«Αυτοί ή εμείς» σε επανέκδοση

«Αυτοί ή εμείς» σε επανέκδοση

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αλήθεια είναι ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα και ακρίβεια ποια θα είναι η εξέλιξη της χαλάρωσης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι ειδικοί και οι κυβερνήσεις που προχώρησαν στην επόμενη φάση –αφενός για να ενεργοποιήσουν την οικονομία, αφετέρου για να εκτονωθούν οι πληθυσμοί που πιέστηκαν ψυχολογικά κλεισμένοι υποχρεωτικά στα σπίτια τους επί εβδομάδες– ελπίζουν ότι δεν θα προκληθεί νέα έξαρση της διασποράς του ιού. Προς το παρόν, πάντως, υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, καθώς στη Νότια Κορέα σημειώθηκε αύξηση κρουσμάτων, στην Κίνα εμφανίστηκε καινούργια εστία εξάπλωσης του ιού και στη Γερμανία το γνωστό «R» ξεπέρασε πάλι το κρίσιμο 1.

Οι πρώτες ενδείξεις από τη λεγόμενη δεύτερη φάση στην Ελλάδα οδηγούν σε τέσσερα τουλάχιστον συμπεράσματα. Ενα μέρος του πληθυσμού αντιλαμβάνεται ότι ο κίνδυνος δεν έχει περάσει, συνεχίζουν να φοβούνται και παίρνουν προφυλάξεις. Κάποιοι άλλοι ενθαρρυμένοι από την επιτυχία της πρώτης φάσης έχουν αρχίσει τις επισκέψεις και τις κοινωνικές επαφές σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια. Ενα μεγάλο τμήμα των πολιτών αποδεικνύει ότι δεν αντιλαμβάνεται, δεν ξέρει τι του γίνεται, δεν μπορεί να εφαρμόσει τις οδηγίες σε περιβάλλον χαλαρότητας και άρα η πολυδιαφημισμένη πειθαρχία που επέδειξαν ως Ελληνες στη φάση του «μένουμε μέσα» οφείλεται στον φόβο και στα αυστηρά απαγορευτικά μέτρα της κυβέρνησης, που ακολούθησε τη συνταγή των ειδικών.

Και ερχόμαστε στο τέταρτο συμπέρασμα, αυτό που προκύπτει από την κατάληψη –σε καθημερινή βάση– πλατειών από συνειδητούς αρνητές της πραγματικότητας και των κινδύνων της πανδημίας. Στη συντριπτική πλειονότητά τους είναι «αντιεξουσιαστές», όπως οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται, «μπαχαλάκηδες» για τους κανονικούς υπόλοιπους. Στην περίπτωσή τους δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο με στόχο α) να πλήξουν την κοινωνία, β) να κατεδαφίσουν την αξιοπιστία και την αποδοχή της κυβέρνησης, γ) να ανακαταλάβουν δημόσιους χώρους, κατά το προηγούμενο των Εξαρχείων και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, δ) να προκαλέσουν αντιδράσεις από την αστυνομία για να ακολουθήσουν καταγγελίες στα μίντια και στο Διαδίκτυο περί αστυνομικής βίας.

Η σύσταση προς αφελείς δημοσιογράφους και πολίτες είναι να μην έχουν καμία αμφιβολία ότι αυτή η συμπεριφορά, διανθισμένη και από την μπουρδολογία περί σεξισμού κάποιων δημοσίων μηνυμάτων της κυβέρνησης για προφυλάξεις, απολαμβάνει πολιτική κάλυψη. Η εκλεκτική συγγένεια της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους λεγόμενους «αναρχοαυτόνομους» είναι γνωστή, τα μίντια που υποστηρίζουν ανοιχτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβουν τη στήριξή τους στα παιδιά στις πλατείες. Το κεντρικό νόημα είναι να κατηγορούνται η κυβέρνηση για αυταρχισμό και ο Κυρ. Μητσοτάκης για αλαζονεία. Το σύνθημα το έδωσε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην πρόσφατη συζήτηση των αρχηγών στη Βουλή. Με λίγα λόγια, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στις γνωστές τακτικές του γιατί αυτό είναι το DNA του, αλλά και εξαιτίας ένδειας επιχειρημάτων. Που σημαίνει ότι το «αυτοί ή εμείς» δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή