Θεωρείο (15/05/20)

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξομολόγηση ενός πρώην πασόκου

Η εσωστρέφεια που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστή. Τα μεγαλεπήβολα σχέδια του περίφημου ανοίγματος στην Κεντροαριστερά έχουν μεταφερθεί προς το παρόν στις ελληνικές καλένδες, ενώ τα πρόσωπα από την Κεντροαριστερά που εντάχθηκαν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζονται σχεδόν σαν… εχθροί από τον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ. Τα παραπάνω τα περιέγραψε ωραία ένας πρώην πασόκος –και νυν συριζαίος– σε φιλική κουβέντα που είχε με στέλεχος της Ν.Δ. «Η διαφορά η… δικιά μας» του έλεγε, δηλαδή «της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ από τον ΣΥΡΙΖΑ», είναι πως «ως μεγάλα κόμματα ξέραμε πάντα να ενσωματώνουμε νέα ρεύματα και νέες τάσεις». «Ο ΣΥΡΙΖΑ» πρόσθεσε ο νυν συριζαίος, «είναι ακόμα μικρό κόμμα που δεν μπορεί να λειτουργήσει με αυτή τη λογική». Κοινώς, τους έσφαξε με το γάντι τους «συντρόφους» του.

Το ορθόδοξο μουστάκι

Ευτυχώς που δεν συναντήθηκαν! Μία ώρα μετά την εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην οδό Ερμού, έκανε την εμφάνισή του και ο… Αλέξης Τσίπρας, κάτι που δεν έμεινε ασχολίαστο από κυβερνητικά στελέχη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, για να πιάσουμε την κουβέντα από εκεί που την αφήσαμε, συνοδευόταν από «παραδοσιακά» στελέχη: τους Πάνο Σκουρλέτη, Νίκο Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλο και Χριστόφορο Βερναρδάκη. Πασοκογενής πουθενά. «Πράσινη» εσάνς πάντως υπήρχε. Το μουστάκι που έχει αφήσει ο Βερναδάκης θυμίζει κάτι από παλιό ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ.

Το αυγό του επιχειρείν

Κατά τα λοιπά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περισσότερο άκουσε, παρά μίλησε. Τελευταία άλλωστε όλο αυτό κάνει. Ο προβληματισμός των μικρομεσαίων επιχειρηματιών είναι εύλογα μεγάλος. Χαρακτηριστική μία φράση που άκουσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και, όπως έλεγαν συνεργάτες του, τη συγκράτησε: «Είμαστε σαν ένα αυγό ανάμεσα σε πέτρες».

Η δημιουργική ασάφεια της Κομισιόν

Σας το έγραφα και χθες πως στην κυβέρνηση ναι μεν δηλώνουν ότι τους ικανοποιούν τα όσα εξήγγειλε η Κομισιόν, αλλά υπάρχουν και «θολά» σημεία τα οποία η Αθήνα τα είδε με σκεπτικισμό. Από το κείμενο πάντως της Επιτροπής αυτό που ικανοποιεί περισσότερο από όλα την ελληνική κυβέρνηση είναι πως διαπνέεται, όπως μου το έθεσε κομψά ένας κυβερνητικός αξιωματούχος, από μια «δημιουργική ασάφεια». Δίνει δηλαδή το ελεύθερο για τη χάραξη εθνικής πολιτικής. Να και μια… θετική «δημιουργική ασάφεια», όχι σαν του Γιάνη.

Ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα

«Τα αντανακλαστικά της Ευρώπης την επόμενη μέρα», τιτλοφορείτο η εκδήλωση που έγινε με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη στις αρχές της εβδομάδας. Στο ίδιο τραπέζι συναντήθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην επίτροπος για τη Διεθνή Συνεργασία Χρήστος Στυλιανίδης, ο γενικός διευθυντής στο Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκος Βέττας και ο «δικός μας» Κωνσταντίνος Καλλίτσης, δημοσιογράφος της «Καθημερινής». Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε ο ρόλος της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση των ασύμμετρων οικονομικών συνεπειών μιας συμμετρικής κρίσης που προκαλεί η πανδημία. Το ενδιαφέρον στα παραπάνω είναι στατιστικό: την εκδήλωση την είδαν διαδικτυακά 39.250 μοναδικοί χρήστες, κάτι που αποδεικνύει πως το ενδιαφέρον –και μαζί η αγωνία– για την επόμενη μέρα μετά τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγάλο…

Ο Σκέρτσος και η παρέμβαση

Την άποψή του για την εισαγγελέα της δίκης Τοπαλούδη εξέφρασε, μέσω Facebook, o Ακης Σκέρτσος, προκαλώντας πολλές συζητήσεις. Ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ δεν διαφοροποιήθηκε από το «κοινό αίσθημα», αλλά σχολίασε την ταύτιση της εισαγγελέως με το θύμα.  «Αλλο η ενσυναίσθηση, αναγκαίο στοιχείο για μια ισορροπημένη δικαστική κρίση, και άλλο η ταύτιση», σημείωσε, προσθέτοντας πως «η εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου προϋποθέτει δικαστικούς λειτουργούς που αποφεύγουν τις συναισθηματικές ταυτίσεις». Κατέληξε δε πως «οι ένοχοι πρέπει να έχουν την τιμωρία που τους αξίζει». Τα λεγόμενά του αναπαράχθηκαν πολύ και από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο, ο οποίος τον κατηγόρησε για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη. Αν πάντως διαβάσει κάποιος προσεκτικά την τοποθέτησή του, κάνει ακριβώς το αντίθετο: δεν παρεμβαίνει πουθενά.

Κόντρα με ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ πάντως ανέδειξε το θέμα, κατηγορώντας τον υπουργό για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη και ζητώντας την παραίτησή του. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας απάντησε στις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το νόημα της τοποθέτησης να είναι σε γενικές γραμμές «πάει πολύ να μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη». Τόνισε δε, πως όπως ανέφερε και ο ίδιος ο Σκέρτσος, η ανάρτηση απηχεί προσωπικές του απόψεις «χωρίς καμία πρόθεση παρέμβασης στη Δικαιοσύνη».​​​

Αδειασμα Ρέππα

Στη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΚΙΝΑΛ, ο Παύλος Χρηστίδης ρωτήθηκε για την πρόσφατη δήλωση του Δημήτρη Ρέππα, που χαρακτήρισε τον διάλογο ΣΥΡΙΖΑ – ΚΙΝΑΛ «αναπόφευκτο». Ο εκπρόσωπος του κόμματος «έκλεισε» την πόρτα στην αξιωματική αντιπολίτευση, αδειάζοντας το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας πως «η περίπτωση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μια καμένη υπόθεση» και προσθέτοντας πως η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής έχει αποφασιστεί και δεν αλλάζει. Αυτά επισήμως, γιατί ανεπισήμως πολλοί σχολίασαν πως ο Χρηστίδης απλά είπε αυτό που… έπρεπε να πει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή