαστή αίσθηση ότι το ενδεχόμενο διενέργειας πρόωρων εκλογών υπάρχει στον αέρα, παρά τις διαψεύσεις της κυβέρνησης. Κάποιοι από τους αρχηγούς αναφέρθηκαν έμμεσα, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για αναπόφευκτο και ότι το επιθυμεί –ήταν εμφανής η προσπάθειά του να χαρακτηρίσει αλαζονικό τον πρωθυπουργό, υπονοώντας παράλληλα ότι έχει στοιχεία για σκάνδαλα υπουργών, και αντίστοιχα η προσπάθεια του Κυρ. Μητσοτάκη να μην του δίνει τη σημασία που εκείνος προσδοκούσε–, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το θέμα των εκλογών απασχολεί πολύ το επιτελείο του κόμματός του.

Η αλήθεια έχει διάφορες πτυχές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν γίνονταν τώρα εκλογές, ο Κυρ. Μητσοτάκης θα σάρωνε και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συντριπτική. Δεν αμφισβητείται το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ τρέμουν τις εκλογές, όσο και αν θέλουν να δείξουν ότι δεν τις φοβούνται. Ειδικά ο Αλ. Τσίπρας γνωρίζει ότι μια τέταρτη κατά σειράν ήττα με μεγάλη διαφορά, που μπορεί να ακολουθηθεί και από πέμπτη αμέσως, λόγω εκλογικού συστήματος, μάλλον θα σημάνει το τέλος της ηγεσίας του στο κόμμα, ίσως και τη διάλυση του τελευταίου. Τέλος, πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έχει πάρει καμία απόφαση περί εκλογών. Η κατάσταση παραμένει πολύ ρευστή και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις εξελίξεις, ούτε τι μπορεί να συμβεί ώς το φθινόπωρο. Με τη θηλιά της οικονομίας να σφίγγει, η σημερινή υπεροχή της κυβέρνησης στους ψηφοφόρους μπορεί να μειωθεί ή ακόμη και να εξατμιστεί ώς τότε.

Με λίγα λόγια, η απόφαση της κυβέρνησης για προσφυγή στις κάλπες, τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο, δεν είναι απλή υπόθεση, όσο και αν οι σημερινές προβλέψεις είναι ότι το κλίμα την ευνοεί, με δεδομένες τις επιδόσεις της. Δηλαδή την επιτυχέστατη αντιμετώπιση της κορωνοϊκής πανδημίας στην πρώτη φάση και τα μέτρα που παίρνει για την ανακούφιση των πάρα πολλών πληττομένων οικονομικά. Με δεδομένες όμως τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και της κυβέρνησης, πολλά εξαρτώνται από το βάθος της ύφεσης και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ποσοτική και ποιοτική στήριξη των οικονομιών. Παράγων προβληματισμού είναι φυσικά και το σύστημα-νάρκη της απλής αναλογικής. Για φανταστείτε να πάρει 147-148 βουλευτές ο Κυρ. Μητσοτάκης, να του προσφέρει ψήφο εμπιστοσύνης ο Κυρ. Βελόπουλος ας πούμε, και να πρέπει να αποφασίσει εάν θα πάει ή όχι σε επαναληπτικές εκλογές αμέσως. Με πιο ευνοϊκό σύστημα πλέον μεν, αυξάνοντας την περίοδο αστάθειας στη χώρα δε…

Κανονικά και πολιτικά, η πρώτη ανάγνωση λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει τις πρόωρες εκλογές (που θα γίνουν με λίστα) αν τα πράγματα πάνε σχετικά καλά ώς το φθινόπωρο. Είναι ευκαιρία να συντρίψει τον ΣΥΡΙΖΑ και να πάρει μεγάλη ανάσα για τα επόμενα τέσσερα δύσκολα χρόνια στην οικονομία. Αλλά σίγουρα δεν πρόκειται για εύκολη απόφαση!