Βλέποντας τη χώρα μας αλλιώς

Βλέποντας τη χώρα μας αλλιώς

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καραντίνα και ο φόβος μάς έμαθαν να εκτιμάμε τους ανθρώπους που κρατούν την κοινωνία όρθια. Μας έδωσαν, επίσης, και την ευκαιρία να αναγνωρίσουμε τι είναι σημαντικό στην καθημερινότητά μας. Η περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, με τη σταδιακή άρση απαγόρευσης των μετακινήσεων, θα μας επιτρέψει να δούμε και ολόκληρη τη χώρα μας με άλλα μάτια. Είτε επιστρέφουμε στο χωριό έπειτα από μήνες είτε πηγαίνουμε σε κοντινή παραλία ή σε άγνωστη περιοχή, ο προορισμός και η διαδρομή αποκτούν ξεχωριστή αξία μετά την αβεβαιότητα για το πότε θα μπορούσαμε να κινηθούμε ελεύθερα. Θα δούμε τη χώρα μας αλλιώς. Τις λεπτομέρειες που ξεχάσαμε, όσα δεν προσέξαμε πριν, αυτά που θέλαμε να κάνουμε και δεν προλαβαίναμε.

Θα δούμε τις ομορφιές, θα δούμε και την ασχήμια με την οποία είχαμε εξοικειωθεί – τις χωματερές, την εγκατάλειψη, τα αυθαίρετα, την τσιμεντοποίηση της άναρχης «ανάπτυξης». Ισως η στέρηση των τελευταίων μηνών να μας αφυπνίσει, να μας κάνει να απορρίψουμε την υποτίμηση των θησαυρών της χώρας. Να μας κάνει να πιστέψουμε ότι, αν δεν κάνουμε τώρα όσα χρειάζονται για να διατηρήσουμε ό,τι είναι καλό, να διορθώσουμε τα λάθη και να επιδιώξουμε κάτι καλύτερο, ίσως να μη γίνει ποτέ. Εάν τους τελευταίους μήνες μπορέσαμε να δείξουμε σεβασμό προς τα άλλα μέλη της κοινωνίας, εάν μπορέσαμε να είμαστε τόσο υπεύθυνοι και τόσο πειθαρχημένοι ώστε να συμβάλουμε στην επιβράδυνση της πανδημίας, τότε μπορούμε να υπερβούμε και την ανοχή μας στις μόνιμες πληγές της αυθαιρεσίας, της προχειρότητας και της ασυδοσίας.

Η ενδεχόμενη νέα ευαισθησία δεν πρέπει να εκληφθεί απλώς ως προϊόν συναισθήματος, είναι αναγκαία για την επόμενη μέρα. Η πανδημία προκαλεί τέτοιες ανατροπές σε όλο τον κόσμο, που, για να ξεχωρίσει και να ευημερήσει, κάθε χώρα θα πρέπει να συγκεντρώσει τις δυνάμεις και τους συμμάχους της, να επενδύσει στις ομορφιές και στις αρετές της. Η Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτη στις συνέπειες της πανδημίας λόγω της μεγάλης εξάρτησής της από τον τουρισμό. Ομως, οι καλές επιδόσεις στη μάχη κατά της COVID-19 και η συνεννόηση με άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. συμβάλλουν σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, που θα αποτελέσει σημαντικό πλεονέκτημα στη νέα εποχή. Αρκεί όλοι μας να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που θα βασίζεται στην ανάπτυξη της ποιότητας και της συνεννόησης, στις αξίες ενός πολιτισμού που κινδυνεύαμε να χάσουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή