Θεωρείο (08/05/20)

3' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μαθήματα Ιστορίας by Kostas Tasoulas

Τη γνώμη της στήλης για τον Κώστα Τασούλα ίσως την έχετε καταλάβει και από παλαιότερα σχόλια. Τα ελληνικά που χρησιμοποιεί, η ματιά του πάνω σε ιστορικά θέματα τα οποία είναι πάντα χρήσιμα στην πολιτική και εν γένει το στυλ της πολιτικής που εκπροσωπεί είναι στοιχεία που έχουν αρχίσει δυστυχώς να σπανίζουν και τα θεωρώ απαραίτητα σε μια εποχή που η πολιτική πέφτει όλο και πιο χαμηλά. Ο πρόεδρος της Βουλής επιβεβαίωσε τα παραπάνω. Σε χθεσινή συζήτηση που είχε με «γαλάζιους» βουλευτές, κλήθηκε να σχολιάσει το γνωστό θέμα του «δικτάτορα Καποδίστρια». Ο Τασούλας είπε πως ο πρώτος κυβερνήτης της χώρας σε καμία περίπτωση δεν ήταν δικτάτορας, αλλά… αισυμνήτης. Για να μην μπείτε στον κόπο να ψάχνετε, όπως έκαναν οι… βουλευτές, τι είναι ο αισυμνήτης, να σας πω ότι επρόκειτο για εκλεγμένο άρχοντα κατά την αρχαϊκή εποχή (7ος αι. π.Χ.), ο οποίος είχε απόλυτες εξουσίες. Δεν ήταν όμως τύραννος που υφάρπαζε την εξουσία, αλλά εκλεγμένος, έχοντας νόμιμα την εξουσία. Επρόκειτο, δηλαδή, για έναν μετριοπαθή εκσυγχρονιστή. Αυτό που ήταν και ο Καποδίστριας ο… αισυμνήτης.

Χαλαρώνει η ενημέρωση

Σας τα είπαμε και χθες. Η ενημέρωση Τσιόδρα – Χαρδαλιά θα πρέπει, για το καλό όλων, να αραιώσει. Eτσι και θα γίνει. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, το επόμενο διάστημα θα βλέπουμε τον καθηγητή και τον υφυπουργό στις τηλεοπτικές μας οθόνες τέσσερις φορές την εβδομάδα, πιθανότατα κάθε Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή και Κυριακή. Η Κυριακή μπήκε στο πρόγραμμα καθώς είναι ημέρα πριν από την κρίσιμη Δευτέρα, που θα αποτελεί κατά κανόνα την ημέρα άρσης κάποιων μέτρων. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι και στο εξωτερικό «χαλαρώνει» η ενημέρωση. Για παράδειγμα, στη Γερμανία αποφασίστηκε η παύση της καθημερινής ενημέρωσης από το Ινστιτούτο Κοχ, η οποία θα επανέλθει μόνο εάν χρειαστεί.

Επανεμφάνιση Καμίνη

Ο Γιώργος Καμίνης το τελευταίο διάστημα, έπειτα από μια περίοδο που περισσότερο παρατηρούσε παρά παρενέβαινε, έχει αποφασίσει να βγει και πάλι στο προσκήνιο. Πλην της Βουλής, ο βουλευτής Επικρατείας του ΚΙΝΑΛ έχει πυκνώσει και τις εμφανίσεις του στα μίντια.

Διαφοροποίηση Αντώνη Λιάκου

Μια διαφορετική θέση από την επικρατούσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήριξε το στέλεχος της Γέφυρας και πανεπιστημιακός καθηγητής Αντώνης Λιάκος. Συγκεκριμένα, κοινοποιώντας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την άποψη συναδέλφου του πανεπιστημιακού που υποστήριζε την τηλεδιδασκαλία για όποιον μαθητή δεν μπορεί να παρευρεθεί, σημείωσε πως συμφωνεί και επαυξάνει με τη συγκεκριμένη προοπτική.

Η ισορροπία Φίλη

Πάντως, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι καθαρή η θέση όσον αφορά την τηλεδιδασκαλία, καθώς και ο Νίκος Φίλης, ένας πολιτικός που γνωρίζει σε βάθος τα εκπαιδευτικά ζητήματα, εξέφρασε την άποψη πως ναι μεν η τηλεδιδασκαλία είναι θετική για όποιον δεν μπορεί, ωστόσο δεν πρέπει να υποκαταστήσει τη φυσική παρουσία. Αν μη τι άλλο, μια ζυγισμένη άποψη.

Tρίπλα Φώφης

Εχει δίκιο η Φώφη Γεννηματά που θα πάει στην εκδήλωση για την πλακέτα μνήμης της Μarfin ή ο Αλέξης Τσίπρας που το αρνήθηκε; Θα φανεί το επόμενο διάστημα, αν και κάτι μου λέει πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πήρε για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα λάθος απόφαση. Ενώ η Φώφη επέλεξε τρίπλα στην προσπάθεια Μητσοτάκη να της πάρει τελείως την μπάλα.

Γέφυρες με Μόσχα

Είναι κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας να υπάρξει επαναπροσέγγιση με τη Μόσχα, ώστε να λιώσουν οι –ρωσικοί– πάγοι της προηγούμενης περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας και αντάλλαξαν απόψεις και εμπειρίες σχετικά με τους χειρισμούς, ενώ ο Ν. Δένδιας ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη βοήθεια που παρέσχε στις προσπάθειες επαναπατρισμού Ελλήνων πολιτών από τη Ρωσία. Επιπλέον, ο Ν. Δένδιας αναφέρθηκε στις μακροχρόνιες σχέσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας. Πάντως, το καλό κλίμα μεταξύ των δύο υπουργών, που έχουν ήδη συναντηθεί δύο φορές –μία τον Δεκέμβριο στη Μόσχα και μία τον Φεβρουάριο στο Μόναχο–, επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι η συνομιλία κράτησε 30 λεπτά της ώρας.

Διάλυση ενός μύθου

Κυκλοφορεί και σας τo μεταφέρω σαν ένα πιθανό σενάριο: Ο εισηγητής για την επέκταση του κατηγορητηρίου στην υπόθεση της Νovartis δεν αποκλείεται να είναι κάποιο στέλεχος που προέρχεται από το «καραμανλικό» στρατόπεδο. Ο λόγος που υπάρχει η σχετική εισήγηση είναι πως μια τέτοια επιλογή θα διαλύσει τον μύθο που επιχείρησε να καλλιεργήσει συστηματικά ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος εμφανιζόμενος ως πολιτικό στέλεχος προερχόμενο από την καραμανλική πτέρυγα, κάτι που ανήκει στη σφαίρα της μυθολογίας παρά της πραγματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή