Ο διχασμός με την αλήθεια

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολλοί εξιδανίκευσαν την απρόσμενη επιτυχία στη διαχείριση της πανδημίας. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «οι Ελληνες άρχισαν να ακούν τους ειδικούς», ότι «άρχισαν να μαθαίνουν από τους επιστήμονες» κ.λπ.

Αλήθεια; Αρχίσαμε να μαθαίνουμε απ’ όλους τους επιστήμονες; Το κάνουν όλοι; Ακούν ακόμη και τα άδεια βαρέλια που κάνουν μεγάλο θόρυβο για τον κ. Σωτήρη Τσιόδρα ή για τον Ιωάννη Καποδίστρια;

Αυτές τις ημέρες, αχός βαρύς ακούγεται, πολλά τουφέκια πέφτουν, διότι ο επίσημος λογαριασμός της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» τουίταρε κάποια αποσπάσματα από παλιότερο άρθρο του κ. Αριστείδη Χατζή. Το άρθρο αφορούσε τον επικήδειο που έχει εκφωνήσει ο κ. Αλέξης Τσίπρας για τον δικτάτορα Φιντέλ Κάστρο και τον ανιστόρητο τρόπο που ο τέως πρωθυπουργός είχε συνδέσει την ελληνική με την κουβανική επανάσταση. «Η Ελληνική Επανάσταση ήταν μια δημοκρατική και φιλελεύθερη επανάσταση», είχε γράψει ο διαπρεπής καθηγητής. Σε κάποιο σημείο του άρθρου του ανέφερε ότι «για τον Ιωάννη Καποδίστρια, τα πρώτα δημοκρατικά και φιλελεύθερα συντάγματα αποτελούν “ξυράφι στα χέρια μικρού παιδιού” (…) Καθώς λοιπόν θεωρεί ιδιαίτερα επικίνδυνο ξυράφι το Σύνταγμα της Τροιζήνας, το αναστέλλει και κηρύσσει ουσιαστικά δικτατορία. Αυτό είναι το τέλος της Πρώτης Ελληνικής Δημοκρατίας…» (Andro 1.12.2016).

Κάτω από αυτά τα αποσπασματικά tweet άνοιξε ο γνωστός οχετός με τα γνωστά περί μίσθαρνων του Σόρος, το 5G που φέρνει τον κορωνοϊό, την παγκόσμια δικτατορία που θέλει να υποδουλώσει το ατίθασο ελληνικό φρόνημα και άλλα τέτοια ιλαρά.

Υπήρξαν όμως κόσμιες αλλά εξίσου ανιστόρητες αντιδράσεις, από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Ο κ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος ξεσπάθωσε στο Τwitter: «Καμία επιστημονική άποψη δεν φιμώνεται. Είναι όμως αυτή η επιλογή λέξεων κατάλληλη για μια Επιτροπή που λέει πως ενώνει;». Από την άλλη, ο κ. Θάνος Πλεύρης έψεξε τον επίσημο λογαριασμό «Ελλάδα 2021», διότι «υιοθετεί τη διχαστική θέση ότι ο Καποδίστριας ήταν δικτάτορας».

Ο διχασμός των πολιτικών με την αλήθεια είναι βαθύς και διαχρονικός. Τι κι αν ο μεγάλος Ελληνας πολιτικός («η καλύτερη εναλλακτική που υπήρχε για την Ελλάδα εκείνης της εποχής» είπε ο κ. Αριστείδης Χατζής) κατήργησε το Σύνταγμα του 1827, διότι το θεωρούσε «ξυράφιον, εις ου την χρήσιν δεν εγυμνάσθησαν έτι αι χείρες των Ελλήνων. Μη λησμονήτε δε ότι η ανατροφή αυτών υπήρξε δουλική». Τι κι αν ο μεγάλος ιστορικός της Ελληνικής Επανάστασης Τζορτζ Φίνλεϊ έγραφε, από το 1861, ότι ο Καποδίστριας δεν θα μπορούσε να εκσυγχρονίσει τη χώρα «χωρίς να αποκτήσει δικτατορικές εξουσίες· η ανάγκη της δικτατορίας του [Καποδίστρια] ήταν παραδεκτή…» (εκδ. Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, 2008). Η σχέση βουλευτών, ειδικώς της Ν.Δ., με την Ιστορία και την αλήθεια παραμένει βαθιά διχασμένη…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή