Πατριαρχική προειδοποίηση

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επίθεση εναντίον του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, από φιλοϊσλαμικό έντυπο στην Τουρκία που τον παρουσίαζε ως συνεργάτη του Φετουλάχ Γκιουλέν(!), μαζί με τον  Αρχιραββίνο, τον Πάπα  και τον πρώην Πατριάρχη των Αρμενίων, στο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί. Ενας λόγος παραπάνω, που προήλθε από μέσο ενημέρωσης του οποίου ως ιδιοκτήτης φέρεται ο γαμπρός του Ερντογάν.

Ούτε μπορεί να διαφύγει την προσοχή ότι το Φανάρι για πρώτη φορά έκρουσε επισήμως κώδωνα κινδύνου, προειδοποιώντας ότι  «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανισθούν ρατσιστικά φαινόμενα και βεβηλώσεις». Ο κ.κ. Βαρθολομαίος είναι ένας έμπειρος ποιμενάρχης με πλήρη συνείδηση του πού βρίσκεται και τι υπερασπίζεται. Ξέρει όμως και να «διαβάζει» καλά τον Ερντογάν και να αποκρυπτογραφεί τα μηνύματα του καθεστώτος του. Οι θεωρίες συνωμοσίας και η σύνδεση υπαρκτών ή ανύπαρκτων αντιπάλων του με τον εφιάλτη του Γκιουλέν, ήταν και παραμένουν για τον Τούρκο πρόεδρο εργαλείο (το πιο αποτελεσματικό ίσως) εξουδετέρωσής τους. Η εξάλειψη των δικτύων του ιμάμη, εντός και εκτός Τουρκίας, είναι  θέμα επιβίωσης γι’ αυτόν και οι τουρκικές φυλακές είναι γεμάτες με «τρομοκράτες» του είδους.

Μπορεί να πιστεύει ο Ταγίπ Ερντογάν ότι συνωμότησαν από κοινού με τον Γκιουλέν αλλόδοξοι θρησκευτικοί ηγέτες, με πρώτον τον Βαρθολομαίο, για να τον ανατρέψουν ή και να τον δολοφονήσουν; Πιθανότατα όχι, ούτε και είχαν λόγους από τη στιγμή που ο ίδιος έχει έως τώρα επιδείξει, με εξαίρεση τις μέρες του πραξικοπήματος που έβλεπε παντού εχθρούς, μια καλή συμπεριφορά έναντι των άλλων θρησκευτικών δογμάτων, που απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους, όπως προβλέπονται από τη Συνθήκη της Λωζάννης. Και ειδικά με τον κ.κ. Βαρθολομαίο έχει αποκαταστήσει ένα  modus operandi, διατηρώντας μια μεταξύ τους καλή σχέση. Προς τι, τότε, οι δημόσιες ανησυχίες του Οικουμενικού Πατριάρχη για ενδεχόμενα «ρατσιστικά φαινόμενα» και «βεβηλώσεις»;

Προφανώς, διαβλέπει κίνδυνο δαιμονοποίησης στην κοινή γνώμη του ιδίου, του Φαναρίου αλλά και των εναπομεινάντων Ρωμιών χριστιανών στην Τουρκία, σε μια περίοδο κατά την οποία ο Ερντογάν βρίσκεται γενικότερα με την πλάτη στον τοίχο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις γκριζάρουν όλο και πιο πολύ. Σε μια τέτοια ατμόσφαιρα πολύ εύκολα ένας παλαβός ή κάποιος προβοκάτορας μπορεί να πετάξει μια μολότοφ στο Πατριαρχείο, ή να επιτεθεί στο δρόμο σε έναν ιερωμένο, οπότε πάμε σε άλλες καταστάσεις.          

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή