Θεωρείο

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπλόκο Κρεμαστινού στον Aνδρέα

Σπάνια ένας πολιτικός καταφέρνει να έχει την κοινή αποδοχή που είχε ο Δημήτρης Κρεμαστινός. Για τον εκλιπόντα, που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ύστερα από σχεδόν 1,5 μήνα στη ΜΕΘ, οι πάντες έχουν να πουν μία καλή κουβέντα και να θυμηθούν κάτι. Ενας από τους αρμοδιότερους είναι ο Κώστας Σκανδαλίδης που μιλώντας στη στήλη ανέσυρε ένα άγνωστο περιστατικό από τη μνήμη του με πρωταγωνιστή τον καθηγητή Iατρικής. Βρισκόμαστε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 σε προεκλογική περίοδο. Ο Ανδρέας Παπανδρέου βρίσκεται σε περιοδεία στη Ρόδο και στο πρόγραμμά του δεν υπάρχει πέρασμα από τον Αρχάγγελο, το χωριό του Δημήτρη Κρεμαστινού. Ο γιατρός θέλει πάση θυσία να φέρει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ στο χωριό του έστω και… εκτός προγράμματος. Τελικά τα κατάφερε αφού κατέβασε όλο το χωριό στον δρόμο δημιουργώντας… μπλόκο με επικεφαλής τον ίδιο στην αυτοκινητοπομπή του Ανδρέα. Το περιστατικό μού περιέγραψε με νοσταλγία και μία δόση ίσως μελαγχολίας ο Κώστας Σκανδαλίδης αποτυπώνοντας, όπως λέει, «τη μεγάλη αγάπη του Δημήτρη για τον τόπο που γεννήθηκε, τον Αρχάγγελο».

Οι δύο αριθμοί του ΣΥΡΙΖΑ

Πλην της κακής εικόνας που εκπέμπουν πολλά στελέχη του κόμματος και δίνουν τελικά τον τόνο, υπάρχει και η άλλη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή που δεν κάνει φασαρία, αλλά επιλέγει να μελετά τα δεδομένα και να προσπαθεί να βγάλει μία στρατηγική για να… σηκώσει κεφάλι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στο πλαίσιο αυτό μετριοπαθείς συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ εστιάζουν σε δύο αριθμούς ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Ο ένας είναι το 45% των ψηφοφόρων που δηλώνει πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κράτησε σοβαρή στάση στην κρίση του κορωνοϊού. Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως αυτή είναι μία καλή μαγιά για να μην κοπεί ο γόρδιος δεσμός με τον μεσαίο και μετριοπαθή χώρο που τελευταία κοιτάει προς Ν.Δ. Από την άλλη κρίσιμο θεωρείται το 18% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που ασκεί κριτική στη στάση του κόμματος. Το ερώτημα είναι από ποια… πλευρά ασκεί κριτική: δηλαδή θέλει πιο ήπιο ή πιο αιχμηρό ΣΥΡΙΖΑ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα κρίνει πολλά για τη στρατηγική του κόμματος το επόμενο διάστημα.

Εκτός γραμμής ο Μπογδάνος

Το έχουμε γράψει πολλάκις. Το Μαξίμου επενδύει στους ήπιους πολιτικούς τόνους και στην αντιπαράθεση εντός πλαισίου. Στην κυβερνώσα παράταξη δεν είναι όλοι σε αυτή τη γραμμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος που σε τηλεοπτικό πάνελ υπέπεσε στο εξής μεγάλο ατόπημα: έκανε σύγκριση του αριθμού των νεκρών του κορωνοϊού με το Μάτι, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τους… ίδιους σχεδόν νεκρούς με τον κορωνοϊό σε δύο ώρες στο Μάτι. Ευτυχώς παρενέβη ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Πιτταράς και προσπάθησε να επαναφέρει τον βουλευτή στην τάξη λέγοντας «να μην κάνουμε υπερβατικές συγκρίσεις».

Το Οσκαρ στον Μάρδα

Και μιας και λέμε για την ανευθυνότητα να κάνει κάποιος πολιτική με νεκρούς, να πούμε πως ο νικητής σε αυτή την κούρσα επιπολαιότητας είναι ο Δήμητρης Μάρδας. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε κάθε όριο καθώς στους δικούς του… υπολογισμούς ενέταξε στους νεκρούς από τον κορωνοϊό και όσους αυτοκτόνησαν εν μέσω lockdown. Ο συλλογισμός του δεν έγινε ακριβώς σαφής, αλλά υποθέτω πως ήθελε να ασκήσει κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα περιορισμού. Πάντως είναι βέβαιο πως έπειτα από τέτοια ανάρτηση παίρνει το όσκαρ αμετροέπειας.

Τα παράπονα στον δήμαρχο

Με αυτή τη φράση έχουν επιλέξει στο Μέγαρο Μαξίμου να λύσουν προβλήματα παρόμοια σαν αυτό της Αγίας Παρασκευής. Στην κυβέρνηση ήταν ιδιαιτέρως δυσαρεστημένοι με τον τρόπο που επέλεξε να χειριστεί την κατάσταση ο δήμαρχος της Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Ζορμπάς, ο οποίος όχι μόνο έχασε τον έλεγχο, αλλά ενέπλεξε και την κυβέρνηση σε ένα θέμα που πήγε να εξελιχθεί σε βόμβα. Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου θεωρούν πως τέτοια ζητήματα πρέπει να επιλύονται χωρίς την ανάμειξη του κεντρικού κράτους, καθώς η παρέμβαση μπορεί να δημιουργήσει εστίες αντιδράσεως από το πουθενά. Ως εκ τούτου, από εδώ και πέρα τα παράπονά σας στον… δήμαρχο.

Το αίτημα του Θεοχάρη

Η επιστροφή των δημοσίων υπαλλήλων από αύριο κατά 70% στις θέσεις τους ήταν εδώ και μέρες βασικό… αίτημα του Χάρη Θεοχάρη προς το υπουργείο Εσωτερικών. Ο λόγος είναι πως ο υπουργός Τουρισμού γκρίνιαζε πως χωρίς υπαλλήλους δεν μπορεί να πάρει μπρος το υπουργείο σε μία κρίσιμη περίοδο.

Quiz Νο1

Ποιος υπουργός επισκέφθηκε εν μέσω καραντίνας άλλον υπουργό και έτσι λύθηκε μία παρεξήγηση;

Quiz Νο2

Ποια πρόσφατη απόφαση υπουργείου δεν άρεσε στον Σωτήρη Τσιόδρα;

Σπάει την καραντίνα

Η άρση της μετακίνησης εκτός νομού θα σημάνει και την έναρξη περιοδειών για τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός Αθήνας. Το πρόγραμμα δεν είναι έτοιμο, καθώς αυτές τις μέρες καταρτίζεται, αν και το πιθανότερο είναι ο πρωθυπουργός να ξεκινήσει τις περιοδείες του από τη Βόρεια Ελλάδα. Δεν αποκλείεται, πάντως, όπως λένε πηγές του Μαξίμου, αυτή η πρώτη έξοδος να γίνει και νωρίτερα από τις 18 του μηνός, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται και συμβολικά ο πρώτος που… σπάει την καραντίνα από νομό σε νομό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή