«Νέα πραγματικότητα» με παλιά στοιχεία

«Νέα πραγματικότητα» με παλιά στοιχεία

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφθονος ο λόγος περί «νέας πραγματικότητας» που θα καθορίζει την καθημερινότητα την επόμενη μέρα. Ολοι την αναφέρουν, που σημαίνει ότι εδραιώνεται η άποψη σύμφωνα με την οποία ένας διαφορετικός κόσμος θα προκύψει μετά την επέλαση του κορωνοϊού και της πανδημίας που προκάλεσε. Οι προβλέψεις, όμως, δεν ταυτίζονται πάντα με τις επιβεβαιώσεις και είναι πολύ συχνά αποτέλεσμα επιθυμιών, ευσεβών πόθων (wishful thinking στα αγγλικά) ή και φόβων, που στην πράξη διαψεύδονται. Επομένως, μένει να διαπιστωθεί ποιες θα είναι οι αλλαγές, όχι μόνο στη ζωή των ανθρώπων, αλλά και στις διεθνείς σχέσεις, όταν πιστοποιηθεί η αναχαίτιση του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η ελληνική κυβέρνηση αποφεύγει να μιλάει για προσπάθεια επανόδου στην περιβόητη… κανονικότητα με τη χαλάρωση των μέτρων. Προτιμά και αυτή να αναφέρεται σε νέα πραγματικότητα, θεωρώντας βέβαιες τις ανατροπές που θα επιφέρει σε ήθη και συνήθειες το πέρασμα του κορωνοϊού, αλλά και για έναν ακόμη λόγο:

Ελπίζει και εύχεται ότι αρκετά πράγματα θα αλλάξουν προς το καλύτερο αναγκαστικά. Οπως, ας πούμε, η καθιέρωση της τηλεργασίας, όπου μπορεί να γίνει, η εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης ως ένα βαθμό, η αύξηση των τηλεαγορών κατά ένα ποσοστό, η επιβολή ψηφιακών διαδικασιών στις οικονομικές συναλλαγές και στην παροχή υπηρεσιών από το κράτος. Γενικά, η κυβέρνηση και άλλοι προσδοκούν βελτιώσεις και διευκολύνσεις που θα επιβληθούν μέσω εφαρμογών της τεχνολογίας.

Ωστόσο, οι απανταχού Ελληνες που φοβούνται αλλαγές, νέες συνήθειες και τεχνολογία δεν πρέπει να ανησυχούν. Ας κρατήσουν, δηλαδή, την ηρεμία τους όσοι θέλουν επιστροφή στη γνωστή κανονικότητα της χώρας, διάσημη και ως «ελληνική πραγματικότητα». Τουλάχιστον στην Ελλάδα, η «νέα πραγματικότητα», όποια και αν είναι, θα διατηρήσει πάμπολλα στοιχεία της «παλιάς κανονικότητας», ώστε να μην έλθουν τα πάνω κάτω την επόμενη μέρα. Κατά μία έννοια, για να μην χάσει… το φως του ο μέσος Ελληνας και να μπορεί να αναγνωρίζει το τοπίο και μετά.

Στο εσωτερικό, ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να λαϊκίζουν όπως ακριβώς έκαναν π.Κ. (προ Κορωνοϊού). Το αποδεικνύουν ήδη με κάθε ευκαιρία, ειδικά μετά τη χαλάρωση των μέτρων, γιατί είναι στο DNA τους. Η στάση τους στην απότιση τιμής στη μνήμη των θυμάτων της Marfin, οι απόψεις τους για την εκπαίδευση (Ν. Φίλης), οι προτάσεις τους για την οικονομική στήριξη των πληγέντων από την πανδημία, η προσμονή τους να εκμεταλλευθούν κομματικά το άνοιγμα των σχολείων, οι απειλές τους για ξεκαθάρισμα λογαριασμών την επόμενη μέρα, η επιχείρηση κατεδάφισης της αξιοπιστίας του Σωτ. Τσιόδρα με ποικίλους τρόπους (η ενεργοποίηση «μαραμένων» δήθεν δημοσιογράφων, πασίγνωστης αναξιοπιστίας και αθλιότητας), το επιβεβαιώνουν. Οπως αντίστοιχα επιβεβαιώνεται από τις δημοσκοπήσεις ότι το ένα πέμπτο των πολιτών τούς ακολουθεί πεισματικά, αφού και στο ναδίρ της δημοτικότητάς τους εξασφαλίζουν το 22% των ψηφοφόρων.

Από τη «νέα πραγματικότητα» δεν θα λείψουν, όμως, ούτε οι ανεύθυνοι, ούτε οι μπαχαλάκηδες, όπως φάνηκε από τις συναθροίσεις σε πλατείες μετά τη χαλάρωση των μέτρων, ούτε η ακατάσχετη μπουρδολογία δημάρχων, συνδικαλιστών της αστυνομίας και άλλων, που ακολούθησε. Και μια και μιλάμε για συνδικαλιστές, είναι απόλυτα σίγουρο ότι στην πλειονότητά τους θα παραμείνουν απτόητοι στις επάλξεις τους, δραστήριοι με την ίδια ακριβώς νοοτροπία του παρελθόντος, όπως διαπιστώθηκε από τις αντιδράσεις των ΟΛΜΕδων στο άνοιγμα των σχολείων. Αλλωστε, καμία αλλαγή στην εκπαίδευση, τουλάχιστον στη δευτεροβάθμια, δεν πρόκειται να υπάρξει με τη δεδομένη ποιότητα των περισσότερων εκπαιδευτικών και του συνδικαλιστικού τους οργάνου.

Τέλος, για να μην επικρατήσει αλόγιστη ανησυχία, που μπορεί να μεταβληθεί και σε πανικό, δεν πρόκειται να αλλάξουν μυαλά με τη «νέα πραγματικότητα» οι Κρητικοί. Θα συνεχίσουν να σκοτώνουν και να σκοτώνονται στο όνομα της κρητικής λεβεντιάς. Κυρίως δε, δεν πρόκειται να εκλείψουν οι ζωώδεις, ρατσιστικές αγριότητες, τύπου Κου Κλουξ Κλαν, σαν αυτές στα χωριά Αρνισσα και Παναγίτσα της Πέλλας, όπου ντόπιοι έκαψαν ξενοδοχείο για να μην εγκατασταθούν οικογένειες προσφύγων και μεταναστών. Οσο για τον Τραμπ, τον Ερντογάν και τους υπολοίπους, που προκαλούν διαρκώς ταραχή σε γείτονες και διεθνή κοινότητα, θα συνεχίσουν δυστυχώς να είναι παρόντες, μέχρι να αντικατασταθούν. Αν αντικατασταθούν και αν είναι διαφορετικοί οι επόμενοι…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή