Θεωρείο (06/05/20)

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ηταν μέσα Μαρτίου που η κυβέρνηση ξεκινούσε να παίρνει τα πρώτα περιοριστικά μέτρα γα την αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι εκκλησίες δεν ήταν μέσα σε αυτά, καθώς το ζήτημα ήταν ιδιαιτέρως λεπτό στη διαχείρισή του, καθώς είχε να κάνει με δόγμα και πίστη. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε βρήκε την πρώτη ευκαιρία για αντιπολίτευση και κοπτόμενος για τις συναθροίσεις ζήτησε –και ορθώς– την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα με την πανδημία. Γιατί τα θυμήθηκα αυτά δύο μήνες μετά; Γιατί η τελευταία συγκέντρωση στο Σύνταγμα για το περιβάλλον από διάφορες ΜΚΟ όχι μόνο δεν καταδικάστηκε κεντρικά από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά είχε και… συμμετοχή βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του νεότερου Νάσου Ηλιόπουλου, και πραγματοποιήθηκε χωρίς κανένα μέτρο προστασίας σε βαθμό προκλητικό. Τα δύο μέτρα και δύο σταθμά αποτυπώνουν πως η ευκαιριακή και πολλές φορές προσχηματική αντιμετώπιση των πραγμάτων δεν μπορεί να εγκαταλείψει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Το χειροκρότημα Βούτση στον πρωθυπουργό

Στα αξιοσημείωτα  της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή ήταν το χειροκρότημα του τέως προέδρου της Βουλής και κορυφαίου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση στον πρωθυπουργό! Το σπάνιο ενσταντανέ σημειώθηκε κατά την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στους νεκρούς της Marfin. Πλην του κ. Βούτση, που έδειξε με την κίνησή του αυτή για ακόμη μία φορά ότι αν μη τι άλλο διαθέτει πολιτικό βάθος, κανείς άλλος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έκανε κάτι παρόμοιο.

Το «μάτι» του Μητσοτάκη

Μένω στη Βουλή. Χθες, κατά τη διάρκεια της ομιλίας Μητσοτάκη, εμφανίστηκε στα υπουργικά έδρανα και ο Γιώργος Γεραπετρίτης. Ο υπουργός Επικρατείας δεν αποχώρησε ούτε μετά τη ομιλία του πρωθυπουργού, αλλά παρέμεινε στα υπουργικά έδρανα παρακολουθώντας περαιτέρω τη συζήτηση. Η παρουσία του υψηλού κυβερνητικού στελέχους ερμηνεύεται αφενός ως προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού για το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, αφετέρου συνδέεται με το γεγονός πως ο υπουργός ασχολήθηκε και ο ίδιος προσωπικά με πολλές πτυχές του νομοσχεδίου.

Οι τρεις… σωματοφύλακες

Και χθες είχαμε αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μαξίμου με επίκεντρο την επόμενη μέρα. Στην κομβικότερη όλων που αφορούσε την εστίαση, όπου συμμετείχε πλήθος υπουργών, κυβερνητικών στελεχών και οι δήμαρχοι Αθήνας και Θεσσαλονίκης, τέθηκαν επί τάπητος όλες οι παράμετροι. Αυτή τη στιγμή τίποτα δεν είναι βέβαιο, αν και στο τραπέζι υπάρχει το σενάριο για άνοιγμα του κλάδου νωρίτερα, όπως είχε γράψει η «Κ» από την Κυριακή. Μια τριπλέτα, μάλιστα, κυβερνητικών στελεχών –ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Παπαθανάσης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος–  είναι από εκείνους που πιέζουν για «όσο το δυνατόν πιο… γρήγορα», μεταφέροντας την πίεση του κλάδου της εστίασης στην κεντρική κυβέρνηση.

Ασπίδα Μητσοτάκη σε ΠτΔ

Λίγοι ίσως πρόσεξαν τη λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά. Η προ ημερών εθιμοτυπική συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα «επαναλαμβάνεται κάθε μήνα», όπως μας πληροφόρησε η σχετική ανακοίνωση του Μαξίμου. Διόλου τυχαίο. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δεχθεί με το καλημέρα της θητείας της πολλές ανοίκειες επιθέσεις και η αναφορά για μηνιαία συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελεί το συμβολικό δίχτυ προστασίας του πρωθυπουργού στη νέα Πρόεδρο.

Τα σενάρια συνωμοσίας

Στους Ελληνες αρέσει να δημιουργούν πρότυπα ώστε μετά να έχουν την… ευχαρίστηση να τα γκρεμίζουν. Γνωστή η εικόνα σε όλη την πρόσφατη –και όχι μόνο– ιστορία μας. Η συγκεκριμένη παθογένεια ταιριάζει γάντι στην κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες ο Σωτήρης Τσιόδρας. Τελευταίο κρούσμα, η αναφορά του καθηγητή πως αν κάποιος πάσχει από COVID-19, δεν σημαίνει πως θα πεθάνει από COVID-19. Mια αυτονόητη παραδοχή που συνοδεύτηκε από τη στατιστική ανάλυσή πως όποιος πέθαινε έχοντας COVID-19, ακόμα και αν η αιτία θανάτου ήταν άλλη, έμπαινε στη λίστα θανόντων με αιτία τον κορωνοϊό ώστε να υπάρχει πλήρης βεβαιότητα στη στατιστική ανάλυση. Η αναφορά του καθηγητή τροφοδότησε σενάρια συνωμοσίας ότι «φούσκωσαν τους θανάτους», την ώρα που το προηγούμενο διάστημα υπήρχε το σενάριο συνωμοσίας πως στην κυβέρνηση… κρύβουν νεκρούς για να εμφανιστούν ως πετυχημένοι στη διαχείριση του κορωνοϊού. Γενικά σε σενάρια συνωμοσίας να βρισκόμαστε…

Διέψευσε Τζανακόπουλο

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε πει στην κατάθεσή του στην Προανακριτική ότι η κ. Ξένη Δημητρίου γνώριζε πως η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα θα διαβιβαστεί τις «επόμενες ώρες ή ημέρες». Η ίδια η κ. Δημητρίου έχει αντίθετη άποψη καθώς χθες στη δική της κατάθεση υποστήριξε πως δεν γνώριζε ότι θα σταλεί η δικογραφία για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα την ημέρα που την επισκέφθηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Κάποιος από τους δύο προφανώς και δεν λέει αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή