Θεωρείο (05/05/20)

3' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το παρασκήνιο μιας συνέντευξης

Πριν από περίπου μία εβδομάδα, το CNN έκανε κρούση στο Μέγαρο Μαξίμου πως θέλει να στείλει απεσταλμένο για να καταγράψει το πώς η Ελλάδα κατάφερε και αντιμετώπισε με επιτυχία τον ιό και παράλληλα να παρουσιάσει την πρώτη μέρα άρσης του Lockdown. Πράγματι, το Σάββατο το πρωί προσγειωνόταν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» ο Νικ Ρόμπερτσον για να καλύψει το θέμα. Η αρχική σκέψη ήταν να υπάρχουν δηλώσεις του πρωθυπουργού εντός του ρεπορτάζ. Ο σχεδιασμός, ωστόσο, άλλαξε, καθώς η συνέντευξη του πρωθυπουργού που έγινε την Κυριακή το απόγευμα αποφασίστηκε να μεταδοθεί μόνη της, αποτυπώνοντας το ενδιαφέρον του δικτύου για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα και για τον τρόπο διαχείρισης του ιού. Ο απεσταλμένος του αμερικανικού δικτύου πλην της συνέντευξης Μητσοτάκη έχει κάνει εκτενές ρεπορτάζ στον «Ευαγγελισμό», στα ΜΜΜ ακόμα και σε κομμωτήρια, το οποίο θα μεταδοθεί σήμερα, προσφέροντας μία ακόμα πρώτης τάξεως διαφήμιση στη χώρα σε διεθνές κοινό. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Νικ Ρόμπερτσον αποτυπώνει ακόμα και την καραντίνα στην οποία μπήκε στο αεροδρόμιο μέχρι να βγει το τεστ που του έγινε για κορωνοϊό.

Η κριτική της Μενδώνη

Μετά τα διεθνή ρεπορτάζ, προσγείωση στην ελληνική πραγματικότητα. Μαθαίνω πως η Λίνα Μενδώνη ήταν ενοχλημένη με τον τρόπο που διαχειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα του πολιτισμού. Μάλιστα, η αρμόδια υπουργός δεν… έκρυψε αυτή τη δυσαρέσκεια, όπως γίνεται συνήθως, αλλά την εκδήλωσε δημοσίως σε συνέντευξή της. Μιλώντας στον ιστότοπο iefimerida άσκησε κριτική τόσο για την απουσία του τομέα της από την κεντρική ενημέρωση της περασμένης εβδομάδας, όσο και για τον τρόπο που χειρίστηκε ο υφυπουργός κ. Παπαθανάσης το θέμα. «Ο πολιτισμός είναι βέβαιο ότι έχει τεχνοκρατικές πτυχές και παραμέτρους, αλλά δεν πρέπει να τον αντιμετωπίζουμε μόνο έτσι. Από τη συγκεκριμένη συνέντευξη λοιπόν, ναι, έλειψε ο πολιτισμός, αλλά ίσως και καλώς έλειψε» ανέφερε, προσθέτοντας πως «ο υφυπουργός Ανάπτυξης που μίλησε για τα σινεμά τα ανέφερε ως επιχειρήσεις».

Διόρθωση λάθους

Η κυβέρνηση, πάντως, όπως έχει ξανακάνει, επέδειξε αντανακλαστικά. Στο Μαξίμου αντελήφθησαν γρήγορα ότι στο συγκεκριμένο κομμάτι υπήρξε κενό και έσπευσε να το καλύψει. Χθες, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε εκτενή αναφορά στο κυβερνητικό σχέδιο για τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου και των ανθρώπων του πολιτισμού. Αυτό άλλωστε είναι ένα από τα θετικά του πρωθυπουργού: δεν διστάζει να παραδέχεται λάθη και να τα διορθώνει όπως έκανε πρόσφατα και στο θέμα των voucher.

Φάουλ του Ζέρβα

Πρώτη μέρα άρσης της καραντίνας χθες και η δημοτική αστυνομία Θεσσαλονίκης έκοψε αρκετές κλήσεις με το… καλημέρα. Αρκετοί μάλιστα Θεσσαλονικείς σχολίασαν αρνητικά την… ετοιμότητα της αστυνομίας. Το γεγονός ότι ήταν η πρώτη μέρα άρσης των περιορισμών και υπήρχε μάλιστα η κεντρική εντολή από την κυβέρνηση για χρήση όσο το δυνατόν περισσότερο των Ι.Χ. ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα ΜΜΜ, έπρεπε να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ελαστικότητα, κάτι που δεν έγινε και εκ των πραγμάτων κάποιοι το χρέωσαν στον δήμαρχο της πόλης που θα έπρεπε να δώσει σχετική εντολή για αυτοσυγκράτηση.

Ο χάρτης του Χατζηδάκη

Ο Χατζηδάκης χθες στο βήμα της Βουλής απέκρουσε την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας πολλές από τις ανακολουθίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κορυφαία, ωστόσο, ήταν ένας χάρτης. Τι έδειχνε αυτός; Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον Χατζηδάκη πως επιτρέπει δραστηριότητα σε περιοχές Natura. O υπουργός Περιβάλλοντος έβγαλε έναν χάρτη που έδειχνε όλα τα οικόπεδα που παραχωρήθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ για εξορύξεις πετρελαίου και περιλαμβάνουν περιοχές Natura.

Στο μπλέντερ

Τα παραπάνω πάντως αναδεικνύουν την αντιπολιτευτική δυστοκία του ΣΥΡΙΖΑ. Σε περιοχές Νatura επιτρέπεται δραστηριότητα σε διαβαθμίσεις. Και ένα κόμμα που έχει περάσει από τη διακυβέρνηση της χώρας το γνωρίζει. Τελευταία, ωστόσο, φαίνεται πως η αξιωματική αντιπολίτευση ξαναρίχνει τα πάντα στο μπλέντερ και όπου βγει.

Η πράσινη αιχμή

Μια ενδιαφέρουσα αιχμή, που πέρασε κάτω από τα… ραντάρ, άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της διεθνούς πρωτοβουλίας Coronovirus Global Response, που στόχο έχει την οικονομική ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Ο Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα θετικά βήματα που γίνονται και τη συνεργασία στο κομμάτι αυτό, βρήκε την ευκαιρία να εκφράσει την ελπίδα πως θα γίνει κάτι αντίστοιχο και για την… κλιματική αλλαγή, ξαναβάζοντας στην ατζέντα ένα θέμα που λόγω κορωνοϊού έχει ξεχαστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή