Θεωρείο (07/05/20)

3' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία ανάρτηση με δύο λάθη

Δεν ήταν ώρα να ανοίξει (και) τέτοια συζήτηση. Μία άστοχη αναφορά της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» που χαρακτήριζε «εκσυγχρονιστική δικτατορία» την περίοδο Καποδίστρια, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου με πλήθος αρνητικών σχολίων, που ουσιαστικά καπελώνει την ίδια την προσπάθεια που κάνει η επιτροπή. Δεν θα μπω στην ουσία του θέματος, δηλαδή στο ότι η συγκεκριμένη αναφορά αδικεί κατάφωρα έναν τόσο σημαντικό Ελληνα πολιτικό. Θα μείνω όμως στο επικοινωνιακό όπως ανέφερα παραπάνω. Τα πάντα πρέπει να «διαβάζονται» υπό το πρίσμα της επικαιρότητας. Συνεπώς, με την κατάσταση να είναι πολύ κακή στην οικονομία και την επόμενη μέρα αβέβαιη, δεν είναι η κατάλληλη ώρα για τέτοιες διατυπώσεις που προκαλούν εσωστρεφείς συζητήσεις άνευ λόγου. Η δουλειά της Επιτροπής εξάλλου είναι πρωτίστως η προετοιμασία των εορτασμών για τα 200 χρόνια και δευτερευόντως η ερμηνεία της Ιστορίας μέσα από πολιτικά γυαλιά. Και τελευταία η επιτροπή τείνει πιο πολύ στο δεύτερο, παραμερίζοντας το συλλογικό και δίνοντας χώρο στην αυτοαναφορικότητα.

Δεξιά… αντιπολίτευση

Πώς αντιμετωπίζεις την οργή ενός ανθρώπου του διαμετρήματος του Σταύρου Ξαρχάκου; Δύσκολο ερώτημα. Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είδε τον μεγάλο καλλιτέχνη να εξαπολύει τα πυρά του για τη διαχείριση που έχει κάνει στο θέμα του πολιτισμού. Η υπουργός επέλεξε –και σωστά–  να μην απαντήσει και να τροφοδοτήσει περαιτέρω μία κόντρα που ούτως ή άλλως θα ήταν με βεβαιότητα χαμένη. «Γαλάζιος» υπουργός, πάντως, παρατήρησε κάτι πολύ εύστοχο: ο Σταύρος Ξαρχάκος είναι γνωστός για τα δεξιά φρονήματά του, καθώς έχει μεταξύ άλλων διατελέσει και ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Αντίθετα, η Λίνα Μενδώνη προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. «Και… πολιτικά να το δεις, εγώ είμαι με τον Ξαρχάκο», μου είπε χαριτολογώντας.

Προστασία σε Τσιόδρα – Χαρδαλιά

Η καθημερινή ενημέρωση του καθηγητή Τσιόδρα και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά αποτέλεσε για πολύ καιρό τον οδηγό για την αντιμετώπιση της κρίσης. Οσμίζομαι, ωστόσο, πως έχοντας περάσει πλέον σε ένα άλλο στάδιο, εάν συνεχιστεί με την παρούσα μορφή της για καιρό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι δεδομένο πως η κόπωση των πολιτών έχει ατονήσει τη βαρύτητα της καθημερινής ενημέρωσης, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο ορατός κίνδυνος είναι η καθημερινή έκθεσή τους να τους «κάψει». Με δεδομένο πως η πανδημία δεν ξέρουμε πώς θα πάει και ίσως η κυβέρνηση να τους χρειαστεί και αργότερα, ίσως θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά η προστασία τους, μέσω της αραίωσης της ενημέρωσης.

Το ipad και ο Μεϊμαράκης

Ο επικεφαλής της ευρωοομάδας της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι γνωστό πως είναι ένας… παραδοσιακός πολιτικός. Και όμως τελευταία έχει γίνει και σύγχρονος. Οπως μου λένε ο «Βαγγέλας», κατά το γνωστό προσωνύμιο, είναι πλέον με το ipad αγκαλιά, καθώς ανά δύο μέρες κάνει τηλεδιασκέψεις εσωτερικού και εξωτερικού. Χθες, πάντως, ο Μεϊμαράκης επέλεξε τη διά ζώσης επαφή, καθώς βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου για την προπαρασκευαστική τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με το ΕΛΚ ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής της Ε.Ε. για τα Δυτικά Βαλκάνια. Παρών και ο γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Ν.Δ. Τάσος Χατζηβασιλείου, με τον οποίο ο Μεϊμαράκης είναι ηλίου φαεινότερον πως έχει αναπτύξει πολύ καλή χημεία.

Ενδιαφέρον στατιστικό

Ενα ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο είναι τα συνολικά κρούσματα κορωνοϊού στη νησιωτική Ελλάδα, με δεδομένο μάλιστα πως το επόμενο διάστημα θα έρθει εμφατικά στο προσκήνιο το θέμα του ανοίγματος των νησιών. Στην Κρήτη είχαμε συνολικά 21. Ακολουθεί το Νότιο Αιγαίο με 15, το Ιόνιο με 14 και το Βόρειο Αιγαίο με 9. Σύνολο 59, τα οποία δείχνουν πως η στεγανοποίηση της νησιωτικής Ελλάδας πέτυχε. Ως εκ τούτου, είναι λογικό ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης να εκφράζει την ικανοποίησή του, τονίζοντας πάντως με κάθε ευκαιρία πως δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού.

Στα άκρα

Μετά και τη χθεσινή ημέρα είναι πλέον οριστικό. Η οποιαδήποτε συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση έχει λάβει τέλος. Χθες, ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται την πρόσκληση του πρωθυπουργού για να παρευρεθεί στην αποκάλυψη της πλακέτας για τους νεκρούς της Μarfin, ενώ λίγη ώρα μετά ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης εξέφραζε την αντίθεση της Κουμουνδούρου με την επέμβαση των ΜΑΤ στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής. Είναι προφανές πως η έξοδος από τη καραντίνα συνοδεύτηκε με την είσοδο στη λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή